Litania do Wszystkich Świętych

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 69
poprzednia |
Czy ma ktoś tekst Litanii do Wszystkich Świętych, śpiewanej dzisiaj na pogrzebie Ojca Świętego???
Znalazłam dla Ciebie na stronie www.vatican.va :-)

Invocazione dei Santi:

Sancta Maria, Mater Dei, ora pro eo
Sancta Maria, Mater Ecclesiæ, ora pro eo
Sancta Maria, Salus populi Romani, ora pro eo
Sancti Michael, Gabriel et Raphael, orate pro eo
Omnes sancti Angeli, orate pro eo
Sancte Ioseph, ora pro eo
Sancte Ioannes Baptista, ora pro eo
Omnes Sancti Patriarchæ et Prophetæ, orate pro eo
Sancti Petre et Paule, orate pro eo
Sancte Andrea, ora pro eo
Sancti Ioannes et Iacobe, orate pro eo
Sancte Thoma, ora pro eo
Sancte Matthæe, ora pro eo
Sancte Matthia, ora pro eo
Sancte Luca, ora pro eo
Sancte Marce, ora pro eo
Omnes Sancti Apostoli et Evangelistæ, orate pro eo
Sancte Barnaba, ora pro eo
Sancta Maria Magdalena, ora pro eo
Omnes Sancti Discipuli Domini, orate pro eo
Sancte Clemens, ora pro eo
Sancte Calliste, ora pro eo
Sancte Fabiane, ora pro eo
Sancte Corneli, ora pro eo
Sancte Xyste, ora pro eo
Sancte Ioannes, ora pro eo
Sancte Martine, ora pro eo
Sancte Damase, ora pro eo
Sancte Leo Magne, ora pro eo
Sancte Gregori Magne, ora pro eo
Sancte Leo (None), ora pro eo
Sancte Pie (Decime), ora pro eo
Omnes Sancti Pontifices Romani, orate pro eo
Sancte Stephane, ora pro eo
Sancte Laurenti, ora pro eo
Sancti Protomartyres Romani, orate pro eo
Sancte Ignati Antiochene, ora pro eo
Sancte Hippolyte, ora pro eo
Sancti Iustine et Apolloni, orate pro eo
Sancte Tharsici, ora pro eo
Sancte Sebastiane, ora pro eo
Sancte Maximiliane (Kolbe), ora pro eo
Sanctæ Perpetua et Felicitas, orate pro eo
Sancta Agnes, ora pro eo
Sancta Cæcilia, ora pro eo
Sancta Eugenia, ora pro eo
Sancta Maria (Goretti), ora pro eo
Omnes Sancti Martyres, orate pro eo
Sancte Ambrosi, ora pro eo
Sancte Hieronyme, ora pro eo
Sancte Augustine, ora pro eo
Sancte Athanasi, ora pro eo
Sancti Basili et Gregori Nazianzene, orate pro eo
Sancte Ioannes Chrysostome, ora pro eo
Sancti Cyrille et Methodi, orate pro eo
Sancte Carole (Borromeo), ora pro eo
Sancti Benedicte et Bernarde, orate pro eo
Sancti Francisce et Dominice, orate pro eo
Sancte Ignati (de Loyola), ora pro eo
Sancte Francisce (Xavier), ora pro eo
Sancte Ioannes Maria (Vianney), ora pro eo
Sancte Philippe (Neri), ora pro eo
Sancte Gaspar (Del Bufalo), ora pro eo
Sancte Vincenti (Pallotti), ora pro eo
Sancta Sabina, ora pro eo
Sancta Marcella, ora pro eo
Sancta Paula, ora pro eo
Sancta Francisca (Romana), ora pro eo
Sancta Catharina (Senensis), ora pro eo
Sancta Teresia a Iesu, ora pro eo
Sancta Maria Faustina (Kowalska), ora pro eo
Omnes Sancti et Sanctæ Dei, orate pro eo

Pozdrawiam ciepło!
Dziękuję bardzo!
Niesamowite jest to, że za każdym razem jest wezwanie "módl/módlcie się za NIEGO". Normalnie jest znane nam "módlcie się za nami".
To tak jakby święci modlili się za kogoś kto niedługo do nich dołączy.
ależ na miłość boską nie dorabiajmy na siłę teorii!

