Dieta śródziemnomorska jest uważana przez dietetyków(?) za jedną z najzdrowszych, jeśli nie absolutnie najzdrowszą. Bazuje na zbożach, jarzynach i tłuszczach roślinnych.
Najbardziej "śródziemnomorska" jest kuchnia południa, oparta na twardych ziarnach (nie wiem dokładnie, które to) i oliwie z oliwek, z najbardziej sławnymi daniami włoskimi, jak pizza i spaghetti, przyprawianymi sosem pomidorowym o szczególnym smaku.
Generalnie kuchnia włoska jest niewyszukana, a sekret jej wyborności (znakomitości) polega na świetnej jakości składników i na jej profumutezza (zapachowości?), spowodowanej obfitym użyciem różnych aromatycznych ziół, jak oregano, rozmaryn, bazylia i inne.
Rano kawa i na obiad lub kolację woda mineralna i wino.
Je się go (co?) rękoma, dlatego że jest uważany za święty i nie wypada dotykać go nożem.
Może ktoś poprawi, jeśli są jakieś nieścisłości.
Smacznego!