pilnie poszukuję pomocy prawnej we Włoszech

Temat przeniesiony do archwium.
pilnie poszukuję pomocy prawnej we Włoszech.
Dwa lata temu miałem wypadek na stoku we Włoszech. Zjeżdżałem na desce i z boku wyjechał mi Włoch. Złamałem mu nogę. Wg mnie to on zawinił, on oczywiście jest innego zdania i po dwóch latach wysłał i pozew do sądu we Włoszech. Nie ukrywam, że kwota odszkodowania jest wysoka zaś moje OC było mizerne - 5000 euro.
Pozew jest trochę dziwny oprócz tego że będzie proces to mam się stawić na 20 dni przed procesem - a więc dodatkowe koszty.
Czy może ktoś mi coś podpowiedzieć w tym temacie. Może znacie prawników we Włoszech czy też w Polsce, ale znających prawo Włoskie. Kolejnym ograniczeniem jest fakt, iż optymalnie abym mógł się z adwokatem kontaktować po polsku.
Dziękuję
Adwokat polskiego pochodzenia , ma studio we Wrocławiu i Rzymie tel. 345 1526114 lub [tel]. Spróbuj z nim się skontaktować . Nie znam go , znalazłam ogłoszenie kiedyś w necie.
Dziękuję za szybką podpowiedź.
Robert Smoktunowicz - http://www.smok.pl/
[email]
[email]
telefon: 0-22/ 826-44-99
fax: 0-22/ 826-75-72
albo
avv. Wioletta Stryjewska
Studio Legale PETRACCI-MARIN
V.le XX Settembre, 16 34125 Trieste
E-mail:
[email]
tel: (+39) 346 767 12 87 Fax: (+39) [tel]
albo
avv..Zofia Wiktor
00199 Roma via Nemorense 100
Telefon: 0039.06.45492441
Kom: 0039.340.3459208
Fax: 0039.06.45425634
Podobno Smoktunowicz miał kancelarie w Rzymie a teraz ma nadal u siebie sekcję włoską.
Tutaj jeszcze można zajrzeć http://www.polacco.it/uslugi.html

Źródło: BFT - Branżowe Forum Tłumaczy
edytowany przez asijek: 22 lut 2011
Raz jeszcze dziękuję.
Czy ktoś miał może podobny przypadek. Włoch wygląda na naciągacza - tak sugerowała włoska policja, gdyż to nie był jego pierwszy proces w podobnych sprawach. Protokół pisałem po angielsku znając niewiele ten język. Policja włoska też nic nie rozumiała. Niestety zbagatelizowałem początkowo sprawę i nie zwracałem uwagę na to że w protokole nie było nic na temat jego zachowania - wyjechał wprost na mnie. I jeszcze to ze muszę zamieszkać przez prawie 20 dni we Włoszech - czy to normalne?
Konsulat polski tez moze Ci dac liste adwokatow
http://www.milano.polemb.net/?document=47&PHPSESSID=56832435f85a943412dbbaacacbc56e9
kontakt:
http://www.milano.polemb.net/
Dziękuję
powinienes miec jakegos swiadka..to raz wloskie processy dlugo trwaja..latami...jeslnie bedziesz zadowlony z wyniku procseu zapytaj adwokata o mozlwosc ponownego przeprowadzenie go wpolskim sadzie wowczas to wloch musialby tu przyjecja ..powynajmpwac sobie hotel poszukac adwokata zjez wloskim i tlumacza ...to nam daje prawo unijne zemozemy ponownie wkraju wg zasad naszego kodeksu przeprowadzic sprawe ponownie..i uzyskac wynik bardziej satysfakcjonujacy
powinienes miec jakegos swiadka..to raz wloskie procesy dlugo trwaja..latami...jesli nie bedziesz zadowlony z wyniku procesu zapytaj adwokata/jakiegos w Polsce/ o mozlwosc ponownego przeprowadzenia procesu w polskim sadzie wowczas to wloch musialby tu przyjechac ..powynajmowac sobie hotel poszukac adwokata z jez wloskim i tlumacza ...to nam daje prawo unijne ponownie w naszym kraju wg zasad naszego kodeksu wloska sprawe ponownie..i uzyskac wynik bardziej satysfakcjonujacy np http://www.eporady24.pl/drukuj_pytania-3367.html
Dziękuje
Problem jest taki że zarówno Włoch jak i ja mamy świadków. Jego świadek złożył zeznania na policji włoskiej mój nie - język. I pewnie klapa:-(
twoj swiadek powinien przyprowadzic z soba/ to konieczne/osobe dobrze znajaca jezyk wloski ,ktora tlumaczy policji to co zeznaje osoba nie znajaca dobrze jezyka..i ta tlumaczaca 2osoba podpisuje sie razem z twoim swiadkiem na protokole przesluchania..automatycznie jest pozniej swiadkiem w sprawie...ze tlumaczyla takie slowa..jednoczesnie bierze na siebie odpowiedzialnosc za zgodnosc z prawda opis owego zdarzenia
Policja wloska broni sie "ręcami" i nogami przed przesluchiwaniem osob nie znajacych jezyka..tlumaczy to tym ze pozniej akta ida do sadu i oni ponosza odpowiedzialnosc..bo swiadek czy pozwany moze w sadzie powiedziec ze zostal zle zrozumiany i jego slowa zle zaprotokulowano..
...powiedz zjakiej czesci Wloch pochodzi ten ze zlamana noga?..z czesci uczciwej czy czesci sklonnej do kofabulacji..czyli Poludnia...moze gostek tak zarabia na zycie ..ze sie podklada..noge podklada
konfabulacji..
witaj ,mieszkam we wloszech mam mèza adwokata jesli chcesz podpytam co powinienes zrobic.
juz wiem co ci maz odpowie..wynajac za oplata advokata/difensore di fiducia/
Napewno ,udzieli porady prawnej.Ale jak wiesz we wloszech konieczny jest adwokat do poprowadzenia sprawy sàdowej.Od marca wchodzi nowy przepis ,ze mozesz miec mediatora sàdowego .
mediator kosztuje mniej....jako osoba neutralna stara się doprowadzić między stronami do porozumienia.
spytaj sie meza czy tak jak wPolsce mediator ma prawo do wynagrodzenia i zwrotu wydatków związanych z przeprowadzeniem mediacji, chyba że wyraził zgodę na prowadzenie mediacji bez wynagrodzenia. Wynagrodzenie i zwrot wydatków obciążają strony...no niew iem czy ten kombinat ze zlamana noga pojdzie na to jesli sie okaze ze ma placic polowe kosztow mediatora...hmm...
dopiero od polowy marca mediatorzy ,bèdà mogli zajàc siè drobnymi sprawami sàdowymi .Teraz wszyscy robià kursy na mediatora adwokaci ròwniez,bo poczuli siè zagrozeni.Pytalam o koszta,mediator ma otrzymywac od 50 euro wzwyz w zaleznosci od trudnosci sprawy.Wynagrodzenie mediatora wyplaca sàd.Koszty sàdowe pokrywa strona przegrana.pozdrawiam
Witam. Dziękuję za każde wsparcie.

Proszę margo-neapol o podpytanie męża. Może chciałby się zająć sprawą. Jeśli chcesz to mogę wysłać pozew w języku polskim lub włoskim.

