Bezdomna Polka zamarzla w grocie w Syrakuzach

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 57
poprzednia |
Wlasnie wrocilam zs Swiatecznych snieznych wakacji - a tu wczoraj we wszystkich najwazniejszych wydaniach dziennikow wloskich-o 20.00 na RaiUno i na Canale5 trabia o wiadomosci,ze znaleziono martwa bezdomna Polke , ktora zyla w grotach w Syrakuzach na Sycylii.Ciekawe,ze w Polskich gazetach jak zwykle cicho o takich sytuacjach.Podobno w tych samych grotach 'koczowalo' 5 Polakow i 8 Rumenow-ludzie dlaczego Wy sie pozniej dziwicie,ze dla Wlochow Polacy i Rumeni to taka sama ostatnia bieda.Artykol po polsku jest tutaj,ale kruciutki - a szkoda-pewnie wstyd o tym w Polsce pisac
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80651,6101194,Bezdomna_Polka_zmarla_z_zimna_w_grocie_w_Syrakuzach.html
Chyba maja racje mowiac czesto,ze w ostatnich latach pelno pijaczkow , meneli , zlodziei i innych polskich elementow rozjezdzilo sie po Europie.
Juz kilka miesiecy temu bylo tu bardzo glosnio o Polakach spiacych pod mostem w Rzymie razem z Rumunami - i pozniej Wlosi mysla,ze w Polsce to wszyscy spia pod mostami -pewnie taki element w POlsce spac pod mostem nie moze bo za zimno,wiec jedzie do cieplejszych krajow.ALE WSTYD -POLACY ZYJA W GROTACH!!!
"ALE WSTYD -POLACY ZYJA W GROTACH!!!" wstyd??? bo co bo powiedzieli o tym we wloskich dziennkikach i twoi wloscy przyjaciele bede cie wytykac palcami???kazdy kto jest choc troche inteligentny nie bedzie robil ze wszystkich polakow takich biedakow co zyja pod mostem czy w grotach!!!!bo co biednych wlochow nie ma ???bo jak napisza w polskich gazetach czy powiedza w polskich wiadomosciach to wloch nieznajacy polskiego nie zrozumie?
takie przypadki zdarzaja sie wszedzie i to nie tylko polacy zyja w grotach a ludzie roznych narodowosci.zyja i umieraja i w wiekszosci przypadkach nawet o tym nie mowia i nie pisza!
wstyd i owszem ale nie ze polacy tak zyja tylko ze jeszcze sa LUDZIE co tak zyja i nie moga sobie poradzic w zyciu !!!
To Włosi niech się wstydzą, że dopuścili do takiego stanu.
wlosi ? a coz oni maja do tego ? to w takim ukladzie anglicy , franzuzi i inne kraje do ktorych emigruja polacy i inni tez powinny sie wstydzic bo przeciez wszyscy wiemy ze w innych krajach takze sa takie przypadki !
A mają, mają. Włosi nie są przygotowani na taki przypadki, ze obcokrajowiec nagle straci pracę, mieszkanie, paszport, pieniądze... Ze po prostu nie ma co z sobą zrobić. Urzędnicy rozkładają ręce z bezradności przed straniero.
Nie wiem jak jest w innych krajach, bo tam nie byłam w takiej sytuacji.
Nie wiem jak Wy, ale ja widziałam we wszystkich naszych dziennikach i szczególnie w TVN24 podawali tą informacje. A wstydzić to niech się każdy wstydzi sam za siebie, a nie za kogoś.
wstyd o tym pisać? wstyd, ze ludzie znajdują się w tak trudnych sytuacjach, że są zmuszeni życ w grotach?? wstyd, że umierają w taki sposób???

wstyd czytać takie wypowiedzi jak twoje, degustibus...wstyd, że tuz po świętach w ludziach tyle bezduszności! szok
oj agatka to Ty w Polsce znasz ludzi,ktorzy zyja pod mostami czy w grotach-ja nie,dlaczego tylko za granica takie sytuacje sie zdazaja-w Polsce pewnie ta pani zyla w normalnym mieszkaniu,czemu nagle we Wloszech do grot sie przeniosla!
Czy to ważne dlaczego sie przeprowadziła? Chyba nie sądzisz, że ze względu na wiekszy komfort warunków mieszkaniowych.
Pytanie jest inne. Dlaczego zmarła, dlaczego nikt jej nie pomógł. Dlaczego dopiero po tej tragedii pozostałych Polaków umieszczono w domach opieki.
To nie zdarzyło sie na odludziu.
