Dzieci i rodzice wloscy i ich prawo

Temat przeniesiony do archwium.
Dzien dobry, pisze poniewaz zainteresowal mnie ostatnio temat rodzicow i dzieci a mianowicie 2 przypadki: syn majacy 30 pare lat nie chcial pracowac i chcial pieniadze od rodzicow ci sie nie chcieli zgodzic a syn poszedl do sadu i wygral i rodzice musze mu dawac na wszystko pomimo ze nie chce on pracowac i nie przejawia takiej checi a druga sprawa syn majacy 60 lat rowniez zazyczyly sobie co miesiac by ojciec mu placil ale ojciec nie chcial( mial 80 lat) wiec synus poszedl do sadu i wygral . Czegos tu nie rozumiem? czy tu we wloszech jest tu takie prawo ze to jest obowiazek przez cale zycie utrzymywanie dziecka ? bo jak dla mnie to jest smiechu warte i godne pogardy.
Mozna sie grzecznie zapytac ,gdzie to wyczytalas? Bo ja pierwsze slysze.
To nie bylo tak jak slyszalas a inaczej,rzeczywiscie syn majacy 30 la,osoba zVal di Fiemme .Student Ekonomi/fuori corso/ w Mediolanie,gdzie zycie jest dosc drogie,podal do sadu swego ojca z zawodu hotelarza o 1 tys euro miesiecznie na zycie na czas do ukonczenia studiow.Ojciec dosc bogaty facet,wlascieciel hotelu w rejonie turystyczno narciarskim.Poniewaz rodzice byli od dawna rozwiedzeni,matce brakowalo srodkow na pomoc synowi w ukonczeniu studiow i oplate wynajmu mieszkania w Milano.Sad w Trento zasadzil tak jak zasadzil,czyli slusznie bo wyrokow sadowych sie nie komentuje.
A co do drugiego zdarzenia to nic nie wiem ,moze ktos cos slyszal,ale mysle ze tenze 60 letni syn byl inwalida i brakowalo mu srodkow do zycia ,wiec i tu ojciec byl zobligowany do pomocy.Prawo wloskie jest normalne i sprawiedliwe,jest to prawo europejskie... a nie afrykanskie.Nie wiem czy wiecie ,ze w chwili rozwodu w Polsce rowniez trzeba liczyc sie z bylym partnerem ,ze moze popasc w niedostatek;i w razie pogorszenia sytuacji zyciowej nasze prawo zoobowiazuje bylego wspolmazonaka do placenia alimentow,nawet jesli sie zlozy pozew o alimenty 15 lat od chwili rozwodu.Jest to termin nie przekraczajacy tychze 15 lat od daty upawomocnienia sie wyroku rozwodowego.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa