Tłumaczenie imion

Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 62
Czy mam rozumieć że Giusy to męskie imię? Terry, Jerry to przecież męskie imiona prawda? Chyba, że jestem za bardzo skażony językiem angielskim.
Giusy, w tej formie jest imieniem zenskim,czyli Józia.Do mezczyzny mozna powiedziec tez Beppi,czesciej uzywa sie tego skrotu.
Carolina np. Herrera,chyba slyszalas ?
serio Stefano= Szczepan?
Nie mysl, ze sie czepiam, ale co ma to rzeczy Carolina Herrera, ktora nie byla akurat wloszka?
Terry to żeńskie (!!!) i włąśnie odkryłam, że pochodzi od Teresa (!!!!!!)
:D
Ale jakich problemów?
?:)
http://it.wikipedia.org/wiki/Stefano_(nome)
:)
Wielka księga imion by ONET

STEFAN
Pochodzenia greckiego, od słowa stephanos (wieniec, korona). Oznacza: nagrodzony wieńcem (symbolem zwycięstwa). W Polsce imię to było znane już w średniowieczu. Forma Stefan występowała w sferach wyższych, a Szczepan wśród ludu. Na kresach wschodnich używana jest forma Stepan.

I wszystko jasne!!
nie kapuje po co ktos na sile chce znalec odpowiedniki imion w naszym jezyku? przeciez niektore imiona nie maja zadnych odpowiednikow i istnieja tylko w danym jezyku. Dobrze, ale tez sie w to zabawie, prosze znajdzcie mi odpowiednik tych imion w jezyku wloskim: Bozydar, Solidariusz (tak, tak istnieje takowe), Pankracy, Ziemowit, Genowefa, Ścibor, Kunegunda, Dezyderiusz, Dymitriusz, Dobrawa, Dionizy, Balbina, Mścisław, Mścibor, Mścigniew...czy mam wymieniac dalej ?
Licze na wasza pomoc :D to sprawa zycia lub smierci :D
Solidariusz ma na imie moj kuzyn w Krakowie wywolal tym szok i interwencje milicji wowczas w 84 roku ,gdy wuj nadawal mu to imie w USC
Mulino sprobuj zrozumiec ze ktos nie cierpi imie Marek, ale wloskie Marco jest boskim imienien dla tej osoby...nie pojmuje..nie dam rady pojac bo lubie to imie,jest dla mnie wazne w moim zyciu.
Moj maz ma na imie Riccardo, ja uzywam skrotu Rico, ale kolega mi tlumaczyl ze Rico jest skrotem od imienia Enrico. Wiec sie teraz zastanawiam jaki jest skrot do imienia Riccardo? Moze ktos wie?
Rysiu:)
Hahaha :)
My na kolegę w pracy mówiliśmy Riccà - z akcentem na A
Ojejku, Rysiu jest jeszcze gorsze od Riccardo :D
Rysiu Misiu, Rysia Pysia...mowi ci to cos? bo ja sie za boki trzymam...ha, ha
Opowiem króciótką anegdotę: To było jakieś 15 lat temu, stoję na przystanku, a pewna dama chodzi spanikowana między ludźmi i woła : Rysiu, Rysiu! Podnosi jakiegoś psa na ręce i mówi: Rysiu gdzie Ty mi uciekasz? :D:D:D:D:D
Chyba zostane przy skrocie Rico :D
biebnz piesek, tak sie nayzwac :D :D :D ^_^
Nati ogladalas film Miś,jak nie to obejrzyj...
Ogladalam ale juz jakis czas temu, ale chyba sobie sciagne i obejrze :D
to juz klasyka,znam teksty na pamiec i padam ze smiechu,super,super,chodzi o teksty...:D
hehe:D
A ja wam powiem ,ze moj maz ma imie Santino i mowie do niego Santi,ladnie prawda?
Niedaleko mnie jest sliczna gora ktora sie Säntis nazywa :D
aga a jakie jest pochodzenie tego imienia,pobrzmiewa jak... Swiety
Nie taki on swiety, hehehe
Swiety to polski odpowiednik,ale u nas sie takiego imienia raczej nie uzywa, ja przynajmniej nigdy nie slyszalam. A moze ktos slyszal?
w jezyku niemieckim Sankt tzn swiety
Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 62

»

Kultura i obyczaje