nutella

Temat przeniesiony do archwium.
31-53 z 53
| następna
a probowalyscie pomieszc nutelle z mascarpone, hmmmm palce lizac. Tylko ze tez straszna bomba kaloryczna :-)
Pracochłonny TORT z Nutella.Każda porcja 500kalorii,przygotowanie 40min.
-200g.Nutelli
-200ml.płynnejśmietanki(ale nie wodnistej)+200ml.do dekoracji np.36 procentowej
-150g.wisni w zalewie z wódki
-3 krazki biszkoptowe
Nutellę wymieszac z płynna smietanka(np.12-18 procentowa)aż sie dokładnie składniki połacza.Do masy dodać odsaczone wisnie,przemieszac i odłozyc w chłodne miejsce.Krażki biszkoptowe nasaczyć syropem z wiśni.Nałozyc na 1 mase nutellową,przykryć krazkiem takze posmarowanym,na to połozyc ostatni i udekorowac go bita śmietana(mozna do niej dodać fix do bitej smietany wtedy bedzie sztywna i nie podejdzie wodą jak bedzie juz na cieście,obsypac wiórkami czekoladowymi.Trzymać w chłodzie do momentu wydania
Trufle z Nutella.Każda porcja 48 kalorii z kakao a 51 kalorii z cukrem pudrem.
Przygotowuje się je 30 min.Wyjdzie 30 trufli.
-200g.Nutelli
-20g.naturalnego słodkiego kakao w proszku lub 2 czubate łyzki stołowe cukru pudru(a jeśli jest tylko gorzkie kakao to wymieszać je mozna z taką sama iloscia cukru pudru)
-55g.pokruszonych orzechów np.laskowych
Wszystkie składniki b.dokładnie wymieswzac zeby sie połaczyły w gładka masę.Formowac trufle za pomoca 2 łyzeczek i obtaczac w kakao lub cukrze pudrze. Przykryć folia i przechowywać w chłodnym miejscu do momentu podania.
LIKIER z WHISKY z NUTELLĄ.
Każda porcja ma 284 kalorie,przygotowanie 5 min.Wychodzą 4 porcje
-150g.Nutelli
-150ml.likieru(jak nie ma z whisky to moze byc inny np.z koniaku)
-4 kostki lodu.
Do zbiornika miksera wlać likier,włozyc Nutelle i kostki lodu.Wszystkie składniki miksowac 30 sekund.Przelac do schłodzonych kieliszków i od razu podawac.
jutro wam napiszę jak sie robi TIRAMISU z Nutella i Mascarpone.Każda porcja to 494 kalorie
jezusicku, toz to czyste szalenstwo ! Jutro pieke babeczkia dzisiaj musze sie dorwac do sloika z nutella, ale mam smaka !
ojej ale to wszystko tuczace:-)))strach pozniej stawac na wage!!narazie wiec tylko spisalam przepisy- z ich wykonananiem narazie sie wstrzymam:-))ja znalazlam przepis na babke z nutella i pozwole go sobie wkleic:
Babka De Luxe- z NUTELLĄ i ajerkoniakiem
- 250 g masła
- 250 g cukru
- 5 jajek
- szczypta soli
- 1 proszek do pieczenia
- 500 g mąki
- 150 ml mleka
- 200 g Nutelli lub ew. masła orzechowego
- 100 ml ajerkoniaku lub ew. innego likieru
- cukier puder do posypania
1. Cukier utrzeć z masłem i jajkami. Przesiać do tego mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać szczyptę soli, mleko i ajerkoniak.
2. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać Nutellę, do drugiej 3 łyżki ajerkoniaku.
3. Do natłuszczonej formy na baby nałożyć najpierw jasne, potem ciemne ciasto i delikatnie przemieszać widelcem. Piec 1 godzinę w 180 stopniach. Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem

Babka jest świetna bo lepsza niż wszystkie ciasta marmurkowe dzięki Nutelli zamiast zwykłego kakao. Jest także pyszna gdy część przeznaczoną na ciasto ciemne wymieszamy z 1 łyżką kakao, 2 łyżkami rumu lub śmietany, 3 łyżkami siekanych orzechów, 3 łyżkami siekanej czekolady i 4 Nutelli. Kolerzanka robi też to ciasto dodając do części ciemnej zamiast 200 g Nutelli- tyle samo masła orzechowego (np. firmy FELIX)
Dopiero dzisiaj mam czas zeby napisac ten obiecany przepis.To prawda,że to wszystko i tuczace i dosc drogie przez nutelle.Ale raz na X czasu mozna zaszalec.A później wypozyczyc tego duzego psa jednej tu piszącej kolezanki i pobiegac(jak bydle pogoni to od razu kalorie spali sie ale przyjemnosc w brzuszku pozostanie).Ja do babeczek mam takie troche wyzsze foremki i piekę je 7-9 min.Ale jak sa te płaskie to 5,najmilsze jest wnetrze babeczki.
TIRAMISU z Nutella
-200g,Nutelli
-250g.śmietankowego serka mascarpone
-2 malutkie filiżanki gorzkiej kawy(napar)
-8 malutkich filizanek słodkiej kawy(napar)do nasączenia biszkoptów
-24 podłuzne biszkopty
-4 łyzki naturalnego kakao do posypania
Kazda porcja to 494 kalorie,czas przygotowania 25 min.
Serek wymieszac z gorzka kawą i Nutella i dokładnie wymieszac aby składniki sie połaczyły.Biszkopty nasaczyc słodka kawaale żeby ich nie rozmiekczyć.Układać naprzemiennie:biszkopty a na to masa(na 1 porcję potrzeba 6 biszkoptów).Wierzchnią warstwę masy serowo-Nutellową posypać kakao i przechowywac w chłodnym miejscu
Znalazłam jeszcze 1 przepis na deser z nutella i mascarpone,sa to ciasteczka francuskie(z gotowego ciasta francuskiego mrozonego lub świeżego).każda porcja ma 548 kalorii,czas przygotowania 30 min.+25 min.pieczenie).
Składniki:
-300g.nutelli
-150g.śmietanowego serka mascarpone
-1 żółtko
-gotowe ciasto francuskie,powinny być 24 prostokaty 12x4 cm
Po wymieszaniu,b.dokładnym Nutelli z serkiem mase odstawiamy w chłodne miejsce.W tym czasie płat ciasta rozwijamy i kroimy w prostokaty o wymiarach 12x4 cm,każdy smarujemy rozmaconym zółtkiem.Pieczemy je przez 25 min.zgodnie z przepisem na opakowaniu.Upieczony i wystudzony prostokat smarujemy masa(aby ładnie było można mase wyciskac ozdobnie szprycka.Na to kładziemy 2 prostokat,smarujemy,na to 3 prostokat.Posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy
Mój piesek(to malutkie bydlę) już czeka, żeby ktoś z nim pobiegał! ;D gotowy do wypożyczenia! A ja chyba sama się na coś skuszę!
Suflet irlandzki
-200g.Nutelli
-250 ml.swieżej płynnej smietanki(12-18%),ma słuzyc do ubicia
-100g.cukru(najlepiej pudru)
-4 zółtka jaj
-50g.masła
-3 łyzki stołowe dowolnego likieru.
Każda porcja ma 551 kalorii,czas przygotowania 30 min.
Stopić masło,wlać do Nutelli mieszając aby składniki dobrze sie połaczyły i nie było grudek,masa musi byc b.gładka.W tym czasie ucierać zółtka z cukrem pudrem na puszysty kogek-mogel(mozna do tego zagnać odchudzajacą sie koleżanke zeby nie podjadała),nastepnie powoli wlewac likier,tylko uważac zeby sie nie zwzżyło,b.dokładnie wymieszać.Dodać masę zółtkowo-likierowa do masy maślano-nutellowej,dodac do tego wszystkiego ostroznie bita śmietanę i dokładnie ale jednocześnie delikatnie wymieszać na jednolitą masę.Nałozyc do 6 czarek i umieścić na 3 godz.w lodówce w celu schłodzenia
W sumie to masę z Nutelli z dodatkiem ubitej smietany(bo zapomniałam wcześniej napisac,ze smietana musi byc ubijana a nie wlewana plynna)mozna uzywać do dowolnego deseru.Masa mozna smarować naleśniki,mozna nią nadziewać ptysie lub rurki,mozna jesć jako samodzielne danie po nałozeniu do takich wafelków jakich uzywa sie do lodów.Ważne jest utrzymanie proporcji:tyle samo Nutelli co i śmietanki,zawsze 1:1.
SmaczneGO.Pozdrawiam wszystkie na diecie,którym ślina cieknie jak czytaja te przepisy.
Pizza z nutella jest przepyszna a moze jadlyscie bolke taka z paninerij z nutella. Ja przez rok pracowalam w paninerij jadlam prawie codziennie spieczona goraca boleczke z nutella sprobujcie.
a ja uwielbiam bułgarski wymysł czyli cieniutkie palacinki(naleśniki)wysmarowane nutellą i na to pokrojony w plasterki banan i wszystko tak specjalnie zwinęte. pyychhaaa:P dzięki bananowi nutella nie jest taka słodka:)
A nalesniki z nutella mniam mniam chyba zaraz skocze do sklepu po sloiczek i dzisaj na kolacje nalesnikiiiii!!!
hmm, a co to jest "paninerij"
Pizza z Nutella?pfuj.Jak się toto je? Ale bułki z Nutellą pycha,jadłam coś podobnego do drozdżówek ale w kształcie paczków
normalnie, to jak chleb (bulka) z nutella.. wbrew pozorom dobre. No bo przeciez tam nie ma pomidorow ani mozzarelli :-))
Milanka,chyba to raczej twój drobiazdżek schudnie od tego wypożyczania i biegania z kazda łakomczucha.A moze i on/a skusi sie na smakołyk z Nutella?Jak ta twoja niunia sie wabi i jaka to rasa?
to taki bar gdzie sie robi bolki na goraco np. z miesem z szynko parowka frytkami i do tego rozne salatki.Na Sycyli jest tych barow pelno.Tutaj na polnocy jeszcze sie z nimi nie spotkalam ale podobno sa takie bary
A przydałoby mu się schudnąć, ale o to się nie martwię, bo na wiosnę to on sobie zawsze głodówkę robi i choć nie wiem jak by go prosić to nie je, albo bardzo małe porcyjki. A na nutelle to na pewno by się skusił, bo uwielbia słodkości i wszelkie serki homo, czy jogurty :P Ma na imię Maksio i jest mieszańcem owczarka z hartem (całe ciało ma czarne w popielate ciapki, a z wilczura została mu tylko długa sierść brązowa głowa, która wcale nie pasuje do czarno-szarej całości, ale przez to jest śliczny i niepowtarzalny-weterynarz stwierdził, że nie widział jeszcze takiego psa)A wzięłam go ze schroniska i przez to jest straszny pieszczoch ;)))
Mam pytanko ile potrzeba foremek na taka ilosc, czy same boki wylepic a srodek pusty czy moze napelnic calosc?! Dzieki i papatki!
Ja mam takie foremki-kominki wiec ta ilosc ciasta starcza mi na 4-5 babeczek. Ale robiłam tez w takich małych to wyszło mi chyba 8 czy 9.Tym ciastem wypełnia sie cała foremke.
Temat przeniesiony do archwium.
31-53 z 53
| następna

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia