tłumaczenie

Temat przeniesiony do archwium.
Zawsze interesowałem się historią papiestwa, a szczególnie osobą papieża Jana Pawła I. Teraz to powróciło, wraz z zamieszaniem wokół zgonu Jana Pawła II. W trakcie swoich pseudobadań, natrafiłem na pewien interesujący mnie materiał... po włosku. Byłbym niewymownie wdzięczny, gdyby ktoś przetłumaczył poniższe oświadczenie (skopiowane z angielskiej strony, więc nie wiem, czy poprawnie rozmieszczono włoskie znaki diakrytyczne):

Citta' del Vaticano, 29 settembre

Il direttore della sala stampa vaticana ha diffuso poco fa il seguente comunicato:
>.
Giovanni Paolo I era stato eletto Papa la sera del 26 agosto ed e stato Pontefice per 34 giorni. Il suo pontificato e stato il più breve del secolo.
Il Conclave, che sarà chiamato ad eleggere il successore di Giovanni Paolo I, si riunira, secondo la costituzione apostolica , fatta da Paolo VI, tra il quindicesimo ed il ventesimo giorno dalla morte di Papa Luciani, quindi entro ottobre.

Z góry uniżenie dziękuję i pozostaję zobowiązany wobec tego, kto podejmie się przetłumaczenia.
dyrektor prasy watykańskiej ogłosił niedawno następujący komunikat:

dzisiaj rano, 29 września 1978 ok.5.30 partykularny sekretarz papieża ojciec Magee nie znalazłszy papieża jak zwykle w kaplicy, udał się do jego pokoju, w którym go zastał nieżywym leżącym na swoim łóżku, z zapalonym światłem jakby miał zamiar czytać. Lekarz, który natychmiast przybył, stwierdził zgon -ok. godz.23, 28.09., z powodu nagłego zawału/miocardico acuto-nazwa medyczna, nie znam/.
Jan Paweł I został powołany na papieża 26 sierpnia i sorawował pontyfikat przez 34 dni. Jest to najkrótszy okres pontyfikatu w historii.

Aby wybrać następcę Jana Pawła I konklawe zbierze się między 15 a 20-stym dniem od dnia śmierci papieża Luciani,w/g konstytucji apostolskiej "Romano POntefici Eligendo"wydanej przez Pawła VI, czyli w październiku.
infarto miocardiaco acuto - to chyba ostry zawal miesnia sercowego
po konsultacji z kardiologiem to-infarto miocardico acuto - to takze improviso- czyli nagly zawal miesnia sercowego .
Jeszcze raz tysiąckrotnie dziękuję... :]
Ciekawe niepowiem.
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa