Prodi: za Berlusconiego Włochy były pośmiewiskiem

Temat przeniesiony do archwium.
Premier Romano Prodi powiedział, że za poprzednich rządów Silvio Berlusconiego Włochy były "pośmiewiskiem" Europy.
Opinię tę, cytowaną przez włoską prasę, ustępujący szef rządu wyraził na kilka dni przed przekazaniem władzy w ręce Berlusconiego, który po raz trzeci będzie premierem.

Centrolewicowy rząd Prodiego upadł w styczniu tego roku z powodu utraty większości w Senacie, w rezultacie czego rozpisano przedterminowe wybory. Zakończyły się one zwycięstwem centroprawicy.

W swoim ostatnim przemówieniu w roli szefa rządu, wygłoszonym na zjeździe partii radykałów w Chianciano w Toskanii, Romano Prodi oświadczył: - W ciągu 20 miesięcy, mimo olbrzymich trudności, uratowaliśmy kraj, sprawiając, że z pośmiewiska stał się centrum Europy.

- Rzadko zdarza się, by wygrać wybory z przeciwnikiem, który ma nadzwyczajnie zorganizowane media, w sposób bezprecedensowy w porównaniu ze wszystkimi krajami zachodnimi - ocenił Prodi, odnosząc się do tego, że dwa razy w 1996 i 2006 roku jego blok wygrał z partią Forza Italia Berlusconiego, który jest magnatem telewizyjnym.

- Ja wygrałem dwa razy i dwa razy nie mogłem dokończyć kadencji - dodał ustępujący premier, którego pierwszy rząd upadł w 1998 roku z powodu wycofania poparcia przez komunistów.

- Do widzenia i dziękuję - zakończył przemówienie Romano Prodi, żegnając się nie tylko z radykałami, wchodzącymi w skład jego koalicji, ale w ogóle z polityką.
Źródło : PAP

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa - tłumaczenia