obywatelstwo - tak czy nie?

Temat przeniesiony do archwium.
Kochani - i tu moj kolejny problem.
Mam meza Wlocha. Za "chwil kilka" zgodnie z preawem bede mogla zlozyc dokumenty o obywatelstwo.
No i wlasnie. Nie bardzo czuje sie Wloszka i wcale na to obywatelstwo nie mam ochoty.
Mam jednak pytanie pragmatyczne: jakie korzysci wyplywaja z "zitalianizowania sie"? Korzyscie w sensie biurokratycznym. Co poza tym, ze nie bede musiala raz w roku zapisywac sie do lekarza rodzinnego, ulatwi mi cittadinanza?
Z czystego pragmatyzmu lepiej pozostać na polskim obywatelstwie
Obywatelstwo wloskie daje ci jedynie:

- możliwość uczestniczenia w konkursach publicznych na stanowiska zarezerwowane tylko dla obywateli włoskich (ale bez odpowiednich znajomości i tak daleko nie zajdziesz),

- możliwość glosowania w wyborach do parlamentu włoskiego,

- możliwość wjazdu do USA bez wizy. ;)

Na tym kończą się różnice pomiędzy obywatelem włoskim a obywatelem UE.
Odnosnie "czystego pragmatyzmu" to po moich klotniach z urzednikami szczegolnie w ASL uwazam, ze jednak warto je miec...Tez wczesniej myslalam, ze do niczego mi nie potrzebne... A po przyznaniu wloskiego obywatelstwa wcale nie traci sie polskiego wiec co Ci szkodzi o nie sie postarac...
Jeszcze dwa lata temu wloski urzad pracy nie wyrazil mi zgody na podpisanie kontraktu pracy we wloskiej szkole tylko dlatego ze jestem Polka ( tlumaczac to zbyt niska liczba godzin i tym ze my jestesmy nowymi czlonkami unii a to nie to samo..). Wiec nie ludzcie sie zesmy tacy rowni, bo weszlismy do UE...
a tak z ciekawosci to ile zarabia nauczyciel we Wloszech?
>>>możliwość wjazdu do USA bez wizy
Ja jestem od dwoch lat zona Wlocha i tez zaczynam powoli myslec o zlozeniu papierow o obywatelstwo. Do tej pory to odkladalam bo rzeczywiscie myslalam, ze nie odgrywa az tak duzego znaczenia w zyciu codziennym ale zauwazylam ze chodzac na rozmowy kwalifikacyjne pracodawcy czasem sie mnie o to pytaja. Nie to zeby brak obywatelstwa mial decydowac o przyjeciu lub nie (chociaz kto to wie) ale dopytuja sie czemu jeszcze nie zlozylam, jak dlugo musze czekac, a jaki teraz mam status. Duzo Wlochow chyba nie jest jeszcze doinformowana ze jako obywatelka unii, zona wloskiego obywatela moge tu spokojnie pracowac na takich zasadach jak Wlosi. Czuje ze gdybym powiedziala ze mam wloskie obywatelstwo to chyba byliby bardziej spokojni co do mojej "legalnosci".
normalne lekcje na godziny sie specjalnie nie oplaca, ja uczylam przez 2 lata informatyki w prywatnym gimnazjum a oplacalo mi sie tylko dlatego ze prowadzac normalne lekcje moglam tez robic tam kursy, za ktore placili ok. 20 euro za godzine. zreszta cale to zamieszanie we Wloszech z systemem punktowym dla nauczycieli...trzeba prawie cale zycie czekac zeby dostac sie na stala posade w panstwowej szkole...choc wtedy juz sie dobrze zarabia, slyszalam nawet 1500 euro choc nie wiem czy to nie przesadzone - zwazywszy 3 miesiace wakacji i roznych ferii, no i pelny tydzien pracy nauczyciela to 18 godzin, to chyba nie do pogardzenia...
Choc ja pracy we wloskiej szkole nikomu nie polecam, bahory sa okropne, bezczelne i pyskate. Nabawilam sie tylko nerwicy...
a wracajac do obywatelstwa to jak napisalam wedlug prawa pelny tydzien nauczyciela to 18 godzin a ode mnie, bo jestem Polka, wymagali conajmniej 20 i nie pomoglo pokazywanie przepisow itd...
a znasz " zle zyczenie" :bodajbyś cudze dzieci uczyl..he,he co prawda z poprzedniego stulecia ale jak widac nadal aktualne..
a ja by je nieco zmodyfikowala " bodajbys cudze wloskie dzieci uczyl"
ja mieszkam we Wloszech od 10 lat, od 9 lat jestem tu legalnie i jak narazie nie zlozylam podania.. nigdy nie mialam problemu, ze nie jestem obywatelka Wloch i to w czasach kiedy nie bylismy jeszcze w Unii, wiec nie sadze ze mialabym jakies teraz..
No i jeszcze jedna rzecz..Jesli zawierajac zwiazek malzenski przypadkiem zdecydowalas sie przybrac nazwisko meza, to pamietaj, ze obywatelstwo wloskie uzyskasz na swoje panienskie nazwisko. A wtedy wiadomo: do wymiany wszelkie dokumenty...itd...
''''pamietaj, ze obywatelstwo wloskie uzyskasz na swoje panienskie nazwisko. A wtedy wiadomo: do wymiany wszelkie dokumenty'''

