Prośba do SettediNove

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 64
poprzednia |
Jednym z wątków na forum wspomniałaś że biegle znasz język włoski i rosyjski . Dlatego proszę Cię o pomoc w tłumaczeniu z języka włoskiego na rosyjski:
In fisica e in chimica, con il termine reazione a catena o effetto valanga, si indicano quei fenomeni in cui una reazione o un evento produce tra i suoi prodotti alcuni prodotti uguali a quelli che hanno dato origine alla reazione e sono in grado di iniziarne una nuova.

Perché si abbia una reazione a catena è necessario che il numero delle nuove reazioni create dai prodotti di ogni singola reazione sia maggiore di uno.

Esempi di utilizzo sono la moltiplicazione dei fotoni all'interno dei fotomoltiplicatori negli scintillatori e le reazioni nucleari a catena controllate in un reattore nucleare. Tra gli innumerevoli dispositivi a stato solido esiste un tipo di diodo definito proprio "a valanga" (avalanche diode).
podciągam ......bo chyba przeoczyłaś
Dorocia34, zaloguj się na jakimś portalu społecznościowym służącym do nauki języków obcych (ktoś podawał tutaj namiary, ja zapamiętałam jedynie www.busuu.com) i poproś kogoś włoskojęzycznego, by przetłumaczył to na język, który Tobie odpowiada.
Możesz też poszukać w sieci organizacji skupiających Rosjan we Włoszech - może ktoś zgodzi się przetłumaczyć nieodpłatnie.
no właśnie poprosiła kogoś kto zna biegle włoski...a skoro ta osobna zna jeszcze rosyjski to jaki to problem...dużo do tłumaczenia nie ma
poszla poszukac kolezanki rosjanki :)))

Dużo nie ma, ale jest to trochę słownictwo specjalistyczne. Dochodzi też problem klawiatury - nie każdy ma rosyjskie literki i nie każdemu chce je się specjalnie "zakładać".
wiem,ale uwazam,ze osoba do ,ktorej prosba jest skierowana powinna jakos zareagowac.Post powstal dwa dni temu ,nie sadze,ze nie zostal zauwazony.Na prv tez raczej nie otrzymala odpowiedzi ,bo dziewczyna wkleila linka z ta prosba pod innym postem.
Dlaczego ktos kto, tak sie zachwala ,szczyci ,popada w ochy i achy nad swoja osoba tu publicznie na forum, nagle unika jakiej kolwiek odpowiedzi?????
Цепные реакции — химические и ядерные реакции, в которых появление активной частицы (свободного радикала или атома в химических, нейтрона в ядерных процессах) вызывает большое число (цепь) последовательных превращений неактивных молекул или ядер. Свободные радикалы или атомы в отличие от молекул обладают свободными ненасыщенными валентностями (непарным электроном), что приводит к их взаимодействию с исходными молекулами. При первом же столкновении свободного радикала (R°) с молекулой происходит разрыв одной из валентных связей последней, и, таким образом, в результате реакции образуется новая химическая связь и новый свободный радикал, который в свою очередь реагирует с другой молекулой — происходит цепная реакция.

К цепным реакциям (в химии) относятся процессы окисления (горение, взрыв), крекинга, полимеризации и др., широко применяющиеся в химической и нефтяной промышленности.

В ядерных цепных реакциях /которые были так названы по аналогии с химическими/ активными частицами являются нейтроны, которые инициируют один из видов ядерной реакции — деление ядер. Цепная ядерная реакция является основой для ядерной энергетики и ядерного оружия.
dorocia 34 to nowy nick trola
post podpucha /prowokacja trola ....golym okiem to widac tekst by sciagnety z Wikipedi wystarczylo przerzucic na jezyk rosyjski http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A6%D0%B5%D0%BF%D0%BD%D1%8B%D0%B5_%D1%80%D0%B5%D0%B0%D0%BA%D1%86%D0%B8%D0%B8
A Sette skopiowała wszystko z wikipedii: http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A6%D0%B5%D0%BF%D0%BD%D1%8B%D0%B5_%D1%80%D0%B5%D0%B0%D0%BA%D1%86%D0%B8%D0%B8 zamiast to przetłumaczyć. A rosyjska klawiatura znajduje się tu: http://russian.typeit.org/
Jak Kuba Bogu tak Bog Kubie...rozerwalam sie ..a wszystkie powyzsze wpisy swiadcza ze mam racje heheheheh...dobranoc..kiscie sie we wlasnym adoracynym sosie....beze mnie.Warto zeby sie admin temu przyjrzal lepiej,jaki smietnik robicie z calkiem dobrego forum
Sette wszędzie widzi trolle :P no co to się stało!
.
Cytat:
Warto zeby sie admin temu przyjrzal lepiej,jaki smietnik robicie z calkiem dobrego forum

taaaaaaaa...dopóki to ty drwiłaś ze wszystkich i wszystkiego, odsyłałaś do wyszukiwarki drwiącym tonem, ubliżałaś i kpiłaś to było ok, forum nie było śmietnikiem !! ale jak zostałaś zdemaskowana, ośmieszona i kopa w dupę zaliczyłaś to nagle forum jest śmietnikiem...hahahhaha....teraz to tu się dopiero fajne miejsce robi gdy ciebie jest coraz mniej trolu nad trolami !!!

a jak nie wiesz o czym mówię to wyszukaj swoje stare posty w wyszukiwarce. \to ten prostokącik z prawej strony, u góry !! jak sama twierdziłaś non stop NIE GRYZIE !!
edytowany przez Margo49: 02 paź 2011
trol zawsze krecil sie i po hiszpanskim.....sprawdzcie sobie http://www.hiszpanski.ang.pl/profil/535935 a tu co pisal Inf http://www.hiszpanski.ang.pl/profil/167799 dal ciekawosci zobaczcie w jakiej' manierze' pisal...od 3 roku zycia znal 16 jezykow heheh http://www.hiszpanski.ang.pl/profil/180875 Jadwidzia to tez Inf co udawal babe.Inf zawsze w swych wpisachpowtarzaljedno ad do przeytu .. o kobietach ofiarach manipulacji..tak powtarzal sie ze zazczelam sie mu lepeij przygsladac...askoro pisywal to wiele razy dawal innym do zrozumienia ze on nie manipuluje..ze to niby inni manipuluja..co innego pisal na wloskim a co innego na hiszpanskim..az ja przez przypadek zawedrowalam na hiszpanski/Bog poprowdzil ma dlon/ i odkrylam ze fioletowy trol istnieje tez w pomarnczowym kolorze..ahahahah..jesli dalej nie łapiecie czaczy to coz ja biedny zuczek moge wam pomóc?????nie wezme lejka i oliwy do mozgu wam nie wleje
sluchajcie nowi forowicze Sluchajcie to forum jest fantastyczne..zwracam sie do nowych forowiczow..posluchajcie wprost niewiarygodne..oni ci fioletowi..mają tu wyszukiwarke i mozna zupelnie samodzielnie i bezplatnie korzystac do woli.Fantastyczne, cudowne...folecik jest tip top..mają to cudowne nowoczesne urzadzonko.. wyszukiwarkę specjalnie dla nowych by nie bładzili jak dzieci we mgle...mozna wyszukiwac do woli..i to zupelnie bezpłatnie..ach jak super..jakze sie ciesze,.. ze jest na forum wspaniala bezplatna wyszukiwarka! pozdro dla wszystkich nowych "fioleciarzy" :D..Haslem rozpoznawczym niech bedzie: 'Więcej samodzielnosci,mniej zawracania głowy!' :D
Limello, chciałam pomóc - dwa dni dziewczyna czekała na odpowiedź, więc myślałam, że jej się spieszy, a skoro nie było odzewu, to przyszło mi do głowy to, co napisałam.

Cytat: Limella
no właśnie poprosiła kogoś kto zna biegle włoski...a skoro ta osobna zna jeszcze rosyjski to jaki to problem...dużo do tłumaczenia nie ma
Serdecznie dziękuję za pomoc. Znajdę inną osobę która mi pomoże. Nie będę czytała fałszywych oskarżeń
Melanio cara mia ..na drugi raz zapytaj sie mnie o co chodzi w tym czego nie rozumiesz...chodzi o to ze jest osoba facio ,ktory manipuluje od lat uczestnikami forum..skoro ktos lubi byc manpulowanym to jego problem , ale JA zamierzam wskazywac oczywiste fakty widziane golym okiem przeze mnie na ktorzy inni sa slepi...trol sie msci na mnieza swa smierc internetowa podjudzajac swymi manipulacjami panie z wzjemnego lizania sobie dupy do atakowania mnie ..trolowi idzie to dosc gladko ,ja zas twarda jestem w boju,juz zahartowana sprzed lat..Wiec mu sie nie uda.
buhahah dorocia przyszla.....!!!!!!!!! dorocia trolisko poznanskie. a jak sie wczesniej gosia BG przyczaila i zatakowala po kilku minutach zaledwie /musiala tam w Gliwicach w napieciu siedziec przed monitorem na TEJ WIECZORNEK MSZY SW>/ ze wzielam link z Wikipedi!!!!!!!!!!bo one same nie wpadly na to by to sprawdzic?????? ..wszystko zostalo wczesniej uzgodnione.. i swymi wpisami chcialy wymusic MOJ ruch na szachownicy...post prowokacja.. test na mą inteligencji...przytrzymalam ich i zwieracze im puscily!! hahahaha....na drugi raz nie pisz tam gdzie pisza panie z kolka wzajemnej adoracji w lizaniu sobie dupy....chyba ze lubisz manipulcje heheheheheh
"Myślę, co piszę- wypowiadam się tylko wtedy gdy mam coś do powiedzenia" brzmi słusznie i pięknie prawda Sette?
edytowany przez asijek: 03 paź 2011
SettediNove, jestem pod wrażeniem twojej znajomości języka rosyjskiego. Może sprawdzisz to tłumaczenie z języka włoskiego na rozyjski:
Poche ore prima dell'omicidio, avvenuto la mattina del 2 novembre 2007, un romano ha ricevuto un messaggio anonimo al telefono dicendo: "Per me, questo pomeriggio o domani Meredith muore". Non molto tempo dopo, il ragazzo e ho scoperto in tutta Italia, a Perugia, un'università americana e il suo fidanzato italiano era stato arrestato per l'omicidio di 43 accoltellato Meredith Kercher, studentessa inglese di 21 anni. La polizia ha scoperto ben presto che il misterioso messaggio non aveva nulla a che fare con il caso, riferendosi al protagonista di un film, ma poi le telecamere era stato innamorato del bel volto di Amanda Knox, 20, Seattle naturale e coinquilino di Meredith. Qualcuno potrebbe sembrare così candido può avere commesso un crimine così brutale?

Всего за несколько часов до убийства, которое произошло утром 2 ноября 2007 года римский получил анонимное сообщение по телефону, сказав: "Для меня, во второй половине дня или завтра Мередит умирает". Вскоре после этого мальчика и узнали по всей Италии, в Перудже, американский университет и ее итальянский друг были арестованы по обвинению в убийстве 43 Мередит Керчер ножом, британских студентов от 21 лет.Полиция вскоре обнаружили, что таинственное сообщение не имеет ничего общего с делом, ссылаясь на главного героя фильма, но потом камеры были очарованы красивым лицом Аманда Нокс, 20, Сиэтла природных и сосед Мередит. Может кто-то выглядят настолько откровенны, возможно, совершил преступление, с таким тяжелым
pocaluj mnie w dupe trolu
Cytat: Margo49
podciągam ......bo chyba przeoczyłaś
..Margo na drugi raz podciagnij sobie cos bardziej osobistego... np w odziezy...nie post trola...p.f. chyba ze lubisz byc manipulowana..przez zlosliwego socjopatycznego staruszka
SettediNove jak zwykle uprzejma odpowiedź. to może teraz sprawdzisz tłumaczenie z języka włoskiego na ukraiński:
All'udienza del Lunedi, l'avvocato per Knox, Luciano Ghirga, ha fatto il suo ultimo motivo e l'imputato ha parlato dopo una dichiarazione spontanea per dimostrare la sua innocenza.

La sentenza non arriverà fino a questo pomeriggio, secondo la Corte di Perugia nel centro Italia

Il ragazzo di Seattle, 24 anni, molto eccitato, in perfetto italiano ha descritto la sua "sofferenza" durante questi quattro anni è stato arrestato e ha ricordato che ha anche perso un amico.

"Ho perso un amico, nel modo più brutale e inspiegabile possibile. Ho dovuto affrontare accuse ingiuste, senza fondamento e sto pagando con la mia vita", Amanda ha detto la sua voce rotta dall'emozione.
На слуханнях у понеділок, адвокат Нокс, Лучано Ghirga, зробив своє останнє слово і обвинувачений виступав після спонтанного заяві обгрунтувати свою невинність.

Правляча не приїде до цього дня, за даними суду Перуджа в центральній Італії

Хлопчик Сіетл, 24, дуже раді, у відмінному італійському описав свої "страждання" за ці чотири роки він був затриманий і нагадав, що він втратив друга.

"Я втратив друга, у найжорстокішій і незрозумілою наскільки це можливо. Мені довелося зіткнутися несправедливі звинувачення безпідставні, і я плачу зі своїм життям", Аманда сказала, що її тремтячим голосом від хвилювання.
kiss my ass ..trolu
Sama się poczałuj kłamczucho:)
narzeczony mnie caluje to mi wystarczy.... a nicka to masz chyba od reksia co warczy kąsa i szczerzy kiełeczki..buhahahhaha
o ile pamietam to reksio byl bardzo sympatcznym pieskiem :))
Tak czy owak, ja gratuluje Trollowi wplywu na Sette:))
Troll umie tak zrobic, ze Sette pokazuje swe prawdziwe obliche.
Czyli chamstwo i brak szacunku do ludzi.
edytowany przez Magdalena-Malpa: 04 paź 2011
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 64
poprzednia |

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie