czasowniki -ire

Temat przeniesiony do archwium.
skad ja mam wiedziec kiedy dac koncówki o,i,e,iamo,ite,ono a kiedy: isco, isci,isce,iamo, ite, iscono ? ( np: partire, finire)
Niestety nie ma żadnej reguły, po prostu się sprawdza w słowniku i wkuwa z odpowiednią formą.
Ja bym poradzila tak, nie wkuwamy tylko obracamy tym slowem, mowimy je czesto i w wielu konfiguracjach az samo sie zapamieta... -:))))
koncówki o,i,e,iamo,ite,ono generalnie dodajesz do czasownika w którym w temacie przedostatnia jest spółgłoskatak jak w partire w temacie przedostatnie jest "r" a końcówki: isco, isci,isce,iamo, ite, iscono kiedy przedostatnia jest spółgłoska - finire -"i"? ( np: partire, finire)?
koncowka czasownika -are

-o (io)
-i (tu)
-a (lui/lei)

-iamo (noi)
-ate (voi)
-ano (loro)

koncowka czasownika -ere

-o
-i
-e

-iamo
-ete
-ono

koncowka czasonkika -ire*

-(isc)o
-(isc)i
-(isc)e

-iamo
-ite
-(isc)ono
cześć gdy cię bardzo poproszę czy pomożesz mi w tłumaczeniu z języka polskiego na język wloski?pozdrawiam
błagam niech mi ktoś pomoże zrozumieć kiedy mam postawić rodzajnik il a kiedy lo przed rzecz w l.poj r.m.non ci riesco a capire aiuto!!!!!!!!!!!!!!!
lo stawiasz przed: s+ spółgłoska, z, x, ps, gn, y, a il przed pozostałymi spółgłoskami. Nie ma w tym naprawdę nic trudnego. Pozdrawiam :)
Na wszelki wypadek podam jeszcze przykłady:
1. lo studente
2. lo zaino
3. lo xenofobo
4. lo psicologo
5. lo gnocco
6. lo yacht

ALE:
1. il ragazzo
2. il programma
3. il gioco, ecc.
dziękuje fata,a jak to będzie w l.mn