ja też ż moim amore zafundowaliśmy sobie weekend w umbrii!!sami mieszkamy w Salerno więc było przed nami troche drogi!!!wyruszyliśmy raniusio bo mieliśmy w planach zobaczenie wielu miejcowości! wyjaz ok 5 rano bylismy w naszym pierwszym zaplanowanym miejscu o godz 8.15 LUGNANO I TEVERINA z urzekającą romańską katedrą S.Maria Assunata!romantyczny spacerek uliczkami miescinki i dalej do ALVIANO, tam Castello doria Pamphili!i piękne widoki na lago di Alviano!potem szybciutko miedzy polami i lasami sami na trasie do TODI potem SPOLETO, zaplanowane mielismy L'Abbazia di S. Pietro in Valle ale niestety już póżno było i udaliśmy sie do FERENTILLO mumie zobaczyć u S.Stefano.
piano piano koło CASSCATA DELLE MARMORE, zakończyliśmy dzień e hotelu w TERNI. niedzielny ranek to zwiedzanie TERNI (S. Francesco, Sant"Alo(teraz to kosciół ortodoksów, trafiliśmy na przygotowania do mszy)San Lorenzo, San Pietro, |san Salvatore)z terni do najfajniejszego według mnie miejsca udaliśmy się do NARNI!!!polecam , romantycznie i cudowne chiese!(Duomo i Santa MAria IMpensole) potem jak to rasowy historyk sztuki wyczytałam w "biblii" czyt: przewodnik Touring Club!!że w pobliżu znajduje się "uno degli edifici romanici piu interessanti del territorio narnese! wiec mój koffany amore i nasz niezawodny navigatore tomtom, znależli dal mnie ten mały "romański diamencik"ha ha ha ! ślicznie wokoło!potem pojechaliśmy "do wód "ale najpierw zobaczyliśmy równie urocze średniowieczne borgo di SAN GEMINI! potem do wód do Parco termale!!mój amore był juz "zdechnięty" wiec sobie tam odpoczęliśmy i odpuściliśmy CARSULAE, następnyma razem!!! wiedziałam, że przed nami długa droga do domciu w SALERNO!!
taki był nasz weekend w umbrii!!!
ja uwielbiam podróżować, to cała ja!!
pozdrawiam z Salerno Pomo123