Serek homogenizowany

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 33
poprzednia |
Ciao! Czy wiecie gdzie mozna kupic serek homogenizowany? Ja co prawda nigdy nie spotkalam tego produktu, ale moze wy macie wiecej szczescia :) Moze jest w Lidl'u? Jesli tak to pod jaka nazwa? :)
Aa, i jeszcze sledzie :) Najlepiej marynowane :D
Tak tesknie za polska kuchnia ze pojecia nie macie! :)
Pozdrawiam!!
Ile ja się tego naszukałam do zrobienia sernika na zimno......znalazłam coś takiego pod nazwą ''krem mleczny'' ale raczej o smaku naturalnym (w Pelicano).Jak ktoś znajdzie coś lepszego chętnie sprawdzę.Ważne,że kapusta kiszona jest i....kapuśniak można zrobić.Proszę również o wskazówki jak znależć dobry chleb bo mam szczęście tylko do dmuchanego albo skamieniałego po 1dniu..
Ja znalazlam w "Eurospin" cos jakby serek homogenizowany w kilku smakach. tylko nie pamietam jak to sie nazywalo.
To w takim razie musze odwiedzic Eurospin :) Kami, jak Ci sie nazwa przypomni to napisz ok?
A odnosnie chleba to mam takie same doswiadczenia (niestety). Albo pusty w srodku a juz na nastepny dzien kazdy jest jak kamien :D
mozesz uzyc serka mascarpone
Witam, nie wiem nic o serku ale o polskiej kielbasce to tak!!! hehehe :)
Ale sernik taki soczysty z duzymi rodzynkami i polewa czekoladowa to bym zjadl :)
Jak już jesteśmy w kulinarnym temacie.....pod jaką nazwą kryje się proszek do pieczenia? Próbowałam podpytać włoską znajomą ale albo oni tego nie używają albo laska nigdy ciasta nie robiła:-) Wiecie co mnie pomaga na smutek?barszczyk biały (niestety"z papierka"przywiezionego z Polski) kotlet mielony jak u mamy,ziemnieki z koperkiem i zsiadłe mleko...antidotum na każdą pastę
Hej... co do serka z Eurospin..to wlasnie kupilam (przypuszczam, ze o tym byla mowa). Nazywa sie RIKO crema con ricotta. Jest malenki bo tylko 90g i dosc gesty (nie taki jak w Polsce) ale w smaku podobny.
Polecam doskonaly ser na sernik (ja robilam pieczony), ktory znalazlam w Auchan (i tylko tam go mozna znalezc, sprawdzilam)... jest podobny do naszego homogenizowanego (konsystencja) i kwaskowaty w smaku. To oczywiscie ser francuski. Nie pamietam nazwy... cos w stylu formaggio fresco ale jest w pojemnikach 500g i o roznej zawartosci tluszczu (ja bralam 40%). Pojemnik bialy z zielonymi badz fioletowymi napisami... a jak mi brakowalo sera to dodawalam wloskie tomini (chociaz troche slone), podobne do naszego bialego sera i serniki wychodza jak malowane... pozdrawiam :-)

