Jak się ubrać na włoskie chrzciny?

Temat przeniesiony do archwium.
Hej, mam pytanie do tych, którzy mają włoskich znajomych i wiedzą co nieco o chrzcinach. Za tydzień jedziemy do Włoch na chrzciny, mój chłopak jest Włochem i mam dylemat jak się ubrać. Po pierwsze będzie to moja pierwsza wizyta we Włoszech, po drugie słyszałam, że Włosi bardzo zwracaja uwagę na strój/fashion itd, po trzecie podobno tam chrzciny nie są tak ważne jak w Polsce i nie trzeba się ubierać nie wiem jak elegancko. No, ale że nie chcę popełnić jakiejś ogromnej gafy, wolę się upewnić. Proszę dajcie znać jeśli byliście na typowo włoskich chrzcinach u włoskiej rodziny. Dziekuję i pozdrawiam:)
edytowany przez tasmanian: 04 paź 2012
Ja bylam na chrzcinach mojej coreczki:)) Mialam na sobie komplecik w postaci dlugich spodni, bluzki na ramiaczkach i narzuty na ramiona (wlasnie wazne jest aby w kosciele miec sukienke czy spodnice poza kolana a jesli bluzka na ramiaczkach to jakas narzuta czy sweter). Elegacko aczkolwiek tez swobodnie (rowniez dlatego bo trzymalam dziecko). Generalnie na przyjeciu Panie byly ubrane elegancko, wiekszosc ubran miala razcej stonowane kolory typu czern, ciemna zielen, ciemny blekit, ale byc moze byl to po prostu zbieg okolicznosci. Byly zarowno sukienki jak i spodnie.
Elegancko, raczej klasycznie. Nie ekstrawagancko.

Ojej, nie pamietam zupelnie, jak bylam ubrana na chrzcinach swoich dzieci!!! Chyba w jakis zakiet ze spodniami...
jak sie ubrac?..to co kto ma.. glownie to nalezy sie ubrac GODNIE idac do Domu Bozego,raczej nalezy wiedziec co lepiej nie zakladac do kosciola,zadnych krotkich spodenek,krotkich spodnic ,golych ramion , bluzek bez rekawow, polnagich brzuchow,zadnych dzinsow adidasow.Ubranie ma byc czyste i zadbane,wyrazajace odswietnosc np biala bluzka plus garsonka,lepiej spodnica o nalezytej dlugosci niz spodnie ,takowe pozostawmy panom.
We wszystkich krajach katolickich, a zwłaszcza we Wloszech, Hiszpanii, Portugalii i Francji, zakazane jest wchodzenie do kosciola z obnazonymi ramionami lub kolanami, a takze z duzym dekoltem lub w przeswitującym ubraniu.Do bazylik nie wpuszczaja kobiet bez przykrycia glowy
dokladnie to samo obowiazuje w polskich kosciolach..wiec nic nowego.Wie sie to o ile chodzilo sie w kraju na msze sw i obserwowalo.I jedno wiem z tych mszy swietych..ze ludzie nie uczestnicza duchem we mszy sw. ale glowy im lataja dookola by zaobserwowac kto jak przyszedl ubrany..glownie po to staruszki chadzają do kosciolow na 18 sta ,to ich rozrywka a potem obgaduja co kto mial na sobie i jak smial sie tak ubrac. :D
modlitwy po wlosku http://nuke.rzym.org/J%C4%99zykw%C5%82oski/Modlitwy/tabid/178/Default.aspx
ja do tej pory uczestniczyłam w Bierzmoawniu i swoim ślubie i powiem że szalństwa nie ma. Czyli jak wszyscy forumowicze piszą powyżej - ma być godnie, schludnie, ale też wygodnie, stosownie do pory roku, ogólnie jak przystało na uroczystosć religijną.

tak na marginesie nie zwróciłam uwagi żeby Włosi pomimo wszystko mieli jakiegoś przesadnego fioła na punkcie ubioru, jak to się uważa, wręcz przeciwnie. Może małego hopla na punkcie butów.... a tak ogólnie to raczej luz i kopiowanie ubrań, to znaczy powtarzający się trend w danym sezonie wśród połowy obywateli, typu *świecące* się kurtki zimowe chyba 2 lata temu, które pewnie w tym roku nikt już nie założy!
ojej, ile odpowiedzi, dziekuję bardzo!! w takim razie sukienka za kolana, zakryte ramiona i dekold, bezowo czarna, dziękuję wszystkim za odpowiedzi, mam mega stres przed tym wyjazdem, bo poznam rodzinę mojego chłopaka, przyjaciół i na dodatek nie mówie po włosku, więc będzie śmiesznie:) pozdrawiam
na chrzciny raczej jasne kolory niz czerń:D Chrzciny we Włoszech http://www.wloski.ang.pl/forum/kultura-i-obyczaje/192268
elegancko klasycznie, bez przesady, zadnych zywych kolorow
Temat przeniesiony do archwium.