Najpierw napisze po polsku co chciałam napisać :)
Kiedy byłam mała mieszkałam w Czarnym. Jest to mała miejscowość, która kojarzy mi się z dzieciństwem. Przypominam sobie piękne krajobrazy. Spacerowałam z moim ojcem, braćmi i psem po lesie. Bardzo lubiłam te spacery. W lesie ja wraz z braćmi rzucaliśmy się szyszkami. Czasami tata chował się nam pomiędzy drzewami i szukaliśmy go. Zawsze była przy tym dużo śmiechu. Czasami urządzaliśmy sobie wycieczki rowerowe. Wtedy mój pies biegł przy rowerze mojego taty. Jesienią tata zabieral nas do lasu i zbieraliśmy grzyby. Moja mama bardzo lubiła nasze wycieczki, ponieważ gdy wracaliśmy, byliśmy bardzo zmęczeni i nie mieliśmy siły rozrabiać. Podczas tych wycieczek dużo się nauczyłam o przyrodzie i pomogły dostrzegać piękno tego świata. teraz ja, mój tata i bracia mamy swoje sprawy i nie mamy czasu na wspólne spacery. według mnie miałam bardzo szczęśliwe dzieciństwo.
Quando io piccola io abito in czarne. questo piccola citta mi ricordo dell'infanzia. ricordarsi belli paesaggi. passeggiavo con mio padre, fratelli e mio cane in bosco. io molto piacevo questi passeggiati. in bosco io con mio fratelli ci gettavamo pigni. ogni tanto padre si nascondeva tra alberi e noi cercavamo lo. sempre vicino era molto divertimento. ogni tanto noi favamo escursioni di bicicletti. allora mio cane correva vicino bicicletto mio padre. in autunno padre portava ci a bosco raccogliere i fungi. mio mamma molto piaceva questi escursioni, perche quando ritornavamo, eravamo molto stanci e noi non avevamo forza per (rozrabiać). durante questo escursioni io molto studiavo su mondo e aiutava mi notare bellezza questo mondo. ora io, mio padre e fratelli abbiamo proprio questioni e non abbiamo tempo alla comune passegiati. secondo me io avevo molto felice infanzia.
Z góry dziękuję za sprawdzenie:)