A dlaczego w Polsce umierają na ulicy polscy bezdomni? Nie obwiniajcie za wszystko Włochów,są ludzie którzy sami wybierają takie życie.
a dlaczego za element,ktory zjezdza sie do Wloch czy do Anglii maja placic osoby,ktore uczciwie pracuja i placa podatki.jak maja byc w domu opieki to dlaczego we Wloszech a nie w POlsce-to szalenstwo-powinni ich odstawic di Polski a nie do wloskiego domu opieki
edaelvajs nie przesadzaj..prosze..Bogaci i syci maj w dupie biednych i glodnych...po jaka cholere trzymali kasa w bankach, w funduszach /...i ja teraz potracili vide afera Madoffa/legendarnego inwestora Bernarda Lawrence'a Madoffa, właściciela firmy Bernard L. Madoff Investment Securities LLC i prezesa rady dyrektorów elektronicznej giełdy NASDAQ http://wyborcza.pl/1,94563,6085276,Kochany_Bernie.html?as=2&ias=2&startsz=x http://www.manageria.pl/manageria/1,85811,6071136,Miliony_ze_znaczkow__ktorych_nie_bylo__Jak_narodzil.html/Powinni pomagac biednym ale im sie nie chce ,w Polscesa schroniska dla bezdomnych.Zimowa pora sa pelne, sa wolontariusze ktorzy chodza i informuja o noclegach. Generalnie to ze nie wspomagaja ubogich i potrzebujacych jest ich wstydem,wstyd okryl Wlochow.A moze ta kobiete byla w potrzebie i wymagala opieki szpitala psychitrycznego,moze nie byla tego swiadoma co sie z nia dzieje? Moze miala depresje? I nikt jej reki nie podal na czas. Kto szybko daje dwa razy daje. Wlosi nie zrobili nic. W koncu to nasza rodaczka,powinnismy obstawac za nia, świec Panie nad jej dusza i daj wieczne odpoczywanie ,amen.
Degustibus moja zlota pozwol ze ci odpowiem pytaniem na pytanie ..dlaczego jest tylu brzuchatych bogaczy z miliardami w kieszeni.ktorzy nie wepra glodnych i obdartych? Dlaczego ten swiat jest taki nie sprawiedliwy? Czy jest cos cenniejszego od zycia ludzkiego? Czy pieniadze sa az tak wazne, ze nie stac wielu nas by zrobic cos z wewnetrznej potrzeby serca i duszy? Czy macie serce i dusze? Wlosi nie maja serc i duszy.Sa genetycznie obciazeni brakiem serca i duszy.Howgh.
Mozna tak samo miec pretensje do innych Polakow, ktorzy tam byli ze jej nie pomogli. A zdanie, ze powinnismy za nia 'obstawac' dlatego, ze jest Polka to niezla bzdura. Co to ma w ogole do rzeczy?
...niesprawiedliwy..i sorki za reszte literowek
a slowo solidarnosc waćpanna zna?..a slow patriotyzm waćpanna zna?..chyba nie...
Twoja paplanina, jak zwykle zalosna. Ty za to jestes genetycznie obciazona niedobirem szarych komorek.
No to powiedz mi gdzie ta solidarnosc ze strony POLAKOW, ktorzy tam byli i ja znali? Nie wiesz jak bylo, a juz klapiesz bez sensu i przynajmniej masz kolejny temat zeby sobie po Wlochach pojezdzic. Zastanawiajace jest to, ze skoro tu jest tak strasznie, Ty dalej tu siedzisz...
a ty kochasz sie dowarosciowywaniem obok takich wlasnie zalosnych,genetycznie obciazonych ..bo inaczej bys tu NIEZAISTNIALA..nie stac cie na nic innego ,tego mozna bylo z gory po tobie spodziewac ,wlasnie takiego wpisu.Obrazjacego i deprecjujacego dana osobe.Nie podoba ci sie moj?.. to sie wypowiadaj na temat wpisu,postu a nie na moj temat bos mnie na oczy nie widziala i nie znasz mnie,a zawsze masz najwiecej do ujadania..
hehe, uwielbiam takie hipokrytki! A Ty co wlansie napisalas pod adresem Wlochow? Nie czyn drugiemu co Tobie nie mile, kochana.
