Terminy medyczne

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 34
poprzednia |
Prosze o przetlumaczenie. Bardzo pilne!!! Musze jechac z kolezanka do szpitala a w tym zdenerwowaniu nie bardzo umiem sobie z tym poradzic.

Ona ma endometrioze.Zachodzi podejrzenie ciazy pozamacicznej (dwa lata temu miala tez ciaze pozamaciczna i podobne objawy). Moze byc krwawienie do jamy otrzewnowej co zagraza bezposrednio zyciu!Blada,oslabiona, duzy uplyw krwi w ciagu paru godzin. krew zywoczerwona bez skrzepow.

Blagam pomozcie!!!!!
ty po co ty do wlocha takie prywatne rzeczy piszesz o swej kolezance,na dodatek jeszcze szczegolowy opis jej intymnej choroby...to na lamanie prywtnosci tej osoby! wstyd!
Jak nie umiesz czytac ze zrozumieniem i nie masz nic konkretnego do powiedzenia w tej sprawie,to sie nie odzywaj!Nie prosilam o glupkowate komentarze tylko o pomoc durna babo!!!!
akurat ci ktos pomoze durna babo opisywac krwawiace choroby obcej osoby do obcej osby w szczegolnosci biegusiem do jakiegos wlocha..co to zapewne jest ginekologiem..ale takim 'podstolikowym' w night clubie.. hehehe
umiaru troche! tlumacz takie prywatne teksty na privie na oficjalnym forum,gdzie tysiace oczu patrza!..umiaru troche i szczunku dla cudzej niedyspozycji..bez uzwnetrzniania! zwykla egzaltacja!
mialo byc:NIE na oficjalnym forum,gdzie tysiace oczu patrza..
Nie umiesz czytac? Musze pomoc kolezance i zawiezc ja do szpitala.zanim sie odezwiesz pomysl troche czy kogos tym nie obrazasz.
więc pomóż koleżance ....i zawieś ją do tego szpitala a nie uskuteczniasz głupie dyskusje w necie. Najwidoczniej to nie jest sprawa życia, skoro masz czas na net.
ty nie 'muszisz' jej zawiesc!..tylko musisz a raczej juz dawno powinnas zadzwonic po pogotowie a nie tu opisy medyczne uskuteczniac..bo wloch ma pierwszenstwo informacji?..a co to dziennikarz? artykul pisze nocą na pierwsza strone?
..i nie moja wina, ze sie obrażasz za swe ignoranctwo!
samarytanka co nie umie numeru pogotowia wykrecic..rzeczywiscie dziweczyna sie wykrwawi..buuuu
Czekam na transport. Za godzine ma ktos przyjechac. Nie znam jeszcze na tyle wloskiego abym mogla sie dogadac w takiej sprawie.Kolezanka zadzwonila do mnie i powiedziala co sie stalo. Przyjechala wczoraj rano do Wloch do pracy a dzisiaj dostala krwotoku.
Czy nikt nie umie nam pomoc? Pieprzyc pierdoly i dowalac komus na to tylko stac niektore osoby ale pomoc w powaznej sprawie to juz nie.
przepraszam...:D
nie martw się na zapas....lekarze dadzą sobie radę ...nie próbuj stawiać diagnozy bo to tylko może zaszkodzić, lekarz to nie laik i pewnie z podobnymi przypadkami się już spotkał więc zostaw to specjalistom.
Więcej zrobisz dobrego jak zachowasz spokój bo panika w niczym nie pomaga.
Donna e pallida ,debole, gran perdita del sangue in qualche ore. il sangue rosso chiara senza coagulo.Kobieta blada,oslabiona, duzy uplyw krwi w ciagu paru godzin. krew zywoczerwona bez skrzepow.
powodzenia
Lei soffre di l'endometriosi.Si può sospettare gravidanza ectopica(due anni fa capitata lei la gravidanza ectopica,aveva stessi sintomi).
Mysle ,ze to Ci wystarczy, poinformujesz lekarza o fakcie i tyle.Reszta zajma sie juz lekarze.
>Ona ma endometrioze.Zachodzi podejrzenie ciazy pozamacicznej (dwa lata temu >miala tez ciaze pozamaciczna i podobne objawy).
l"emorragia alla tana peritoneo /krwawienie do jamy otrzewnej
Dziekuje za pomoc w tlumaczeniu. Kolezanka jest juz po operacji. Wlasnie wrocilam ze szpitala. Co do zarzutu stawiania przeze mnie diagnozy, to bylo troche inaczej. Kiedy ona zadzwonila do mnie, od razu zadzwonilam na pogotowie ale nie chcieli przyjechac i kazali ja dowiezc do szpitala (40km). Zwrocial sie o pomoc do sasiadow, nikt nie chcial pojechac. Jeden z nich nawet obawial sie, ze pobrudzi mu samochod. Szok! W koncu udalo mi sie zalatwic transport ale musialysmy czekac. W miedzyczasie zadzwonilysmy do Polski do jej lekarza. To on kazal nam powiedziec dysopozytorce lub lekarzowi, to co prosilam przetlumaczyc (wstepna diagnoza). Powiedzial, ze wtedy musza przyjechac bo to zagraza jej zyciu. Stad moja prosba o przetlumaczenie. Faktycznie po moim kolejnym telefonie karetka przyjechala bardzo szybko.
Diagnoza polskiego lekarza okazla sie trafna (niestety). Kolezanka jest juz po operacji.
Dziekuje za pomoc w swoim i jej imieniu.Przepraszam, ze sie unioslam ale bylam zdenerwowana cala ta sytuacja.
Chcialam jeszcze tylko dodac, ze nie mozna osadzac zbyt pochopnie cudzych wypowiedzi na podstawie jednego zdania bo to moze, tak jak w tym przypadku chodzic o czyjes zdrowie a nawet zycie.
Nie masz za co przepraszać, Marii. Jesteś bardzo dzielna, bo oprócz tego, że musiałaś zachować zimną krew w sprawie zagrożonego życia koleżanki, to jeszcze byłaś zmuszona słuchać insynuacji i oskarżeń osób, które poprosiłaś o pomoc.

Przykro mi, że bezpodstawnie zostałaś posądzona o rozpowszechnianie intymnych informacji o stanie zdrowia koleżanki, w dodatku jakiemuś Włochowi. Ja od razu zrozumiałam, o co chodzi, ale niestety nie znam na tyle dobrze języka włoskiego, abym mogła Ci pomóc.

Gratuluję wytrwałości i pozdrawiam.
Ej Laura ,Ty jestes fajna dziewczyna,rozsadna.
A ja twòj wpis przy randce italo dziwaka zle przeczytalem i zrozumialem.
I tak tez odpisalem,wiec przepraszam za nieporozumienie.Milego dnia :)
italo dziwak , nie wszystkie dziewczyny lecą na egzotykę Włochów . Te rozsądne czasami nie miały wyboru
czesc marii....trzymamy kciuki za koleżankę i jej szybki powrót do zdrowia...

a tak przy okazji...to bardzo dziwne ze na 118 prosili o tłumaczenia co dolega...z reguły przybywają na wezwanie...
egzotyka Wlochow?..a co w nich widziales egzotycznego?..ze potrafią korzystać z siły słowa mowionego?..a moze ty bys sprobowal..wlasnie 'slowa mowionego',zamiast pisanego.To tez jest wielka sztuka,albowiem glownie slowami PIESCI sie kobiete.Informuje cie bo do tej pory to tego nie wiedziales!
hihihihi...niezłe..kobitki..lecimy na egzotykę włochów...tak ananasy im rosną na torsie...:):) .....
dla mnie osobiscie bardziej egzotyczne sa wsiowe chlopaczki :D
*egzotyczni
dla mnie osobiscie bardziej egzotyczne sa wsiowe dziewczyny.D
a po ile "giga" maja te twoje egzotyczne dziewczyny, inf (sittsam) ?
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 34
poprzednia |

« 

Pomoc językowa