Kalabria !!!

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 31
poprzednia |
Witajcie, za niedługo wybieram się do Kalabrii, w związu z tym mam pytanie, które z miejsc w tym regionie polecacie zobaczyć i zrobiło na Was ogromne wrażenie ? :)
:)
wpisz w nasza fioletowa wyszukiwarke/ to ten prostoka u gury na prawo obok slowa SZUKAJ/ slowo szukane np Calabria ..calabrese,,czy Kalabria..i czytaj..bylo juz na temat Kalabri i kalabryjczykow na forum
Np na mnie robi niesamowite wrazenie, ze daleja dzial tam mafia..i tamtejsi mezczyzni sa az tak chorobliwie... psychopatycznie zadrosni ...ze potrafia zabic kobiete z zadrosci...
Nie uscislilas w jakim celu sie tam wybierasz..tzn na dlugo czy na krotko:D
u gory...mialo byc hehe..
Cytat: SettediNove
Np na mnie robi niesamowite wrazenie, ze daleja dzial tam mafia

Mafia jest na Sycyli, a nie w Kalabrii :P
Nie uscislilas w jakim celu sie tam wybierasz..tzn na dlugo czy na krotko:D

A czy to ma jakies znaczenie? Dziewczyna pyta o miejsca do zwiedzenia a nie o porady zyciowe...

A wracajac do tematu, to na mnie najwieksze wrazenie zrobilo morze (Tropea) - wiem, ze to strasznie banalne, ale ja kocham morze :D i jedzenie (zwlaszcza jak ktos lubi troche pikanterii :))))))))) Wlochy to ogolnie piekny kraj, a Poludnie po prostu powala.

Tu masz top 10:
http://www.villaggionirvana.it/2013/05/14/10-posti-in-calabria/
i top 8:
http://blogdiviaggi.com/blog/2011/10/18/da-visitare-in-calabria/
no tak ale byc moze dziewczyna nie ma pojecia ze mafia to rowniez to i tam ti smsmto zroznymi nazwami..jak jej napisze slowo: Ndrangheta to bede musiala dac link do wikipedii http://pl.wikipedia.org/wiki/%27Ndrangheta

swego czasu Polka kierowała kalabryjską mafią...29-letnia Polka kierowała gangiem kalabryjskiej mafii 'ndranghety, kiedy jej partner, boss klanu Michele Bruni, był w więzieniu. calosc tu:http://www.rp.pl/artykul/33,579163.htm
zapytalam o t ermin pobytu..bo pomyslalam, ze moze chce tam pracowac..i zwiedzac w wolnym czasie..a jakby chciaal tam prcowac to bym sie rozpedzila i oznajmila ze tam jest tak duze bezrobocie ze wiekszego w calej Itali nie ma..hehehe

Kalabria - kraina szczęśliwych biedaków

http://www.semestr.pl/2,1674.html

Ja bardzo lubie pizze calabrese duzo peperonicno ,czosnek. Niektory uklad figur tanca kalabryjskiego przypomina naszego krakowiaka :D

http://www.wloski.ang.pl/forum/inne/185971

Ale chodzi wlasnie o to, ze ona nie pyta czy ma tam jechac czy nie. Napisala, ze sie wybiera, wiec, jak widac, decyzje juz podjela. Nie zbawiaj swiata na sile!

P.S. Bylas kiedys w Kalabrii?
heh.. malo tego! minelo mi i troche czasu z autochtonem heh dla mnie katanzaro to brzmi niczym psiakrew!..niczym przeklenstwo...heheheh..uciekac stamtad uciekac!..brac nogi za pas poki nie za pozno!:D..notte bo musze jeszcze rozliczenia porobic..szef pokasowal sobie dane,musze je odzyskac manualnie
..alez ja nic nie mowilam czy ma jechac czy nie...wlasnie niech jedzie!..niech popatrzy na swiat!Auguriii!
Okej, dziewczyny ! Jeśli moje pytanie było niezrozumiałe, to już prostuje. Wybieram się tam na wakacje :) tylko na tydzień ! Paola 81, dzięki bardzo za podpowiedzi ! W Kalabrii już kiedyś byłam mając 8 lat, bardziej w celach wypoczynkowych i jedyne co pamiętam to właśnie TROPEA :) Teraz chciałabym także coś zwiedzić, zobaczyć jakieś cuda południa. A SettediNove, wydaje mi się, że by mnie tu nie było gdybym nie była zainteresowana kulturą włoska, językiem itd. Nie jestem typem buszującej po forach w celu znalezienia osła, który by za mnie np odrabiał zadania. ;)
nawet mi na mysl nie przyszlo slowo :zadanie..bardziej bylam bliska slowu: praca
..w sensie praca i zamieszkanie tam:D
Cytat: tortiera
Okej, dziewczyny ! Jeśli moje pytanie było niezrozumiałe, to już prostuje. Wybieram się tam na wakacje :) tylko na tydzień ! Paola 81, dzięki bardzo za podpowiedzi ! W Kalabrii już kiedyś byłam mając 8 lat, bardziej w celach wypoczynkowych i jedyne co pamiętam to właśnie TROPEA :) Teraz chciałabym także coś zwiedzić, zobaczyć jakieś cuda południa. A SettediNove, wydaje mi się, że by mnie tu nie było gdybym nie była zainteresowana kulturą włoska, językiem itd. Nie jestem typem buszującej po forach w celu znalezienia osła, który by za mnie np odrabiał zadania. ;)