A co do proszku do pieczenia to nazywa sie polvere lievitante (najczesciej juz aromatyzowane-vanillinata) albo lievito per dolci.
Docka to moze zdradzisz przepis na ten makaronski sernik?:)
Jesli rzeczywiscie chcesz przepis to podaj emaila... nadmienie, ze moj sernik jest dosc "lekki" w porownaniu z innymi, bo nie lubie ciezkich i pracochlonnych ciast.
Moj email: [email]
Przepis wyslany...
Tu gdzie mieszkam ja, nie ma nawet Auchan :D to mala miescinka na Ligurii! szczesciarze z tych co maja dostep do duzych i dobrze zaopatrzonych sklepow! :)
Dodam tak na wszelki wypadek... te wloskie tomini to byl tylko dodatek-nie podstawowy skladnik...
jesli chodzi o chleb.. to polecam NaturaSi
pozdrawiam
Monika
czy lievito to nie drożdże do pieczenia???
Hej Orsa... powiem Ci co wiem mw na ten temat... otoz, wszystko to co pozwala "rosnac" wszelkiego rodzaju ciastom jest we wloszech nazywane lievito... i tak masz np. lievito di birra czyli nasze drozdze (znajdziesz w lodowkach), moze byc tez w postaci suchej do pizzy albo slonych wypiekow... nasz proszek do pieczenia to lievito per dolci, lievito torte, polvere lievitante (czesto aromatyzowane czyli z vanillina).
Dodam jeszcze, ze jesli nie jestes pewna ktore lievito wybrac to bierz to na ktorym jest obrazek swiadczacy o zastosowaniu. Pozdrawiam i udanych wypiekow,D.
Mi najbardziej odpowiada "pane pugliese" (zazwyczaj duzy bochenek, z miekkim srodkiem i rowniez miekka skorka, swiezy rowniez na drugi dzien) choc w niektorych piekarniach mozna znalezc i dobre buleczki, ale i tak nic nei zastapi naszego polskiego....:( jak mam okazje to przywoze z Polski, wsadzam do zamrazalnika i jak mi tylko sie zateskni to odgrzewam w piekarniku:)
czy z serka mascarpone wyjda oponki?..Tlusty Czwrtek idzie...Doradzi mi ktos?....poczlapie sie do tego EuroSpinu..byla tam tylko raz..mozliwe ze znajde to co opisujecie powyzej..potrzebny by mi byl waniliowy..
>gaio! Z mascarpone wyjda oponki, robilam juz ale lepsze wychodza z sera na wage, takiego w koszyczku plastikowym. Jest bardziej zwarty w konsystencji. W Eurospinie mozna kupic takze kefir i zsiadle mleko (to tak na marginesie).
Jest tez siec sklepow"Todis" w ktorych sa polskie slodycze z firmy Baron (czekolady,pastylki mietowe w czekoladzie), bywaja podobno rowniez wafle do przekladania (polskie i czeskie) ale ja na nie jeszcze nie trafilam.
Ktos pytal o sledzie w occie- sa w Lidlu (rolmopsy), bywaja rowniez matiasy w oleju (na tackach).
sklepy"Todis" ?..u mnie ich nie ma..pierwsze slyszę.Ale dziekuje za zainteresowanie
W Pelicano jest kapusta kiszona?

Co do chleba, to mi smakuja te swieze bochenki pagnotta w Panoramie...

Nienawidze natomiast dziurawych rosette i w ogole paczkowanego pieczywa... Przynajmniej to, ktore jest w GS, nie odpowiada mi.
Natomiast ostatnio pozytywnie zaskoczylo mnie paczkowane pieczywo w Tuodi.

No i nie smakuje mi wloska wedlina... i zolte sery (za wyjatkiem parmezanu).
Czy tu w ogole jest szansa trafic na wedline przypominajaca w smaku nasza polska szynke? Bo to co prezentuja na stoiskach z wedlinami nawet samym swoim wygladem nie zacheca mnie do kupna...
Podobnie z zoltymi serami... Ratuje sie importowanymi paczkowanymi Emmentalerami itp., ale to juz nie ten smak co swieze sery w Polsce... :(
Chwila, co to jest w koncu to Pelicano? Sklep? Szukam w necie i nijak nie moge znalezc informacji, ze to sklep z artykulami spozywczymi...
A jaka nazwe ma kefir i zsiadle mleko w Euro Spinie? Alez super :) prosze napiszcie bo nie mam pojecia!
Kefir -to bedzie"Latte di kefir".w takiej butelce,jest napisane na granatowo,mam w lodowce;)A A mleko zsiadle to chyba jest zaraz obok z taka zielona etykietka-sa po sasiedzku,nigdy nie bralam wiec nie wiem.
Ponawiam pytanie, ktore pojawilo sie tutaj prawie 3 lata temu i moze w tym temacie cos sie zmienilo:). Czy we wloskich sklepach jest szansa kupic serek homogenizowany lub coś co go przypomina?
Chodzi Ci o duze opakowania? Takich nie ma i nie bylo. Najwieksze porcje w opakowaniau ma ten / 4 x 100 g /:
http://www.nestle.it/brand/Fruttolo/prodotti/FRUTTOLOMAXIDUOBANANAFRAGOLA.htm
Inne mialy chyba po 50 g.
linn linn a takiego waniliowego jak nasz polski nigdzie nie widzialas przypadkiem? ale smaku zescie mi narobily jejqqqqqqqqqqqqq:)
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 33
poprzednia |

»

Pomoc językowa