congiuntivo

Temat przeniesiony do archwium.
kto pomoże mi zrozumieć congiuntivo??? jutro mam egzamin a nie kumam tego
O mamo! Jak to wykonac??? Na jutro wbic ci do glowy congiuntivo? -:)))

Moze jakies pytania...?
No własnie, najlepiej bedzie jak powiesz czego konkretnie nie tozumiesz: kiedy sie używa congiuntivo, czy jak sie go tworzy? Jestem do dyspozycji :-)
no własnie nie rozumiem kiedy sie używa i w ogóle!!pomożesz mi to zrozumiec bardzo mi na tym zależy!!!
Skoro masz zaliczenie, to pewnie chodzisz na jakis kurs i jakąś gramatyke masz. Tak więc końcówki i nieregularne sobie darujemy. To trzeba wryć - innego wyjścia nie ma :/
Generalnie congiuntivo stosuje sie w sytuacjach,

- w których nie mamy 100% pewnosci, że sie zdarzą (po pensare, credere, parere, np. "Penso che sia contento")

- w których wyrażamy jakieś polecenie, rozkaz ("andiamo!", "venga!")

- w których wyrażamy życzenie nie do spełnienia ("non vi avessi mai conosciuto")

- w którychwyrażamy jakąs obawę ( temo che non sia sano)

- po spójnikach "benche'", "affinche'", "sccome", "poiche"

Nie da sie tego tak "na jednej nodze" wytłumaczyć do końca....
http://www.ribeca.de/italienischkonjunktiv.htm
a jakie są końcówki do congiuntico passato?????/ ktoś wie?
congiuntivo passato tworzy sie poprzez odmiane "essere" lub "avere" w congiuntivo presente( SIA SIA SIA SIAMO SIATE SIANO,ABBIA ABBIA ABBIA ABBIAMO ABBIATE ABBIANO) plus partecipio passato danego czasownike,np: penso che lui SIA ANDATO
przynajmniej nie jestem jedyna co tego nie jarzy:)) niby wszystko wiem: jak się tworzy, kiedy używa, ajednak jakoś mi nie może "wejść w krew" to congiuntivo":))
Temat przeniesiony do archwium.

Zostaw uwagę