To zycze udanych wakacji! I zazdroszcze bardzo, bo Poludnie jest przepiekne...
Pracę na szczęście mam tu i jestem z niej zadowolona, nie potrzebuję poszukiwać.
A co do wakacji to już nie moge się doczekać. :)
alez wakacje wlasnie sie skonczyly!..przynajmniej masz adrenline... czekanie przez 10 mies na nastepne wakacje
alez wakacje wlasnie sie skonczyly!..przynajmniej masz adrenline... czekanie przez 10 mies na nastepne wakacje

Oj tam, oj tam! Na wakacje mozna jezdzic przez caly rok... Tylko trzeba sobie zasluzyc! :D
..chyba urlop:D..wakacje to maja studenci i uczniowie..no i kadra nauczycielska:D ..z drugiej strony vacanze to po wlosku nie tylko wakacje ale i urlop
...ale jak studentka nie "zawaliła" sesji, to ma jeszcze wakacje do października :)))
:)
..chyba urlop:D..wakacje to maja studenci i uczniowie..no i kadra nauczycielska:D ..z drugiej strony vacanze to po wlosku nie tylko wakacje ale i urlop

Według słownika języka polskiego wakacje to tez okres wolny od pracy lub obowiązków, nie tylko od zajęć szkolnych...
http://sjp.pwn.pl/slownik/2534401/wakacje
(linkuje, bo wiem, że linki mają dla Ciebie magiczną moc ;))))))
utarlo sie, ze wakacje to lipiec ,sierpien :D

Owszem, wraz z czekaniem na te przyszłe nie brakuje mi entuzjazmu. A co do odpoczynku/wakacji, które czekają mnie w tej bliższej przyszłości to tak, jak zgadła yamadawa : jestem studentką, która nie "zawaliła" sesji :)
tortiera wszelki sluch po Tobie zaginal,wrocilas z tej Calabrii czy Cie tubylcy zjedli?

wpisz w nasza fioletowa wyszukiwarke/ to ten prostoka u gury na prawo obok slowa SZUKAJ

ona nie zginęła ani tubylcy jej nie zeżarli, po prostu szuka do tej pory co znaczy prostoka u gury !!
heh.. malo tego! minelo mi i troche czasu z autochtonem heh dla mnie katanzaro to brzmi niczym psiakrew!..niczym przeklenstwo...

Sorry, Sette, ale przegladajac stare wpisy, przeczytalam, ze masz sycylijska tesciowa...
od mamusi meza mozna sie nauczyc gotowac prawdzile specjaly i wcale niedrogie..ja pomalu opanowywuje kuchnie sycylijska..duzo warzyw,ktorych wczesniej w Pl nie jadalam..ost .4 kg mi ubylo :D

wiec nie za bardzo rozumiem, czy ten kalabryjski zazdrosnik ;) z Catanzaro ma sycylijska mame, czy, mimo ze tak nienawidzisz Poludnia, zadajesz sie z samymi poludniowcami...
Oczywiscie nie interesuje mnie Twoje zycie prywatne. Po prostu sie pogubilam...
yhym...2 x weszlam do tej samej rzeki :D..nie ma to jak poludniowcy..propio..hehehehi ech!:D
Cytat: Fidelia
tortiera wszelki sluch po Tobie zaginal,wrocilas z tej Calabrii czy Cie tubylcy zjedli?

A moze jej sie tak spodobalo, ze zostala??? :D

Cytat: Efka_Marchefka
ona nie zginęła ani tubylcy jej nie zeżarli, po prostu szuka do tej pory co znaczy prostoka u gury

Jeszcze jest mozliwosc, ze porwala ja mafia lub jakis psychopatyczny zazdosnik ;))))))))))))
edytowany przez Paola81: 29 wrz 2013
Wcale bym się nie zdziwiła jakby tam została! z Południa nigdy nie chce się wracać... szkoda, że nadaje się tylko na wakacje :(
Cytat: Ziomek_ita
Wcale bym się nie zdziwiła jakby tam została! z Południa nigdy nie chce się wracać... szkoda, że nadaje się tylko na wakacje :(

Jak dla kogo:-) mieszkam tutaj juz 10 lat i calkiem mi niezle,z tubylcami stosunki poprawne,cieplo caly rok,morze pod nosem,praca tez jest...wiec czego chcie wiecej....moze un lucano:-)
No jeżeli praca jest to sie zgodze :) Ja mialam tylko opcje kelnerowania, tez praca, ale jak dla mnie wakacyjna :) ale niewiele brakowalo, zebym tam zostala, tak tam pieknie
yhm..cieplo..morze..plaza..praca ok.No jest fajnie!pozazdroscic! :D
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 31
poprzednia |

« 

Życie, praca, nauka

»

Życie, praca, nauka