Poniżej trochę dodatkowych informacji:
1)wypadek zdarzył się w San Martino di Castrozza (TN) na trasie „Tognola Uno". Nogę złamałem instruktorowi narciarstwa Zabot Cristian
2)z podanych przez asijek kontaktów odezwała się Wioletta Stryjewska. Cena wysoka, szukam dalej
3)dziękuję za informacje o mediatorze sądowym, nic o tym nie wiedziałem. Czy to mnie też dotyczy?
4)Polski konsulat z danych podanych przez Ota od ponad dwóch tygodni nie odpowiedział na żadnego z trzech wysłanych do nich maili – ot i polska pomoc konsularna:-(
5)„Wypiął” się również ubezpieczyciel Siganl Iduna, gdyż uznali, że to zawinił Włoch ale nie chcą dostarczyć mi dokumentacji, więc ten wystąpił z roszczeniami przeciwko mnie.
6)Znalazłem też starą polisę mieszkaniową, gdzie miałem wykupione OC i jestem na etapie ustalania zakresu OC – czy i w jakim zakresie obejmuje narty?
7) Co jest jeszcze ważne, to pozew dotyczy mnie i opiekuna z biura turystycznego – wyjazd zorganizowany. Włoch wysłał pozew na mój adres ale pomylił adres opiekuna z biura turystycznego (pomylił miasta i nazwę ulic). Tak więc pozew do opiekuna nie dotarł. Biuro i opiekun „wypięli się” na mnie i uznają, że spraw i odszkodowanie mnie dotyczy – litości już niż nie rozumiem.

Cały czas szukam prawnika we Włoszech i chyba i w Polsce – chociaż sam już nie wiem gdzie. Mam pozew do sądu we Włoszech i co tu dalej robić, odwołać się? Ale od czego od rozprawy czy od tego, że się nie przyznaję?.
Czy mogę zeznawać w Polsce?
Czy iść na ugodę czy się procesować?
Pytań mam dużo więcej, a brak mi odpowiedzi:-(
Bezpłatna pomoc prawna (patrocinio a spese dello Stato) Konstytucja włoska zapewnia każdemu prawo do ochrony prawnej, bez rozróżnień ze względu na rasę, płeć i obywatelstwo, czyli jest ona aplikowana także w stosunku do cudzoziemców, zarówno tych, którzy przebywają tutaj legalnie, jaki i nielegalnych. Każda osoba, aby móc się bronić np. w procesie sądowym, ma prawo do adwokata przez siebie wybranego lub tzw. adwokata mianowanego bezpośrednio przez Sąd.

W obu przypadkach osoba zobowiązana jest do zapłaty za otrzymaną pomoc prawnika, ale w niektórych przypadkach, jeśli nie posiada się wystarczających dochodów, pomoc adwokata opłacana jest bezpośrednio przez Państwo (patrocinio a spese dello Stato).

Kto ma prawo?
Aby zakwalifikować do tego rodzaju pomocy, roczny dochód wnioskodawcy nie może przekroczyć 10.628,16 euro.
Jeżeli mieszka on z małżonkiem lub rodziną, do możliwości skorzystania z pomocy, należy zsumować dochody wszystkich członków rodziny, ale na każdego członka rodziny należy dodać kwotę 1.032,91 euro. Jeżeli po zliczeniu wszystkich dochodów rocznych zostanie przekroczona suma 10.628,16 euro, osoba ta nie będzie miała prawa do tego rodzaju pomocy.

Wykluczenie z pomocy prawnej w sprawach karnych:
- w postępowaniu karnym za przestępstwa uchylania się od płacenia podatków;
- jeżeli jest reprezentowany przez więcej niż jednego prawnika;
- dla skazanych za przestępstwa związane z mafią oraz z przemytem tytoniu i handlem narkotykami.

W jaki sposób należy złożyć wniosek?
Wniosek musi zostać złożony osobiście przez interesanta w Sądzie. Do wniosku należy dołączyć kserokopię ważnego dokumentu, potwierdzającego tożsamość. Wniosek może zostać także złożony przez wybranego obrońcę lub adwokata z urzędu.
Wniosek, podpisany przez interesanta, składa się na zwykłym papierze i musi on zawierać:
- wniosek o dopuszczenie do pomocy;
- dokładne dane osobowe, numer codice fiscale interesanta i członków jego rodziny;
- deklarację dochodów uzyskanych w roku poprzedzającym złożenie wniosku (autocertificazione);
- zaświadczenie (dla dochodów zagranicznych) od właściwych władz konsularnych, który poświadczy prawdę, zawartą w zaświadczeniu;
- zobowiązanie do ewentualnego poinformowania w zmianach dotyczących dochodów dla celów otrzymania pomocy.
UWAGA: nawet cudzoziemcy, przebywające na terenie Włoch nieregularnie, lub których pozwolenie pobytu jest już nieważne, odwołane lub cudzoziemcy, którzy wjechali do Italli nielegalnie, są uprawnieni do ubiegania się o pomoc prawną, nawet jeśli nie posiadają codice fiscale!

Także osoba przebywająca w zakładzie karnym może złożyć wniosek do dyrektora Instytutu, który przekaże go do Sądu.
W ciągu 10 dni od dnia złożenia wniosku o bezpłatną pomoc prawną, Sąd dokonuje weryfikacji i decyduje o przyjęciu lub odrzuceniu go, informując adwokata, który złożył wniosek lub bezpośrednio zainteresowanego.

Osoby, które otrzymają prawo do skorzystania z tego typu pomocy, mogą zostać skontrolowane przez Guardia di Finanza, która może zbadać dane w bankach lub firmach udzielających pożyczek.
Nieprawidłowa interpretacja lub pominięcie oraz brak dostarczenia jakichkolwiek zaświadczeń o zwiększeniu dochodu podlega karze pozbawienia wolności i grzywnej od 309,87 do 1549,37 euro, oprócz zwrócenia kosztów wypłaconych przez państwo.
SetteNove dziękuję za cenne informacje.
http://dokumenty.e-prawnik.pl/kodeksy/kodeks-postepowania-karnego/postepowanie-w-sprawach-karnych-ze-stosunkow-miedzynarodowych/przejecie-i-przekazanie-orzeczen-do-wykonania.html
czesc
jestem tu po raz piuerwszy . ale prosze o kontak kobiete ktora miala meza wlocha , z nim dziecko i rozwodzila sie , jakie sa mozliwosci wyjazdu z wloch do polski z dzieckiem , nie chodzi o pozbawianie praw rodzicielskich dla meza
SettediNove dziękuję za kolejną porcję informacji.

Z podanych wyżej adresów odezwała się Wioletta Stryjewska - kancelaria zbyt droga.
Jestem na ukończeniu wyboru kancelarii w Polsce "z odnogą włoską"
Pol65..bylo sporo tematow na temat ktory pytasz...przejrzyj nasza wyszukiwarka..droga losowania slow kluczowych, zawsze sie otworzy jakis przydatny post....
Z doswiadczenia moge polecic adwokata ktory pracuje we Wloszech ale tez jest adwokatem w Polsce. Jest Wlochem i wyklada prawo karne na UW. Ja sie u niego uczylam i przeprowadzil mi rozwod. Szybko i bez bolu. Wiem, ze wspolpracuje z kancelaria Smoktunowicz i o dziwo nie jest drogi. Pozdrawiam.
Wspolpracuje z adwokatem w polnocnej czesci Wloch, ktory jest na liscie adwokatow w Konsulacie Generalnym w Mediolanie. Nasza wspolpraca polega na pomocy prawenj dla Polakow, za wstepna pomoc nie pobieramy zadnych zaliczek, dopiero po wygraniu sprawy.
Wiemy, ze wysokie koszty adwokata blokuja "proces sprawiedliwosci", wiec dlatego tez nie pobieramy zadnych "z gory". Konsulat nie zajmuje sie zadnymi podobnymi sprawami (ma inne zadania -wiem, bo mieszkam tutaj 30 lat!), jedynie moze podac Wam liste adwokatow. Prosze wejsc na str: www.poloniatrade.eu lub http://www.pomocprawna.it/pol/presentazione.htm lub napisac do nas email: [email] - PAMIETAJCIE, ZE TYLKO ADWOKAT WLOSKI I WE WLOSZECH MOZE SPRAWNIE PORUSZAC SIE W TEJ POWIKLANEJ GUNGLI WLOSKIEGO PRAWA. Zwracajac sie do nas, unikacie drogich posrednikow. Nie gwarantujemy "codow" ale postaramy sie, aby zgodnie z prawem wloskim (!) wygrala "sprawiedliowosc".
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Brak wkładu własnego