chcesz przez to powiedziec ze jak przyjela nazwisko meza i wymienila wszelkie dokumenty juz z nazwiskiem meza to jak bedzie starac sie o obywatelstwo wloskie to musi spowrotem wymienic dokumenty na swoje poprzednie polskie nazwisko?
Dokładnie tak! :D
hej, a mozna wiedziec czy ktos z was zmienil nazwisko ??? dowiedzialam sie w Polsce ze np.we Wloszech pozostajesz przy swoim nazwisku, natoimast w Polsce mozna przyjac nazwisko meza... to chyba jakas paranoja, wtedy sie czlowiek posluguje 2 dowodami ??? nie wiem czy kobieta prawde mowila czy nie???tak z ciekawosci pytam, ktos cos o tym wie???
tak mowila ci prawde,kobieta ma zawsze swoje nazwisko z jakim sie urodzila,byl ten temat na forum,sa posty
http://www.wloski.ang.pl/Nazwisko_19988.html, wyszukiwarke wpisz;nazwisko po mezu ..na przyklad..jest co poczytac
nie nie, ja tam nie mam zamiaru zmieniac, mi na tym wcale nie zalezy, a nawet z lenistwa mi sie nie chce :D dowodu przynajmniej nie bede musiala w Polsce wymieniac :D tak zapytalam czy to prawda, bo mi wydaje sie absurdem!
To nie jest tak. Nie posługujesz się 2 dowodami. Jeśli zawierasz związek małżeński w Polsce, przybierasz nazwisko męża, i zostawiasz sobie obywatelstwo polskie, posługujesz się nowym nazwiskiem, czyli nazwiskiem męża. Jeśli wyrabiasz dowód we Włoszech, to też na nazwisko męża, z tego względu, że nie będąc obywatelką Włoch możesz mieć nazwisko męża. Jeśli zawierasz związek małżeński we Włoszech i pozostajesz przy swoim nazwisku, to też masz swoje nazwisko w dowodzie. Jak chcesz obywatelstwo włoskie, to musisz wrócić do nazwiska ojca. Takie jest tutaj prawo.
I lepiej o tym wiedzieć, bo moja koleżanka Dominikanka nie wiedziała że trzeba wrócić do nazwiska ojca, i po 4 latach jak dostała obywatelstwo dowiedziała, że już się nie nazywa Diaz de la Cruz, tylko Diaz, i że bezprawnie używała nadal podwójnego nazwiska :D hahaha ale miałyśmy ubaw :) A jej to drugie nazwisko po prostu ucięli i nic jej o tym nie powiedzieli :D
chodzi o to, ze Wlochom musi sie zgadzac codice fiscale nazwiskiem posiadanym od pierwszego dnia zycia!tak to mozna najprosciej i najdowcipniej ujac...W kraju mozesz miec przyjac nazwisko meza wloskiego,jak chcesz, ale jak wrocisz to zaczna sie problemy...Mam znajoma zamezna we Wloszech od 12 lat,zaczela sie pare miesiecy temu starac o obywatelstwo ,ma nazwisko po pierwszym mezu,na to nazwisko ma zapisane mieszkania/kilka zreszta,samochod firme i inne walory,oraz codice fiscale/wszystko to na nazwisko pierwszego meza Polaka,i teraz chcac dostac obywatelstwo musi wrocic do nazwiska panienskiego zmienic nr codice fisc.,zmienic wszystkie akty wlasnosci posiadanych walorow tj domow mieszkan,firmy, samochodu ect..Ma niezly korowod z dokumentami.Dla Wlochow wazny jest akt urodzenia on swiadczy o prawie do nazwiska..
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa - tłumaczenia