1) gdy litania jest zmawiana za JAKĄKOLWIEK zmarłą osobę odpowiedź brzmi: ora pro eo
2) idąc twoim tokiem "rozumowania" gdy w kościele mówimy "módl się za nami" to oznacza że i my dostąpimy zaszczytu kanonizacji???

Jednym słowem najgorzej jak ktoś słyszy że dzwonią a nie wie w którym kościele.
Czy "módl się za nami" mozna tez powiedziec jako "prega per noi"?
Po wlosku tak...tamto jestv po lacinie
wiem,ze moze jestem za bardzo wymagająca;) ale czy istnieje jakies mp3 tej Litanii po wlosku? bardzo mi zależy:)
dziewczyny mam ogromną prośbę przetłumaczcie mi te dwa zdanka, bardzo proszę , bo muszę odpisać na smska:)
- czy przyjedziesz po mnie 24, czy moze wczesniej?
- wiesz,że jestes kochany? dziękuję ci za wszystko
proszę....:(
Chyba troszke przesadzilas z tym oburzeniem, i chyba nie do konca poszlas odpowiednim tokiem rozumowania. Nikt nie napisal, ze modlitwa do wszystkich swietych jest rownoznaczna z procesem kanonizacyjnym - a dziewczyna miala tylko na mysli to, ze uderzyly ja slowa "modl sie za niego", bo dotychczas znala inna formule. I rzeczywiscie w tej formie wydaje sie bardziej osobista.

A co do tej kanonizacji - jesli sie modlisz do wszystkich swietych, czy o wieczny odpoczynek dla zmarlej bliskiej osoby - to o co sie modlisz, jesli nie o niebo dla niej. A niebo oznacza swietosc, prawda?
Tak wiec idac, a raczej zbaczajac z Twojego toku rozumowania - kiedy w Kosciele mówimy "modl sie za nami" to oznacza, ze prosimy o zaszczyt udzialu w swietosci, a kanonizacja w tym momencie to juz rzecz wtorna, prawda?
pozdrawiam
Veni a prendermi il 24 o prima? Sai che sei carino? Grazie di tutto.
1) nie, nie przesadzam
2) ależ tejże dziewczynie dokładnie chodziło o kanonizację
3) "uderzyły" ją słowa bo nie ma pojęcia o tym co się dzieje w kościele i jeszcze sugeruje, "że normalnie znamy ..." - to że ona tylko to zna to jeszcze nie ogół
4) ta formuła nie jest bardziej osobista - ta formuła jest konsekwencją pewnej całości związanej z takimi a nie innymi obrzędami
5) jeżeli się modlimy za zmarłą osobę czy też jej duszę to nie modlimy się o "niebo" dla niej - wystarczy trochę bardziej posłuchać
6) "niebo" nie jest wcale tożsame ze świętością
7) jeżeli modlimy się w litanii słowami "módl się za nami" mamy na myśli wstawiennictwo świętych u Najwyższego
8) kanonizacja ma tu jednak znaczenie - nie każdy zmarły jest uważany za świętego - przynajmniej przez oficjalny kościół
9) czyżbyśmy byli członkami różnych kościołów?
no właśnie, wie ktoś gdzie to można znaleźć na mp3? proszę..... i dziękuję :0)
ad 9) raczej nie, chyba obie nalezymy do powszechnego
ad 8) co Twoim zdaniem jest wazniejsze: swietosc czy kanonizacja? bo jak dla mnie swietosc bez kanonizacji moze sie doskonale obejsc, a kanonizacja bez swietosci... hmmm, bylaby jeden wielki suchar:)
jednym slowem, oficjalne potwierdzenie Kosciola nie jest w zadnym razie przepustka do swietosci, proces ten ma kierunek dokladnie odwrotny, dlatego wierze, ze moja Babcia cieszy sie juz chwala Boza, mimo ze Kosciol pewnie nigdy nie wyniesie ja na oltarze.

ad7)jezeli modlimy sie ta litania w czasie mszy pogrzebowej to prosimy swietych o wstawinnictow u Najwyzszego, zeby dopuscil zmarla osobe do swojej Chwaly
ad 5 i ad 6) tego sprzeciwu juz zupelnie nie rozumiem. Znaczy co? jezeli modle sie o wieczny odpoczynek i spokoj dla duszy zmarlej/go to modle sie o co? czysciec, pieklo? - trudno tam spokojnie odpoczywac, moim skromnym zdaniem. sa jeszcze inne mozliwosci? moze jestem naiwna, ale zawsze wydawalo mi sie, ze modlimy sie o przyjecie do nieba, do Bozej Chwaly. Pytanie tylko dlaczego wydaje Ci sie,ze bedac w niebie nie jest sie automatycznie swietym?? bo jak dla mnie to oczywiste.
ad4) formula "modl sie za nim" jest zdecydowanie bardziej osobista bo dotyczy jednej osoby. nie mowiac juz o tym, ze mogla sie taka WYDAWAC,prawda? kazdy ma prawo do swoich odczuc.

ad 3) im blizej poczatku, tym jestem bardziej zla - wkurza mnie to, ze stawiasz sie nad innych i probujesz uczyc ich liturgi, przyjmujac za pewnik, ze sa w tej kwestii daleko za mamutami. Przyjmij do wiadomosci, ze ja nie jestem, a poniewaz wszelkie inne litanie odmawiane przez wiernych przyjmuja najczesciej forme "modl sie za nami", formula "modl sie za niego" moze zabrzmiec dziwnie nieznajomo.

konic i nawet kropka.
przepraszam, ze sie tak unioslam - pewnie za to odpokutuje
>ad 9) raczej nie, chyba obie nalezymy do powszechnego

- oboje - nigdzie nie pisałem że jestem kobietą
- ja należe do rzymsko-katolickiego

>ad 8) co Twoim zdaniem jest wazniejsze: swietosc czy kanonizacja? bo
>jak dla mnie swietosc bez kanonizacji moze sie doskonale obejsc, a

no widzisz niestety nie. W kościele rzymsko-katolickim uznanie kogoś za świętego związane jest z procesem kanonizacyjnym. Jest to dokładnie uregulowane przepisami kościelnymi. Uznawanie i czczenie kogoś jako świętego przed rozpoczęciem takiego procesu może być nawet przeszkodą do uznania. I po drodze jest jeszcze beatyfikacja. A wszystko dokładnie określone i opisane.

>jednym slowem, oficjalne potwierdzenie Kosciola nie jest w zadnym
>razie przepustka do swietosci,

ależ w kościele jest! I nawet papieże tego się trzymają!

>dlatego wierze, ze moja Babcia cieszy sie juz chwala Boza,
>mimo ze Kosciol pewnie nigdy nie wyniesie ja na oltarze.

co innego cieszyć się chwałą Najwyższego, a co innego być świętym. Rozumiem że słowo święty ma swoje potoczne znaczenie ale oficjalna definicja osoby świętej jest inna. I to kościół w rzeczywistości decyduje kogo uznać za świętego/świętą. A to że ktoś za życia był dobrym człowiekiem i potocznie mówiąc "trafia do nieba" to nie oznacza świętości w teologicznym sensie tego słowa.

>ad4) formula "modl sie za nim" jest zdecydowanie bardziej osobista bo
>dotyczy jednej osoby. nie mowiac juz o tym, ze mogla sie taka
>WYDAWAC,prawda? kazdy ma prawo do swoich odczuc.

>a poniewaz wszelkie inne litanie
>odmawiane przez wiernych przyjmuja najczesciej forme "modl sie za
>nami", formula "modl sie za niego" moze zabrzmiec dziwnie nieznajomo.

odczucia nie mają tu nic do rzeczy. A formuła "módl się za niego" nie jest rzadka i obca komuś kto uczestniczy systematycznie w liturgii. I jest ona w takich okolicznościach uzasadniona.

