foch po wlosku?

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 47
poprzednia |
Witam,

jak powiedziec po wlosku ,, strzelac focha, zapinac focha''.

Moze jest jakis odpowiednik tego wyrazenia w jezyku wloskim lub cos podobnego.
Chodzi mi o okreslenie zachowania osoby, ktora obraza sie bez wyraznej przyczyny lub z powodu glupoty.

Dziekuje.
Witam
robić fochy - fare il broncio
dąsać się - fare il muso, tenere il broncio,
chodzić nadąsanym - portare il broncio
to chyba będą najlepsze określenia zachowania tej osoby zrozumiałe dla Włochów
Pozdrawiam
Z mojego doswiadczenia wynika, ze najczesciej sie mowi capriccioso/a.

Mimo, ze nie jest to doslowne tlumaczenie.
edytowany przez marysia2: 03 paź 2011
Dziekuje.
ja tez do tej pory uzywalam slowa capriccio, ale zauwazylam, ze nie jest to dokladnie to samo.
Kaprys to bardziej taka nieuzasadniona zachcianka.

Sprobuje z broncio:)
broncio http://www.wloski.ang.pl/forum/pomoc-jezykowa-tlumaczenia/214310#post1345270 bardzo fajny post
broncio http://www.wloski.ang.pl/forum/pomoc-jezykowa-tlumaczenia/172272 i dlatego zawsze polecam wyszukiwarke..BO WSZYSTKO JUZ BYLO..wytlumaczone .... rzaem mamy 3 tematy ze slowkiem BRONCIO..i bynjamniej o prezydenta nie idzie:D
powtorze..ale smiejac sie bo to pisane jest żartem:Sluchajcie to forum jest fantastyczne..zwracam sie do nowych forowiczow..posluchajcie wprost niewiarygodne..oni ci fioletowi..mają tu wyszukiwarke i mozna zupelnie samodzielnie i bezplatnie korzystac do woli.Fantastyczne, cudowne...folecik jest tip top..mają to cudowne nowoczesne urzadzonko.. wyszukiwarkę specjalnie dla nowych by nie bładzili jak' dzieci we mgle'...mozna wyszukiwac do woli..i to zupelnie bezpłatnie..ach jak super..jakze sie ciesze,.. ze jest na forum wspaniala bezplatna wyszukiwarka! pozdro dla wszystkich nowych "fioleciarzy" :D..Haslem rozpoznawczym niech bedzie: 'Więcej samodzielnosci,mniej zawracania głowy!' :D
Ok, ale zeby poszukac 'broncio' w wyszukiwarce to najpierw ktos musial o nim napisac w tym poscie...bo pytanie bylo o focha.
Szukalam w wyszukiwarce : foch, focha itp.
Niestety, nie znalam slowa broncio.
Zapytalam, uzyskalam odpowiedz i podziekowalam za pomoc.

Nie ma sensu komentowac.

A tak na marginesie, wiele osob ma naprawde za duzo wolnego czasu.
W języku włoskiem słowo broncio jest rzeczowikiem -dąsy, zły humor, obrażanie się; jak i czasownikiem-dąsać się , być obrażonym, nadąsać się, boczyć się
i po co trolu przepisujesz to co raz zostalo juz tu na forum napisane..
Beztalenice językowe podane jest tylko , że broncio to rzeczownik
ty jestes beztalencie ZYCIOWE,jestes pomylka losu,takie cos zyje po to by dzialc na forum inwalidzkim ,studenckim i dla matek z malymi dziecmi....zdzicinnialo sie na starosc,oj zdziecinnialo!robisz w pampersa z lapskami na klawiaturze czy chodzisz samodzielnie do kibelka..z klawiaturkabuhahahaha..hemoroidy co? heheheeh
Szanowna 7di9. Skąd się bierze twoje chamstwo a wręcz nienawiść i kompletny brak szacunku.do wszystkich na forum? Myślę,że musisz być bardzo zdesperowaną kobietą której nie wyszło w życiu dlatego musi wyżywać na innych. Którzy wcale nie zawinili. Twoje kolejne urojenie: widzisz wszędzie trolle. Zastanów się czy to ma sens... I takie bezprecedensowe obrażanie ludzi... Nikomu nie życzę bycia obrazanym tak jak Ty obrażasz innych...
Gosiu, nie ucz swini śpiewać, i tak nie nauczysz. Jedni widzą białe myszy inni trolle. Wszyscy wiemy że tym wrzaskiem chce zagłuszyć swoje ośmieszenie. Myśli że jak będzie pisać o trolach to zapomnimy o tym jak została zdemaskowana i ośmieszona. Żałosna podstarzała baba której nawet fiolet z łap się wymknął ....nie ubliżając starszym paniom ...heheh...bo sama młódką daaawno przestałam być ! Ale ja nie widzę niczego złego w tym że mam 50 lat, ona tego że ma 51 baaardzo się wstydzi !!

