Triest i Wenecja

Temat przeniesiony do archwium.
Witam!
Pozwoliłem sobie założyć nowy temat, gdyż znalazłem tematy o Trieście, ale tylko o wyjeździe tam do pracy. Mi chodzi o wyjazd wakacyjny. Od razu tłumaczę swoją sytuację. Otóż będę na wczasach około 200 kilometrów od Triestu. Moje pytanie brzmi: Czy warto tyle tam jechać NA JEDEN DZIEŃ? CO ewentualnie polecacie zwiedzić, przy czym prosiłbym szczególnie o informacje na temat parku tropikalnych roślin w Miramare.
Moje drugie pytanie to" Czy warto jechać jeszcze więcej kilometrów na jeden dzień do Wenecji?
Dziękuję za wszystkie wpisy!
Patryk
Warto, i do Wenecji, i do Triestu.
Jak najbardziej warto. Triest to ''miasto z duszą'': piękny nadmorski bulwar Riva Tre Novembre,plac Piazza Unita d'Italia z trzech stron otoczony artystycznie zdobionymi budynkami, czwarta jego część graniczy z morzem (to jedyny taki plac w Europie), Teatro Verdi (mini kopia La Scali ;)) i oczywiście cudny zamek Miramare z letnimi pokazami świetlnymi, ogrodami z egzotycznymi roślinami... polecam, z pewnością nic nie stracisz . Co do Wenecji - najbardziej podoba mi się jesienią, na przełomiem paź. i list., mniej turystow, wiecej spokoju, bardzo ładnie wyglądają wówczas kolorowe drzewa odbijające się we wszechobecnej wodzie...jeśli masz wystarczającą cierpliwość by stać w niekończących się kolejkach- ruszaj też do Wenecji, choć wg mnie jeden dzień to zbyt malo czasu- raczej się wymęczysz, nastoisz w kolejkach, niż cokolwiek zwiedzisz...
Jak będziesz w Triescie to warto też zobaczyc Grado!
A gdzie ty tam drzewa masz w Wenecji ? chyba 5 w calym miescie :) A tak na temat - Triest znam slabo , wiec sie nie wypowiadam , ale Wenecje jak najbardziej polecam , nawet na 1 dzien ! Warto , warto , warto !! Wygodne buty sportowe , bo duzo chodzenia pieszo i jazda . Przez caly dzien to mozna zlazic Wenecje wzdluz i wszerz , nie jest przeciez duza , a tak unikatowa , ze warto zrobic nie 200 a 1000 km . Z kolejkami tez bym nie dramatyzowala , stoi sie do Basilica di San Marco i gdzie jeszcze ? Galerie Peggy Guggenhaim zostawi sobie na nastepny raz , na biennale architektury tez nie musi isc . Bez przesady z tym straszeniem ludzi . Fajnie jest po prostu polazic sobie uliczkami i zaulkami na czuja - na pewno sie nie zgubisz ( robilam tak wiele razy ) a trafisz gdzie chcialas trafic i zobaczysz Wenecje nie tylko z pocztowek , ale jaka jest naprawde . Na pewno warto poplynac na wyspy - przede wszytskim Torcello , ale tez Murano , Burano . Uwaga na gondolierow - sa bardzo drodzy i doja niezle turystow . Zdjecie z gondolierem za to gratis :)
Drzewek to chyba troszkę więcej niż 5, wystarczy lekko zejść z głównej trasy:)...i nie było moją intencją straszenie forumowiczów:) Piszę o tym, co znam z własnego doświadczenia. Faktem jest, że Wenecja to miasto piękne i warte bez dwóch zdań zobaczenia (szczególnie pierwsza wizyta wzbudza duże emocje)..ale to co się dzieje tam latem, to jednym słowem kocioł...i raczej nie DRAMATYZUJĘ ;), bo jest to opinia wielu osób. Nie mniej jednak Wenecje TRZEBA zobaczyć i basta ;)
Władze Wenecji rozważają radykalne rozwiązanie, które ograniczy ilość turystów odwiedzających to miasto. Według planów wprowadzony zostanie zakaz odwiedzania miasta przez tzw. jednodniowych turystów....http://www.turystyka.wp.pl/kat,1,title,stop-dla-jednodniowych-turystow-w-wenecji,wid,11242191,artykul.html No i zobaczcie sami czy nie mam racji, ze Wlochow nie mozna traktowac powaznie? !...sa smieszni i juz....zakazy nakazy multy multy kasa za to i tamto plac,plac,za wszystko im plac.a w zamian tylko co?..'Spłukane deszczem, poruszone gromem,łagodne oko błękitu'????
Sette jak mogłaś! Norwid o Weronie a nie Wenecji, Wenecja, wybaczcie, nie ma tego klimatu. to do tej pory inna republika, inny świat. i to rzeczywiście szalony [zakaz jedzenia i siadania [sic!] w miejscach publicznych, poza wyznaczonymi parkami!!]
..wiem :D..ale niebo niby to samo hehehe
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Solo italiano

»

Pomoc językowa - tłumaczenia