czasy przeszłe

Temat przeniesiony do archwium.
mam problem z czasami przeszłymi... mam do napisania pare zdań...prosze o sprawdzenie i pomoc... to jest opis moich wrażeń z przeszłosći
I
o i miei amici abbiamo deciso di andare da Anna.
Byłam szczęśliwa(w przeszłosći (Io ero felice??
Non losaputo cosa comprare per Anna.
Quando sono andati al cinem abbiamo dovuto comprare i biglietti. (ZOSTAŁO) solo 3 ma noi avevamo bisognio di comprare 6. Avevamo malumore..
Io ED i miei amici abbiamo deciso di andare da Anna.
IO ERO FELICE.
Non SAPEVO cosa comprare per Anna.
Quando sIAMo andati al cinemA abbiamo dovuto comprare i biglietti.
NE ERANO RIMASTI solo 3, ma noi avevamo bisognio di comprarNe 6. Avevamo
malumore.
BISOGNO
NE ERANO RIMASTI-to chyba jest czas, ktorego nie znam? Moge powiedzieć..Eravamo solo 3 biglietti. Czy po quando może być-----siamo andati?
NIe widziałam jak się ubrac- no sapevo cosa vestirsi? Io vorrei ti racontare cosa e successo??
zalezy mi na poprawieniu wyżej wymienionych zdań oraz..
Durante il lezione il mio cellulare (zacząl dzwonić).
Przeszkadzałam uczniom w lekcji. -Avevo disturbato gli studenti.
Byłam zestresowana-Ero molto stresata.
Dopo 5 minuti sono tornata alla sala.
Dgy wyszłam ze4 szkoły, poszłam na parking nie mogłam znaleźć samochodu.- Quando sono entrata nel scuola, andavo al parcheggio ma non posso trovare la macchina .
Musiałam wrócić taksówką - Devo tornare con il taxi?
Opowiem Ci jak się spotkamy - Ti racconto quando ci incontriamo?
Durante LA lezione il mio cellulare COMINCIAVA A SUONARE(zacząl dzwonić).
Przeszkadzałam uczniom w lekcji. -DISTURBAVO gli studenti DURANTE LE LEZIONI.
Byłam zestresowana-Ero molto stresSata.
Dopo 5 minuti sono tornata alla sala.
Dgy wyszłam ze4 szkoły, poszłam na parking nie mogłam znaleźć samochodu.- Quando sono USCITA DALLA scuola, SONO ANDATA al parcheggio ma non POTEVO trovare la macchina .
Musiałam wrócić taksówką - SONO DOVUTA tornare con il taxi
Opowiem Ci jak się spotkamy - Ti racconto quando ci incontriamo
NE ERANO RIMASTI solo 3..
erano rimasti - trapassato prossimo, używa się do wyrażenia czynności dokonanej, zakończonej przed inną, również przeszłą, wyrażoną w imperfetto, albo w pass.pross., lub pass.rem.
...w Twoim przykładzie, wcześniej sprzedano prawie wszystkie bilety(czynność dokonana, przeszła, zakończona zanim Wy przyszliście do kasy), a Wam zostały (później)tylko 3.
ne - partykuła, wyraża ilość [z nich (z całej ilości) - ne.. zostały tylko 3]
comprarNe 6 - kupić z nich 6 - Ne ..tylko 6

...nie wiem, czy wystarczająco jasno to napisałam... Włosi mają tzw. następstwo czasów (concordanza dei tempi), żeby wyrazić czynność wcześniejszą, używa się innego czasu niż do wyrażenia czynności późniejszej ...
:)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Brak wkładu własnego

»

Inne