w sprawie rachunkowosci-kilka pojec

Temat przeniesiony do archwium.
31-40 z 40
| następna
a ja nawina myślałam, że troche znam juz włoski..ale po tym Waszym wykładzie zostałam sprowadzona na ziemię!!!;-DDDDDDDDDDDD
kontakt mail: [email]
dziewczyny, fondo svalimento cred.
i slowa plafon, prorata, iva imponibile - wiem co to iva , wiem ze imponibile to podstawa do opodatkowania ale nie radze sobie ze sformuowaniem tego pojecia.????????????????????
fondo svalimento cred. - rezerwa zmniejszajaca wartosc bilansowa dlugu w sytuacji zagrozonej (np. klient zwleka z zaplata ponad wyznaczona w umowie date)

plafon - limit istniejacy przy rozliczaniu IVA, jezeli firma eksportuje towary, to generalnie nie nalicza IVA, ale kiedy suma sprzedazy na eksport przekroczy plafon, to zaczyna sie naliczanie IVA.

prorata - w proporcji do

iva imponibile - kwota, od ktorej wylicza sie podatek, na fakturze moga byc pozycje o roznych stawkach IVA i na koncu zawsze jest podawane w jaki sposob wyliczony zostal IVA, podajac takze iva imponibile, czyli podstawe
wlasnie rano zakupilam slownik, taki super taki gruby. jutro przyjedzie on do mnie do domu do wloch. wiec chyba nie bede juz was az tak meczyc:)

dzieki
a ten plafon to jest limit ustalony prawnie dla kazdego towaru z osobna czy dotyczy to tez uslug?mozesz przytoczyc jakis przyklad?

wyslalam ci- kama wiadomosc - email, dotarl?
Na wszystkie pytania odpowiedzialam mailem.
nie moge znalezc tlumaczenia nazwy konta
portofoglio lub banca c/portofoglio

czy to poprawna nazwa?

reszta jest na twojej skrzynce.
witajcie,
masz racje, z praktycznego punktu widzenia te podstawowe pojecia nalezy tlumaczyc w ten sposob:
sprawozdanie finansowe - bilancio
bilans - stato patrimoniale
rachunek zyskow i strat - conto economico,
i nie ma tu zadnych watpliwosci....
pozdrawiam
to ja powroce do tej dyskusji, bo mam kilka slowek z rachunkowosci.... moze wiecie jak przetlumaczyc naleznosci watpliwe? bede wdzieczna za pomoc
Temat przeniesiony do archwium.
31-40 z 40
| następna

»

Brak wkładu własnego

Zostaw uwagę