matura - materiały

Temat przeniesiony do archwium.
ciao,

poszukuję transkrypcji teskstów słuchanych ( a moze ktos z italianistów dysponuje płytka CD z nagraniami tych tekstów???) i klucza do matury na poziomie podstawowym przeprowadzonej 15.12.2004 przez OKE JAWORZNO.
Niestety ze strony OKE jaworzno nie mozna tego juz sciagnąć - zostało to sciśle zakodowane, iżaden program nie jest w stanie tego odtworzyć.
Byłbym wdzięczny za jakakolwiek informację , w zamian moge odstapić materiały z innych prób nowej matury z włoskiego i nie tylko.
Pozdrawiam , a oto moje namiary: [email] [gg]
szczególne pozdrowienia dla maturzystów......
dziewczyno,jak mogłaś tak bez chwili zastanowienia wysłać tłumaczenie 'maestra"tzn.oszołoma i czego on szuka na tych stronach,che stronzo!!! brak mi słów,aty ,początkujaca,zajrzy czasem do słownika,już słówkoPUTTANA powinno ćię zastanowić...
ja nie wiem co to za typ...bo zeby za bardzo w ciebie i tobie wierzyl nie mozna powiedziec po tym co ci napisal ale jesli chcesz mozesz mu napisac sms z wytlyumaczeniem:

Ti devo le scuse per lo scherzo del cattivo gusto di prima.Non parlando l'italiano ho chiesto di aiutarmi le persone sul sito per amiratori della vostra lingua.Uno stronzo mi ha fatto questo scherzo....e tu ti sei rivelato all'altezza.Non c'e' male.mi rimane solo ringrazarti di non aver nemmeno chiesto il motivo per quale scrivessi queste fesserie e di fiducia che mi hai mostrato ampiamente.Mi hai fatto crollare il mondo adosso.GRAZIE!

po polsku:
Musze cie przeprosic za wczesniejszy zart w zlym guscie.Nie mowiac po wlosku poprosilam o pomoc osoby ze stronki poswieconej wielbicielom waszego jezyka.Jeden (......)zrobil sobie ze mnie zart......a ty okazales sie na wysokosci zadania.Nie ma co.Pozostaje mi jedynie podziekowac ci za to ze nawet nie zapytales z jakiego powodu wypisuje takie bzdury i za zaufanie jakie mi zademonstrowales obszernie.sprawiles ze swiat mi runal na glowe.

Moze to sie przyda ale ja bym dodala na koncu-anche te come vedo non sei altro che uno stronzo-ty rowniez jak widze nie jestes niczym innym jak.......A na przyszlosc nie spiesz sie tak z przepisywaniem glupio i bez najmniejszego pojecia o tym co piszesz

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa