WIELKANOC

Temat przeniesiony do archwium.
JAK WYGLADA WE WLOSZECH PIERWSZY DZIEN SWIAT POCZAWSZY OD SNIADANIA?
nie wiem jak jest w innych regionach, ale tutaj w Ligurii nie slyszalam, aby przywiazywano specjalna uwage do sniadania wielkanocnego. Najbardziej uroczystym posilkiem jest obiad, podczas ktorego tradycyjnie jada sie potrawy z jagniecia .
Nizej wklejam krotki tekst na temat:
La Pasqua in Italia

Per il pranzo di Pasqua ogni regione ha le sue usanze. Non si rinuncia all’agnello (soprattutto al Sud) e al capretto (al Nord); le uova sono consumate come antipasto o unite al capretto, come vuole la tradizione nell’Italia centrale. Il menu pasquale genovese prevede antipasto di uova ripiene della fortuna (uova sode tagliate a barchetta e ripiene, con una foglia di ulivo benedetta la domenica delle Palme come vela) e torta pasqualina (ripiena di cagliata, uova e bietole, coperta da 33 sfoglie, tante quanti gli anni di Cristo). Se invece vi trovate in Abruzzo, dovete assolutamente assaggiare i fiadoni, in Veneto la fugassa pasquale, titoli e pan de fighi in Friuli, in Puglia le scarcelle, dolci di diverse forme ripieni di pasta di mandorle e marmellata. Se vi trovate nell’Italia centrale, non stupitevi se gli italiani a colazione rinunciano al cappuccino per una vera colazione pasquale a base di torta al formaggio o salame..."
pzdr:)
To znaczy,ze nie jedza jajek tak jak u nas?
A pisanki,baranek itp.?
Ja mieszkam w MEDIOLANIE ale jestem z NEAPOLU!U nas jaka tradycja jemy PASTIERA NAPOLETANA i TORTANO,to jest ciasto z jaje.
CZESC AGATKAF!JESTEM TU! YUHU! @;-)))))))))hihihihihi!
casattiello....friarielli con le salsiccie....
ja slyszalam ze zjada sie baranka glownie i wlasnie na obiad, u nich obiad jest uroczysty, nie sniadanie :)
pokarmy nie sa swiecone, pisanek sie nie robi...
po obiedzie idzie sie ze znajomymi/rodzina na jakas wycieczke, spacer...
"natale con i tuoi, pasqua con chi vuoi" :)
typowe slodycze znam dwa - la colomba (z migdalami m.in) i la pastiera...
najwieksza tradycje stanowi chyba wielkie czekoladowe jajko z niespodzianką w srodku...

no to tyle mojej wiedzy :)
Czy.... hmm mogę prosić o o jakieś życzenia po włosku??? Dzięki!!!!
wielkanocne...
VI FACCIO I MIEI MIGLIORI AUGURI DI BUONA PASQUA regalandovi una piccola ZAPIEKANKA di 10metri . @;-)))))))hihihihihi!
Hehe...ale nie maja lanego poniedziałku...i niedzieli palmowej...i nie chodzą do kościoła ze święconką...ja tam wole wielkanoc w polsce, ale przynajmniej prima aprilis obchodzą:D
Jak to - nie ma tu niedzieli palmowej - skoro w kazdym wloskim kosciele swieci sie w Palmowa Niedziele galazki oliwne i zanosi potem do domu...???
Bardzo sie za to ciesze, ze nie ma dyngusa.
A co do tych OGROOOMNYCH CZEKOLADOWYCH JAJ-to powinno by zakazane, ostatnio takie dostałam, zjadłam całe od razu i zasłodziłam sie za wszystkie czasy.(ach to włoskie jedzenie)Jeśli jednak ktos sie skusi to poleam to z "kinder", (identyczne jak kinder niespodzianka tylko ma 150g:D)
A ja polecam jajo, ktore dostalam w tym roku i mimo mdlosci po jego pochlonieciu twierdze, ze to najlepsze "czekoladowe cos", jakie kiedykolwiek jadlam (moze to dlatego, ze mam slabosc to tej marki...) - jajo LINDT z mlecznej czekolady z calymi orzechami laskowymi... Tu macie link do zdjecia, jejo "latte e nocciole".:)

http://www.lindt.com/845/977/1178/1182/1191.asp
no tak, to najlepsza marka...mmmm :)

co do dyngusa-nie maja, nie maja...natomiast la domenica delle palme-istnieje :)
Wyjątkowo pechowy apartament

O wyjątkowym pechu może mówić mieszkanka Parmy; jej apartament, okradziony zaledwie trzy miesiące temu w Boże Narodzenie, został ponownie ograbiony w Wielkanoc.

Ansa informuje, że właścicielka mieszkania - architekt z zawodu - podobnie jak w poprzednie święta wyjechała z przyjaciółmi na urlop. I tak jak w grudniu została okradziona - tym razem z tego, czego poprzednim razem złodzieje nie zdążyli wynieść.

Prowadzący dochodzenie nie wykluczają, że być może obu kradzieży dokonała ta sama banda.
w domu siedziec a nie ! rozjezdzaja sie po kurortach
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia