Umbria -imo warto zobaczyc

Temat przeniesiony do archwium.
Witam! Proponuje nowy temat.Mieszkamy w roznych regionach Wloch.W kazdym regionie sa miejsca, ktore warto zobaczyc.Napiszmy o nich ale nie o takich znanych z przewodnikow.Jesli masz swoje ulubione miejsce lub miejsca, polec innym.Mysle, ze dobrze by bylo kazdy region opisywac osobno /zakladac nowy temat np.Toscana- warto zobaczyc itd/, Latwiej bedzie czytac.
Moim ulubionym miejscem w Umbrii jest Montefalco.Na obrzezach starego miasta jest taras widokowy z ktorego mozna podziwiac piekna panorame Umbrii od Perugi az po Spoleto.Piekne miejsce dla tych, ktorzy potrzebuja chwili zadumy i wyciszenia,jak i na romantyczna randke.
To tak na poczatek. Czy ktos sie przylaczy?
Umbryjka ! Wywoluje Cie do tablicy!:)
moze Lombardie zostawmy senese.... ona tak ja swietnie zna zreszta...
Swietnie!Moze zechce sie podzielic z nami swa wiedza.Dobrze by bylo zalozyc jednak nowy temat np." Lombardia-warto zobaczyc",tak bedzie lepiej potem cos znalezc.
Jesli ktos chce poogladac fotki zwykle nie profesjonalne z gorskich wycieczek region Marche i nie tylko zapraszam na http://mojaitalia.bloog.pl/
eserena! Dzieki za odzew.Jesli nie sprawi Ci to klopotu zaloz nowy temat Marche.
bedzie bardziej przejrzyscie.Co o tym sadzisz?pzdr.
Mi bardzo podobało się Spello no i oczywiście Lago Trasimeno :)
Może by tak jakiś ranking zrobić i zagłosować?
Jeszcze nie widzialm, moze kiedys. :) Bardzo lubie zwiedzanie. Najlepiej jak sa noce muzeow. Wstepy do galerii, muzeow za darmo. Ostatnio w maju bylam w Urbino. Bylo Super!
Spello jest faktycznie piekne,zwlascza o zachodzie slonca. W centrum jest lodziarnia w ktorej podaja pyszne lody.Fajne miejsce na romantyczny wieczor. Co do Lago Trasimeno mam inne odczucia.Nie wiem z ktorej strony bylas.Od strony promenady Torre faktycznie ladnie ale juz po drugiej stronie fatalnie.Brudno.Nie mialam okazji poplynac statkiem na wysepki ale mysle, ze nic straconego.Wybiore sie w tym roku.
Umbria jest śliczna
O widze, ze zostalam przywolana do tablicy by opowiedziec o regionie w ktorym mieszkam:))
Potwierdzam, ze Umbria jest slicznym regionem, zwana "il cuore verde d'Italia" poniewaz jest pelna zieleni. Ja mieszkam w provincia di Terni, niedaleko miasta Orvieto, ktore wedlug mnie jest godne polecenia by je odwiedzic.
Nie jest to duze miasto, ale posiada swoj urok. Urokliwa jest glowna ulica corso Cavour. Jest to waska ulica pelna sklepikow z typowymi wyrobami Umbrii takimi jak: pamiatki np talerze z widokiem na katedre, pocztowki, typowymi umbryjskimi produktami spozywczymi eccc. Od samego rana atmosfera w Orvieto przypomina troche taka na straganie, poniewaz ludzie tu w wiekszosci sie znaja wiec z daleka mozna uslyszec jak sie pozdrawiaja wzajemnie. Wartymi do zobaczenia sa il Duomo (katedra) oraz pozzo San Patrizio (studnia San Patrizio). Tuz kolo katedry sa tez muzea. W Orvieto znajduje sie tez cos w rodzaju Universita per Strnieri, gdzie obcokrajowcy moga sie nauczyc jezyka wloskiego. Korzystaja z tego najbardziej Amerykanie. Z turystow przybywaja glownie Niemcy i Holendrzy. Polakow szczerze mowiac jeszcze nie dojrzalam, ale mam nadzieje, ze po moim poscie-reklamie zmieni sie to:)))
corso Cavour prześliczna
byłam tam
jak juz bedziesz w Orvieto to niedaleko jest Civita di Bagnoregio ( nie jest to region umbria ale na pograniczu z umbria). wejdz na strone internetowa tego "miasteczka". jest ono cudowne i niepowtarzalne.

Civita di Bagnoregio è un esempio di meraviglia unico nel suo genere. Unita al mondo solo da un lungo e stretto ponte, la "Città che muore",
Bylam w Urbino..sliczne miejsce..polecam.. poleacam rowniez Portonuovo ktore ma piekne plaze i podaja tam najwspanialsze tagliatelle al sapore di mare...
Warto odwiedzić sąsiedni region - Marche. A w nim miasto zwane często "orlim gniazdem" czyli Urbino. Nazywa się tak dlatego, że patrząc na tą część Marche z lotu ptaka, widzi się tylko zielone, niezamieszkane wzgórza, a pośród nich ufortyfikowaną osadę - czyli właśnie Urbino. Urbino ma naprawdę niepowtarzalny charakter - piękny zamek ze strzelistymi wieżyczkami. Poza tym jest to typowe miasto średniowieczne z wąskimi uliczkami. Wieczorem zawsze dzieje się tam coś ciekawego, bo jest to typowo studenckie miasteczko. Najpierw są koncerty, imprezy a potem ludzie zwyczajowo siadają z winkiem gdzieś na placu i rozmawiają sobie, najczęściej aż do czwartej nad ranem.
podjedz troche do gory senese, czekam na Lombardie
gajowy szybciutko! Zaloz nowy temat, jesli Ci to nie sprawi roznicy.Tak naprawde bedzie lepiej czytelne, bo jesli bede chciala np.poszukac czegos o Lombardii, bede musiala przeleciec wszystkie posty a moze byc ich sporo.Pozdrawiam z pieknych Apeninow.
ja też ż moim amore zafundowaliśmy sobie weekend w umbrii!!sami mieszkamy w Salerno więc było przed nami troche drogi!!!wyruszyliśmy raniusio bo mieliśmy w planach zobaczenie wielu miejcowości! wyjaz ok 5 rano bylismy w naszym pierwszym zaplanowanym miejscu o godz 8.15 LUGNANO I TEVERINA z urzekającą romańską katedrą S.Maria Assunata!romantyczny spacerek uliczkami miescinki i dalej do ALVIANO, tam Castello doria Pamphili!i piękne widoki na lago di Alviano!potem szybciutko miedzy polami i lasami sami na trasie do TODI potem SPOLETO, zaplanowane mielismy L'Abbazia di S. Pietro in Valle ale niestety już póżno było i udaliśmy sie do FERENTILLO mumie zobaczyć u S.Stefano.
piano piano koło CASSCATA DELLE MARMORE, zakończyliśmy dzień e hotelu w TERNI. niedzielny ranek to zwiedzanie TERNI (S. Francesco, Sant"Alo(teraz to kosciół ortodoksów, trafiliśmy na przygotowania do mszy)San Lorenzo, San Pietro, |san Salvatore)z terni do najfajniejszego według mnie miejsca udaliśmy się do NARNI!!!polecam , romantycznie i cudowne chiese!(Duomo i Santa MAria IMpensole) potem jak to rasowy historyk sztuki wyczytałam w "biblii" czyt: przewodnik Touring Club!!że w pobliżu znajduje się "uno degli edifici romanici piu interessanti del territorio narnese! wiec mój koffany amore i nasz niezawodny navigatore tomtom, znależli dal mnie ten mały "romański diamencik"ha ha ha ! ślicznie wokoło!potem pojechaliśmy "do wód "ale najpierw zobaczyliśmy równie urocze średniowieczne borgo di SAN GEMINI! potem do wód do Parco termale!!mój amore był juz "zdechnięty" wiec sobie tam odpoczęliśmy i odpuściliśmy CARSULAE, następnyma razem!!! wiedziałam, że przed nami długa droga do domciu w SALERNO!!
taki był nasz weekend w umbrii!!!
ja uwielbiam podróżować, to cała ja!!
pozdrawiam z Salerno Pomo123
Wlochy to nie tylko polnoc ;) ja polecam Park Narodowy Gallipoli Cognato, zwany Malymi Dolomitami. oprocz atrakcji przyrodniczych i slicznych, malowniczych miejscowosci, mozna odbyc lot aniola pomiedzy Pietrapertosa a Castelmezzano.W tym drugim jest takze sciana wspinaczkowa dostepna nawet dla poczatkujacych, niezla fraja!
Basilicata, tam, rzecz jasna najwazniejszym miastem jest Matera, ze wzgledu na swoje "sassi" zapisana na liste skarbow ludzkosci UNESCO.Rzeczywiscie robi niesamowite wrazenie,wawoz z tysiacem jaskin mieszkalnych,kosciolow w jaskniniach...teraz powoli zaczyna zyc nowym zyciem i przyciaga turystow.
http://basilicata.blog.onet.pl/
Lago Trasimeno wyglada malowniczo, ale kapac sie w nim to juz przesada ;)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Solo italiano

»

Brak wkładu własnego