Gianna Nannini REBECCA

Temat przeniesiony do archwium.
HALLO HALLO POMOC

Słowa ponizej to słowa piosenki REBECCA - Gianny Nannini z albuumu UNA RADURA z 1977 roku. Kawałek jest niesamowity jeśli chodzi o dzwięk i energię z jaką jest śpiewany. Z głosu Gianny można wyczuć wielki żal i smutek graniczący z rozpaczą...ale nie są mi znane słowa w języku polskim... moze poszczególne ale do dokładności daleko mi...
proszę o pomoc w tłumaczeniu

C’hanno rubato i corpi, il viso, i movimenti…c’hanno inventato miti
Giocattoli innocenti si sono rivelati massaggi per le menti
Ricordo ancora la scatola che scartai curiosa
Rebecca mia Rebecca, capelli biondo stoppa made in Italy
Che cos’eri tu? Con quegli occhi sorridenti Con quel fiocco sulla testa, la tua faccia grassa
Oh Rebecca, Oh Rebecca, Oh Ti parlavo di me, ti cambiavo le pose, ti trasformavo in attrice Con le parti da bella, da gran donna…..eri il mito della bionda
E crescevo, crescevo, con la smania ribelle D’esser subito grande, d’esser subito bella Di dovere….se volevo l’amore……….
E crescevo, crescevo, ma qualcosa cambiava, ora non si giocava piùle mie amiche di classe con le loro conquiste e tu, e tu, e tu ahi
o crescevo, crescevo, ma qualcosa è cambiato mi son vista allo specchio con quel poco di seno, con quel naso che avevo…mi coprivo la faccia….Cosa c’hanno inventato? cosa avevo sognato? Dimmelo, dimmelo tu Rebecca…Oh Rebecca…
witam uwielbiam ja ale tej plyty nie mam
mam najnowsza pozdro
i ja witam....
mogę przesłać na maila kawałki z tej płyty...
jest ich 10... w tym właśnie Rebecca...
jak mozesz? oki dzieki moj mail [email]
a ta ci przetlumacze jesli chcesz
ja już wysyłam... a za tłumaczenie będę wdzięczny :)
kawalek juz mam tlumacze
" ukradli nam ciala itwarze i ruchy zmyslili z nich legedy
niewinne zabawki odslaniaja wiadomosci dla umyslow
pamietam jeszcze pudlo,ktore rozpakowywalam zaciekawiona
Rebecca moja Rebecca,wlosy blond stoppa -pakuly ( nie wiem do czego to sie ma)pochodzenia wloskiego
jaka bylas? z tymi oczyma usmiechajacymi sie z ta kokarda na glowie,twoja twarz okrogla
Oh Rebecca...opowiadalem ci o mnie,zmienialem ci pozy,przeobrazalem cie w aktorke ze szczegolami w piekna ,w wielka kobiete,bylas legenda /mitem /blondynek roslem,roslem z niepokojem buntowniczym chcialem byc od razu duzym,
una radura -to polana lesna
w tej piątej części maila bzdurę wpisałem bo źle odczyatłem na forum Twoje słowa... dzięki wielkie za tłumaczenie... pozdrawiam :)
dziegla, strasznie trudny jest Twój język polski, przynajmniej dla mnie jest nieczytelny...wolno Ci oczywiście pisać tak, jak Ci się podoba...ale ja będę omijać Twoje wpisy, bo nie chce mi się domyślać, co napisałaś..
jeśli Cię uraziłam, to przepraszam
pozdrawiam :)
Mam wielką prośbę, jeśli nie sprawi Ci to kłopotu proszę podeślij mi piosenki Nannini, bardzo ją lubię, a niestety nie mam jej wielu utworów:( Mój email [email] Będę Ci bardzo wdzięczna:)
wyślę ale jaktylko będę mógł dłużej posiedzieć na kompie. Dziś wpadłem na sekundkę... pozdrawiam serdecznie.
Mam prośbę, czy ktoś zerknie na ten fragnmnent o blond włosach, stopach? Bo coś mi tu nie pasuje... z góry dzięki...
...ze słownika:
stoppa - pakuły
capelli di (come) stoppa - (przen.) włosy płowe (i suche)
:)
Giocattoli innocenti si sono rivelati massaggi per le menti - niewinne zabawki okazały się masażem dla umysłów, robiły nam 'wodę z mózgu' - manipulowali nami nawet za pomocą niewinnych zabawek...

...ja tę piosenkę rozumiem jako smutną analizę tego, jak manipulują nami i przysposabiają nas od dziecka do 'stania w szeregu'...
:)
hmmm... nie ukrywam, że to zmienia sens całego zdania... cały to zdanie ma zupełnie inne brzmienie w Twoim tłumaczeniu. Dziekuję... co zaś do utworu, Gianna w większości swoich utworów doskonale włada pzrenośniami i moze właśnie to jest powodem, ze nie dociera do masowych odbiorców. Dziękuję... :)
napisz proszę, które masz już a które chcialabyś mieć bo jest ich sporo i trudno wybrać najlepsze, komuś kto uwielbia jej repertuar. Dla mnie każdy z utworów ma jakieś mniejsze lub większe znaczenie więc wybór spośród twórczości od 1976...jest wielkim wyczynem...

pozdrawiam
Temat przeniesiony do archwium.

»

Brak wkładu własnego