Dawid,znów sie "spotykamy",mi fa piacere,:)
Juluta,ja już nie wiem,czy ty coś "kumasz" po włosku,czy nie,bo jeśli chcesz tylko wykuć poszczególne zwroty czy słówka ,to mija sie z celem,musisz je jeszcze zrozumieć i wiedzieć,kiedy je stosować,ale podziwiam twój zapał i
desperację,ja mamto za sobą i teraz śmiać misię chce,kiedy wspominam tamte chwile
nigdy nie spotkała mnie przykrość ze strony włochów z powodu nieznajomośći języka,często mi powtarzali:piano ,piano,
w sklepie,w aptece, u lekarza-zawsze spotykałam się zżyczliwością i zrozumieniem
oczywiście,że na powitanie odpowiadasz powitaniem,unikaj pytań ze swojej strony,jak zapyta:come stai?come va?-odpowiedz :sto bene lub cosi cosi(tak sobie) va bene(dobrze) nie rób głupiej miny,bądż zawsze uśmiechnięta,uśmiech rozgrzesza...
non parlo bene italiano ancora(nie mówię jeszcze dobrze po włosku)-to mozesz zawsze powiedzieć,używaj:mi scusa i per piacere-to działa
o pogodzie napisał Dawid,nie będę sie powtarzać...
wychodząc zawsze mów arrivederci,buona giornata,ci vediamo
rtudno jest radzić,trzeba to wszystko przeżyć,a przede wszystkim UCZYC SIE-to podstawa,ja naprawdę cały wolny czas poświęcałam na naukę,osoby z,którymi miałam kontakt,prosiłam o mówienie do mnie wolno i wyrażnie(parlami piu lento e piu chiaro,pe favore)
może lepiej pisz dialogi i zwroty ,a my ci przetłumaczymy,zostało ci niewiele czasu,musisz sie naprawde zmobilizować,a propos,pytałaś o książki do nauki,ja na początek miałam "Włoski w 4 tygodnie"wyd.REA z kaseta i CD
są dialogi po włosku i na stronierównolełej -tłumaczenie,sa sytuacje z życia,
różne miejsca,spotkania,warto kupić nie jest taka droga,poza tym jest gramatyka tłumaczona dość jasno-małebłędy są,aale nieszkodliwe...oj,ale si,e rozpisałam,mam nadziję,że pomogłam,jeste cały czas do dyspozycji,tu umieram z nudów i każde wejście na forum mnie cieszy,papatki