prosze o wytłumaczenie

Temat przeniesiony do archwium.
witam was !! nierozumiem kiedy stosowac i co to znaczy : farla,comprarla,
prenderla, eserci... moze ktos mi wytłumaczy lub podesle linka...
dzieki
kiedyś tłumaczyli już chyba
http://www.wloski.ang.pl/prosze_o_wytlumaczenie_8437.html
prenderla=prendere+la
comprarla=comprare+la
farla=fare+la
esserci=essere+ci

w pierwszych 3 przypadkach chodzi po prostu o to, ze masz na mysli dana rzecz, lub dana czynnosc:
Devo prendere la borsa. Devo prenderLa. --> musze ja wziać(te torebke)
Devo comprare la borsa. Devo comprarla. --> musze ja kupic(te torebke)
Devo fare la pizza. Devo farla. --> musze ja zrobic(te pizze)

capito?

a jesli chodzi o esserci, to CI w polaczeniu z czasownikami ruchu oznacza dane miejsce. no tak, teraz pomyslisz ze essere to wcale nie jest czasownik ruchu, ale mimo wszystko w polaczeniu z tym czasownikiem tez ma znaczenie danego miejsca. np. jak mowisz ze cos sie gdzies znajduje, to nie mozesz powiedziec "è", tylko "c'è", jako ze to sie tam znajduje.

wchodzi mama do domu i wola w drzwiach:
anna, ci sei? anna jestes?(w domu)
in casa non c'è nessuno. w domu nie ma nikogo.

to sa przyklady ktore mi przyszly do glowy, moze komus przyjdzie do glowy cos innego:)
'in casa non c'è nessuno. w domu nie ma nikogo.'...najpierw jest określone miejsce 'in casa' a potem jest c'è. a gdyby zmienić szyk zdania: nessuno non ??? (è czy c'è) in casa?
aha.. czy może też być 'a casa'?

..uczę się i też mam z tym trudności..
"ci" jest często stosowane jako particella (partykuła; podobnie jak "ne")
Gdy zaczynasz zdanie od okolicznika miejsca, np. Nella stanza, to wtedy użyjesz c'è lub ci sono allora: Nella stanza ci sono i parenti. Nella stanza c'è qualcuno. Nella stanza non c'è nessuno.
Natomiast: I parenti sono nella stanza - gdy zaczynamy od podmiotu.
"ci" jako particella: Vai al cinema? Sí, ci vado. (ci - tam) Siete andati in gennaio in Italia? Sí, ci siamo andati. "ci" występuje też w różnych rekcjach czasownika, np. Credi in Dio? Sí, ci credo. (w niego)
Ciao e alla prossima

Zostaw uwagę