zastanawiajace jest, ze nigdy cie moje wpisy nie podobaly a zawsze siedzialas mi na plechach..zastanawiajce..I zwroc uwage ten post dotyczy zmarlej osoby a ty znowu ferment siejesz, ten post nie jest do szykan i obrazania ludzi a sluzy dowolnym opiniom o zdarzeniu,mam prawo wypowiadac sie jak chce,Konstytucja RP mi to gwarantuje
gaio popadasz w jakiąś obsesje obwiniania Włochów za wszystko zło które się dzieje,uwież mi nie tylko i nie wszyscy Włosi są źli tak jak nie wszyscy Polacy to kochani ludzie.Nie pieprz mi to o dobroci i miłości.Mojego brata zamordowali 3 Polacy dostali za to TYLKO 6 i 4 lata a 3 był nieletni i rodzice mieli kasę załatwili mu tzw.zielone papiery nic nie dostał,a potem jeszcze jak spotykał na ulicy moją siostrę beszczelnie jej pokazywał krzyżyk.Od tej chwili życie naszej rodziny zmieniło się bardzo.Wiec nie pieprz proszę że Polacy to tacy kochani i wszyscy inni bee
A co do personalnych wycieczek pod adresem forumowiczow( szczegolnie nowych) to chyba nikt nie ma watpliwosci, ze jestes na tym forum numerem jeden.
uwierz,uwierz..nie poadam w obsesje..nie martw sie..
a jeszcze dodam że zginął bo nie poczęstował ich papierosem.....
Element?! A więc Polacy, którym z różnych powodów podwinęła się noga za granicą i popadli w biedę to już nie ludzie to ELEMENT i przedmiot wstydu i pogardy rodaków....?! Lecz fortuna kołem się toczy i ci, którym dziś zdaje się, że złapali Pana Boga za nogi i pogardzają "ELEMENTEM", jutro mogą znależć się w grotach i zetknąć się z ludzką znieczulicą i obojętnością. Rzeczywiście wierzyć się nie chce, że zaraz po Świętach są jeszcze tak "znieczulone"osoby jak ty!
O Matko! Nie wiadomo kim byla ta kobieta i nie wiadomo dlaczego tam sie znalazla. Ja wierze, ze ludzie, ktorym jak piszesz podwinela sie noga, ale maja czyste sumienie i chec do pracy, ktos zawsze pomoze. Natomiast nie ma usprawiedliwienia dla mnie dla cpunow, alkoholikow i zlodziei, ktorzy decyduja sie na zycie pod mostem z wyboru. Nie wierze, ze nikt im pomocy nie proponuje- ale zycie na przyklad w osrodku dla bezdomnych wiaze sie z tym, ze nie mozna pic, nie mozna krasc, itd...to dla niektorych za trudne i do tych wlasnie nie mam szacunku. A co do zarzutu gaio, ze bogaci powinni dawac biednym to powiem tylko tyle, ze zazwyczaj ludzie dochodza do kasy ciezka praca ( nie mowie tu o kretaczach), dlatego uwazam, ze to ich wybor czy chca sie nia z kims dzielic czy nie.
Sama wykorzystalas ten post do obrazania innych ludzi (Wlochow). Sprobuj dojsc do tego, ze zasady o ktorych piszesz dzialaja w dwie strony- tak jak Ty masz prawo do wyrazania swoich opinii, tak samo JA je mam, proste?
*niemile
Niezaleznie od tego kim byla ta kobieta na pewno nie zaslugiwala na to by umrzec w tak okrutny sposob. nikt nie zasluguje na taka smierc nawet cpuny. I chyba tym bardziej teraz tuz po swietach, po tym jak przezywalismy narodziny Jezusa w szopce powinnismy byc wyczuleni na ludzka krzywde. A wyzywanie od elementow ludzi ktorzy znalezli sie w tak okrutnej sytuacji (jeszcze po tym jak sie przed chwila lamalo oplatkiem i spiewalo koledy) to po prostu czysta hipokryzja.
Ktos tu slusznie zauwazyl. W zyciu roznie sie uklada. Dzis piszemy z cieplych domow, zadowoleni bo mamy mezow/chlopakow czy przyjaciol co nam pomogli ustawic sie, znalesc w miare dobra prace i zasymilowac sie w Italii. Ale jaka gwarancje ma kazda z nas ze tak bedzie zawsze? Facet moze kopnac w tylek, szef moze zwolnic i z dnia na dzien kazda z nas tu piszacych moze sie znalesc na bruku i w poczuciu bezradnosci co dalej. Nikomu tego nie zycze, ale w zyciu naprawde jest roznie. I same dobre checi i pracowitosc w kraju takim jak Wlochy nie zawsze wystarczaja by znalesc od razu inna dobra prace taka by sie utrzymac bez problemow.
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 57
poprzednia |

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa - tłumaczenia