Co wybrać? Espresso 1 czy Allegro 1?

Temat przeniesiony do archwium.
Chcę zacząć samodzielną naukę włoskiego od podstaw.
Waham się co do wyboru podręcznika między Espresso 1 a Allegro 1.
Który z tych podręczników polecacie?
Zależy mi na w miarę szybkim opanowaniu języka na potrzeby codziennych nieformalnych rozmów z rodowitymi Włochami i umiejętności rozumienia ze słuchu codziennego języka mówionego.
ja sie uczylam kiedys z espresso 1 i weług mnie to bardzo prosta ksiażka tzn dobra dla osob , które sa naprawde początkujące, jezeli juz znasz choć troszeczke włoski ta ksiazka bedzie dla Ciebie za łatwa
Ja bym wybrala na Twoim miejscu Nuovo Progetto Italiano
fragolkaa bardzo dziękuję za radę.Nie słyszałam wcześniej o tej książce.
Włoskiego nie znam wcale.Znam trochę hiszpański,łacinę i francuski więc trochę rozumiem.
W internecie znalazłam stronę księgarni Italicus.Na ich stronie znalazłam też książki:"Ascoltami!" i "Parlo italiano,provo e' facile".Nie wiem czy lepiej wybrać tradycyjny podręcznik czy tego typu pozycję bardziej przypominającą rozmówki na każdy temat.Potrzebuję włoskiego komunikatywnego na potrzeby podróży po Włoszech i rozmów w codziennych sytuacjach.Będę wdzięczna za rady osób, które uczyły się ze wspomnianych książek lub uczyły się samodzielnie od podstaw w takim samym celu jak ja.Dysponuje rokiem czasu żeby nauczyć się języka na poziomie podstawowym.Wiem,że wyzwaniem będą przyimki i czasowniki.Możecie mi doradzić z czego najlepiej korzystać ucząc się tych zagadnień? Z doświadczenia wiem,że dobra książka to połowa sukces jeśli chodzi o naukę języka obcego dlatego pytam.
Rok to bardzo duzo czasu i jesli bedziesz sie codziennie uczyla, to powinnas spokojnie opanowac jezyk w stopniu sredniozaawansowanym, tylko trzeba sie uczyc z glowa. Dialogow ucz sie na pamiec i powtarzaj wielokrotnie w ciagu dnia. To lepsze niz uczenie sie na pamiec tabelek z odmianami czasownikow. Slowek ucz sie w zdaniach, nie wypisuj sobie pojedynczych slow. Jak najwiecej czasu spedz na nauce bez angazowania wzroku, czyli nie rob godzinami cwiczen z gramatyki, bo jak bedziesz potem chciala cos we Wloszech powiedziec, to gwarantuje Ci, ze bedziesz miala pustke w glowie. Powodzenia!
Dzięki za rady.Myślę,że dialogów nie muszę wkuwać na pamięć.Na brak zdolności językowych nie narzekam.Rozmów w obcym języku i kontaktów z obcymi ludźmi też się raczej nie boję,więc chyba nie grozi mi pustka w głowie z powodu stresu w takiej sytuacji.Na codzienną naukę niestety nie mogę sobie pozwolić-nawał pracy (sam uczę innych języków,które już znam), studia i po drodze jeszcze hiszpański,rosyjski i francuski-bo języka uczy się przez całe życie i cały czas chcę pogłębiać swoją wiedzę i utrwalać już zdobytą wiedzę. Postaram się trzy razy tygodniowo ale porządnie.Wiem,że mniejsza intensywność nauki nie da dobrych rezultatów. Szukałam dobrego podręcznika do intensywnej samodzielnej nauki z dołączonymi materiałami audio, najlepiej na cd.Niestety w podręcznikach do nauki tego języka nie mam jeszcze dobrego rozeznania, więc próbuje tutaj zasięgnąć języka.
Będę wdzięczna za wszelkie sugestie dotyczące intensywnej, samodzielnej nauki włoskiego od podstaw.
Korzystając z okazji-
Czy znacie może jakieś adresy internetowe włoskich wydań magazynów lub czasopism popularno-naukowych lub podróżniczych?
Czytam takie rzeczy w językach, które znam bo interesuje mnie nauka i podróże.No i jest to świetna metoda uczenia się nowego słownictwa w kontekście.
Niestety narazie jestem z włoskiego kompletnie zielona, więc nie wiem jakich słów kluczowych użyć do wyszukania takich stron w google.
Dialogow na pamiec wkuwac nie musisz, ale nie ma lepszej metody na zautomatyzowanie struktur jezykowych w glowie. To, ze nauczysz sie zasady gramatycznej i ja zapamietasz nie spowoduje, ze podczas rozmowy uzyjesz wlasciwej formy bez zastanowienia. Zdolnosci jezykowe nie maja tu znaczenia. Jesli dodatkowo bedziesz uczyla sie hiszp. i fr. to moze byc ciezko, bo aby NAPRAWDE nauczyc sie jezyka trzeba sie w niego calkowicie zaglebic. Sama uczylam sie kiedys naraz wloskiego i hiszpanskiego i wychodzily mi takie kwiatki jak 'quiero imparare', ale zycze powodzenia.
Kliknij na "cafebabel.com" (z prawej strony pod flagami).
Tematyka różnorodna, ten sam artykuł w różnych wersjach językowych.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Studia językowe

»

Pomoc językowa - tłumaczenia