pzdr
M
Nie ucz swini spiewac, bo swinia sie nie nauczy i jeszcze swinie zdenerwujesz.
Nie wydaje sie wam, ze Sette ostatnio nerwowa jakas?:))))))
Cytat: SettediNove
ty jestes beztalencie ZYCIOWE,jestes pomylka losu,takie cos zyje po to by dzialc na forum inwalidzkim ,studenckim i dla matek z malymi dziecmi....zdzicinnialo sie na starosc,oj zdziecinnialo!robisz w pampersa z lapskami na klawiaturze czy chodzisz samodzielnie do kibelka..z klawiaturkabuhahahaha..hemoroidy co? heheheeh

Przepraszam, gdzie te Olusie, Marysie i inne DULSKIE?
Gdzie te wszystkie moralizatorki, ktore nazywaly mnie chamem i rynsztokiem?
Te ktore tak zaciecie bronily Sette, gdzie jestescie?
Upssss....Boje sie ze te wszystkie bzibzie nie widza nic zlego w slowchach Sette.
No coz, taki swiat na opak.
A ja dziekuje Bogu, ze widze i ze rzygac mi sie chce jak to czytam!
Wy wolicie forme nad tescia?
prawda w oczy kole....
dlatego taka nerwowa
Basiu, pozdrow wszystkich inkontynentnych staruszkow od Magdaleny:)
Jestem w szoku, jak mozna tak nie miec szacunku....
Dobrze, ze tacy ludzie, co nie maja do innych szacunku, znaja swe miejsce i w burdelu pracuja:))
Cytat: Magdalena-Malpa
Przepraszam, gdzie te Olusie, Marysie i inne DULSKIE?
Gdzie te wszystkie moralizatorki, ktore nazywaly mnie chamem i rynsztokiem?
Te ktore tak zaciecie bronily Sette, gdzie jestescie?

Ty mi zarzucalas, ze przywoluje Twoje imie? ...Dulskie? Ode mnie z daleka prosze, bo jak cos o mnie napiszesz ...zawsze dodasz cos od siebie, co nie ma zadnego zwiazku z prawda. ...ja bronilam Sette? ...od kiedy jej 'nieatakowanie' jest bronieniem?

Ty mozesz uzywac mojego imienia ...a do mnie masz o to samo pretensje?
w burdelu to (jak przypuszczam) pracują w miarę eleganckie , a miernoty łapia klientów na piazza Dante wśród pijanego, włoskiego (polskiego niestety też) plebsu. Jak się uda to i okradną takowego klienta. Ale zdarza się że klient się zorientuje że okradziony i wtedy jest afera ..., no i nerwowa taka kobitka się robi ... bo nie wiadomo co z "tego" się urodzi ... napewno nic dobrego...
bo nawet prostytutką być trzeba z głową....
Cytat: marysia2
...ja bronilam Sette? ...od kiedy jej 'nieatakowanie' jest bronieniem?

Tak bronilas i dalej to rbisz, chocby tym ze probujesz rozmowe na inne tory kierowac.
zebym nie byla goloslowna, jak ty, daje cytat:
Cytat: marysia2
Komu to przeszkadza jezeli sette rozmawia sobie na forum sama z soba w grzeczny sposob?

I jako cham, swoje prawo mam, wiec skorzystam z niego i napisze ..ODPIERDOL sie ode mnie!!
Lub na temat gadaj!
Tak...
I znow sie z Margo zgodze!
Prostytucja to zawod, ale kurestwo to sprawa charakteru.
Jestem w szoku jakie ku....o wychodzi z ludzi pod wplywem Trolla:)))
Szacun Troll:))
Cytat: Magdalena-Malpa
I jako cham, swoje prawo mam, wiec skorzystam z niego i napisze ..ODPIERDOL sie ode mnie!!
Lub na temat gadaj!

To Ty sie ode mnie odczep! Masz do mnie pretensje, ze uzywam Twojego przykladu ...a ty niby czym sie roznisz?
edytowany przez marysia2: 04 paź 2011
Jak sprytnie ominelas pierwszy akapit:))
Tym samym wnioskuje ze jestes nieobiektywna i dzielac wlos na 4, stajesz sie sliska!
Brrrrr co za czlowiek!
Tak czy owak, kawal prostaka wyszedl z Sette:))
Dzieki Trollowi:))
pisze to by byc szybsza, zanim Maryska temat zmieni:))
ominelam, bo nie mam ochoty dyskutowac.

A jezeli interesuje cie tak bardzo pierwszy akapit, to to byla 'obrona' kotani (czy cos takiego, nie pamietam dokladnie). ...bo to kotania byla posadzona, ze jest sette. ...zreszta ...watpie, ze jestes tego ciekawa ...albo masz ambicje i nadzieje mnie zrozumiec!

Zegnam i nie przywoluj mnie z laski swojej w swoich wypowiedziach.
No i zmienia:))
Ale mam dobra wiadomosc dla Marysi.
Bede laskawa:))
Badz i ty, Marysiu, wrescie laskawa i laskawie odp...l sie:)))))))))
edytowany przez Magdalena-Malpa: 04 paź 2011
Czy naprawde kazdy post musicie zamieniac w slowne przepychanki, do tego chamskie?? dziewczyny ogarnijcie sie, przeciez to nie ma sensu.
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 47
poprzednia |

« 

Solo italiano

»

Pomoc językowa - tłumaczenia