I nie ma co się wkurzać ;-)
Nie należy tylko z niczym przesadzać ;-)

>przepraszam, ze sie tak unioslam - pewnie za to odpokutuje

nie ma za co. Ja nie czuję do ciebie urazy.
Jeszcze raz, bo chyba nie dogadujemy sie co do jednego.
Doskonale zdaje sobie sprawe z przebiegu procesu beatyfikcyjnego, a nastepnie kanonizacji - opisy i przepisy, o ktorych piszesz sa mi znane calkiem dobrze i pewnie bylyby nawet gdybym od dziecka nie uczestniczyla w zyciu Kosciola - wielka tajemnica to nie jest.

Nie zgadzamy sie chyba w jednym:
zdaje sie,ze wedlug Ciebie swieci, to tylko te male grono osob kanonizowanych?
bo z tego by wynikalo, ze to Kosciól nadaje swietosc, czy tak uwazasz?
ze to jakis tytul, ktory sie oficjalnie przyznaje, jak profesure? sw. przed nazwiskiem - inaczej nie masz co marzyc o udziale w gronie zbawionych? - suchar-
swietosc to swietosc, to uczestnictwo w Chwale Boga Ojca, a kanonizacja to jedynie OFICJALNE uznanie tego w przypadkach, co do ktorych Kosciol nie ma watpliwosci, abysmy my wierni wiedzieli, kogo nasladowac i kogo prosic o wstawiennictwo.

co oznacza, ze mamy cala mase swietych "nie potwierdzonych", ale istniejacych, (patrz wezwanie "wszyscy swieci i swiete Panskie - modlcie sie za nami"), co do ktorych Kosciol nie moze dac gwarancji (to przeciez calkowicie zrozumiale).
A co wiecej - dla nas to przeciez cel - dazenie do swietosci, do nieba, bez gwarancji, ze ktos tu na Ziemi nasz trud dostrzeze i wyniesie na oltarze.

moze jestesmy w tym samym Kosciele, ale jezdzilismy chyba na rozne rekolekcje:)
a tak juz zupelnie zupelnie powaznie - moim zdaniem - oficjalna nauka Kościoła, a nie potoczne mniemanie, uznaje za świętą osobę, która po smierci trafia do nieba, czyli otrzymuje nagrode za zycie dobre, piekne, zgodne z Boza wola, poprzez udział w Jego wiecznej chwale- to jest definicja osoby swietej.

prosze Cie - mozesz to wydrukowac i pokazac znanemu sobie ksiedzu - jezeli glosze jakies herezje - napisz to zaraz potem pod moja wypowiedzia.
pozdrawiam
nie można Phoe coś nagral na video, może zgra na mp3? Musisz go pprosić
czy Phoe to nick?
szukałam po forum i klops....
jak mogę namierzyć, żeby poprosić?
jestem tutaj pierwszy raz, właśnie Litania "mnie tutaj sprowadziła"
dzięki za odpowiedź :0)
Ja również od dnia pogrzebu szukam w sieci wersji dzwiękowej włoskiej Litanii. Jak dotąd - niestety bez efektów. Mam nadzieję, że niebawem będzie w sprzedaży płyta z całą mszą pogrzebową. Nikt z moich znajomych, a tym bardziej ja, nie wpadł na pomysł aby ją nagrać. Jeśli Ty, lub ktoś inny może mi pomóc bardzo proszę pisać na adres - [email]
znalazlem tylko cos takiego
http://www.vatican.va/gpII/multimedia/2[tel]/clip_3/clip3_56.rm
Jesli nie zadziala to probujcie na stronie
http://www.vatican.va/news_services/television/multimedia/archivio_it.html
4 aprile 2005 - Video 3
dzięki Ci wielkie Dobra Duszo :0))
Dzięki. Juz próbuję.
http://bacon.umcs.lublin.pl/~marekh/Papiez/
Można na tej stronie znaleźć litanię w mp3 i wiele innych ciekawych plików. Wszystko do ściągnięcia.
Wlasnie sciagnelam ...Dzieki za link jest super. Rowniez wideo canzone di Amadeo Minghi.
http://bacon.umcs.lublin.pl/~marekh/Papiez/
czy to napewno ten link ??? bo mie niedziała ????
Ja sciagalam i wszystko bylo ok.
prosze przeslij mi na adres [email] Litanię do wszystkich św... błagam i pozdrawiam
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 69
poprzednia |

« 

Pomoc językowa