Gramatyka

Temat przeniesiony do archwium.
Jakiś czas temu zaczęłam uczyć się włoskiego. Jak narazie nawet nieźle mi idzie. Z nauką słówek nie mam większego problemu. Natomiast gramatyka powoli robi się coraz bardziej skąplikowana. Na tym etapie jeszcze sobie radzę, ale trochę się obawiam co będzie dalej. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć czy gramatyka włoska jest bardzo trudna, czy tak jak w angielskim czekaja mnie "atrakcje" w postaci kilkunastu czasów i na jakie inne "niespodzianki" mogę jeszcze liczyć ?
też niedawno zaczęłam :) i również obawiam sie gramatycznych niespodzianek:)
życze powodzenia:)
Od jakich książek zaczęłyście naukę?
"mówimy po włosku"
autora oczywiście nie pamiętam:)
no coz.. z wloskim jest tak, ze na poczatku wydaje sie bardzo latwy, ale im dalej brniesz, tym staje sie trudniejszy... I oczywiscie jest duzo czasow.. A niespodzianki gramatyczne? Te najtrudniejsze wg mnie to periodo ipotetico i congiuntivo, ale byc moze inni mysla inaczej.. Ale nie zniechecajcie sie! Wszystko jest do nauczenia.. a przede wszystkim do zrozumienia..reguly wcale nie sa takie zawile!! Powodzenia!!
Ja się tak łatwo napewno nie zniechęcę :) Wszystkiego można się nauczyć, prędzej czy później - już parę razy się o tym przekonałam. Problem tylko w tym, że uczę się sama i czasem po prostu nie wszystko rozumiem. A tak przy okazji: możecie mi polecić jakaś przystępną książkę do gramatyki?

P.S. To ile jest tych czasów? :)
baaardzo mi sie podoba twoja postawa, to budujace
mam nadzieje że i mi wystarczy zapału :)
kto wie może za jakiś czas porozmawiamy po włosku:)
Włoskie czasy:

Presente - teraźniejszy

Passato prossimo
Imperfetto
Trapassato prossimo
Passato remoto
Trapassato remoto - przeszłe

Futuro semplice
Futuro anteriore - przyszłe

Chyba tyle, no ale jeszcze są tryby :)
ZGADZAM SIE W 100% PERIODO I CONGIUNTIVO...- ale naprawde jak ktos kocha ten jezyka a chyba wiekszosc na tej stronie ludzi tak: poradzi sobie.
W moim przypadku to jak cos zaczynalam to bylo ciezkie.. potem ...juz latwiej i latwiej... z biegiem lat przyzwyczailam sie do wloskich niespodzianek:).

Zycze wszystkim poczatkujacym powodzenia i cierpliwosci. Warto.. przekonacie sie jak zaczniecie rozmawiac w tym jezyku:):).
Autorem "Mówimy po włosku" jest (m.in) Silvano de Fanti
teraz też już wiem :)
sprawdziłam :)
czasy sa do przezycia bo sa podobne po czesci do angielskich!czy muglby mi ktos pomuc i polecic albo ksiazke z jasnymi wskazowkami albo wytlumaczyc tu, zastosowanie prepozicioni +pron. indiretti, a najgorsze jest pronomi combinati??
pozdrawiam
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Nauka języka

»

Pomoc językowa