wywiad w języku włoskim

Temat przeniesiony do archwium.
Mam prośbę...potrzebuję na dziś jeszcze wywiad z jakaś sławną osobą. Zyby był po włosku z przetlumaczniem (bo musze sie go na jutro nauczyc:( )... Obojetnie z kim...byle byl to ktos znany... moze ktos ma taki wywiad albo móglby napsiac taki 5 minutowy wywiad??:)
Prosze o pomoc!!!:) Bardzo ważne..!!
http://www.mollica.rai.it/vinile/ramazzotti/index.htm
tu jest wywiad, moze Ci sie przyda, ale przetlumaczyc bedziesz sobie musiala sama, bo na tym forum lekcji sie nie odrabia za nikogo. Jak napiszesz swoja wersje pracy domowej to ktos Ci pewnie sprawdzi i poprawi
bardzo fajny ten wywiad :) Łatwy i nowe słówka :)
powiedz lepiej czy juz kupiles Katerinova, albo czy widzilaes te ksiazke na poziomie superiore i czy bardzo trudna?
masakra :) kupiłem sobie 2 część poziomu medio:)

http://www.italicus.com.pl/book.php?id=769

superiore to jest chyba dla Włochów hahaha
Naprawdę SUPERIORE jest bardzo trudne :)
tak myslalam hehe i sadze, ze takze oni mieliby duzo watpliwosci.
Moja corka chodzi drugi rok do wloskiej szkoly i jest czesto lepsza od swoich wloskich kolegow z gramatyki, bo ona sie jej uczy!
Dokładnie, :) i jak radzi sobie w takiej szkole?
Nie wiem dlaczego ale jednak Zawadzka jest dla mnie bardziej przystępna :( niż katerinov, ale ogólnie robię ćwiczenia i czytam te teksty :) zobaczymy po owocach. :)
2 latat temu jak przyjechala tutaj nie znala jezyka, tzn. znala troche slowek, bo sama w Pl sie uczyla z plyty wloski w pigulce. Zaczela nauke od ostatniej klasy scuola medie. Po kilku tyg, juz pisala normalnie klasowki razem z innymi. Po kilku miesiacach plynnie mowila po wlosku. Spedzala jednak caly prwie dzien z rowiesnikami. Oczywiscie nadal robi jeszcze bledy, glownie w pismie. Zdala spiewajoco egzaminy na koniec medie i teraz konczy I kl. liceo linguistico. Jest jedna z najlepszych w klasie uczennic. Poziom nauczania w PL jest nieporownanie wyzszy i to jej bardzo pomoglo, bo mogla skupic sie na nauce jezyka wloskiego zamiast np. matematyki. Oni tutaj nie moga wyjsc z podziwu jaka zdolna podczas gdy w Pl byla rowniez dobra uczennica, ale nie super prymusem
nie wiem jaka jest Zawadzka, bo sciagnelam z chomika wszytskie dostepne pliki PDF i mi sie zaden nie chcial otworzyc:(( Nie wiem dlaczego, ale tak mam czasem, ze jedne sie otwieraja, a inne nie.
to co kupiles to jest "Corso elementare e intermedio", mam 2 czesci tez, a "corso medio" to troche wyzsze wtajemniczenie;)
no spoko. dzieki... ale taki wywiad to mielismy na lekcji;p a ja nie wiem gdzie szukac i jak sie za niego wziasc;/ czyli mam napisac po PL i potem ktos by to umial przetlumaczyc??
jak to taki mielsicie na lekcji? ten sam dokladnie? ja na chybil trafil poszukalam w google :) Napisz po wlosku, a ktos poprawi bledy
wpisz w google intervista i nazwisko jakie Cie interesuje, a znajdziesz pewnie wywiady rozne. Ten znalazlam i podobal mi sie, bo jest latwe slownictwo. Mozesz sie nim posluzyc i napisac fikcyjny wywiad z jakas gwiazda.
w podr byl taki sam z erosem i jeszcze babka nam puszczala z plyty;p niestety podr nie mam narazie, bo pozyczylam kolezance i nie oddala na czas i dlatego prosze o pomoc;p
heh wlasnie problem bo po wlosku za bardzo nie umiem
ja mialam w swoim podreczniku tez wywiad z Erosem i dlatego mi on przyszedl do glowy, ale ten z ksiazki byl zupelnie inny niz ten z netu. Wpisz inne nazwisko i pokombinuj z tym lub poszukaj innego i napisz po swojemu podpierajac sie tymi gotowcami. Rozumiem, ze po wlosku ciezko, ale to chyba po to wlasnie masz zrobic, zeby sie nauczyc nie?
no tak...ale włoski mnie załamuje, myślałam ze bedzie łatwiejszy...chce sie nauczyc bo mam rodzine we Wlsozech. jakby byli na miejscu to by mi pomogli...coz nie napisze i palke chyce;p dzieki za checi;)
a Wy uczycie się włoskiego czy może uczycie innych??;p
ja tez sie ucze wloskiego, mieszkam we wloszech, ale wciaz musze sie uczyc jezyka. Podobno,zeby opanowac jezyk w stopniu takim jak jezyk ojczysty to potrzeba 11 lat ;) wczoraj mi powiedziala wloska insegnante
z tego co wiem Cavaliere tez sie pilnie i ambitnie uczy :)))
tak , muszę opanować te twoje 11 lat w miesiąć hahah (żartowałem) ale dziś przeczytałem jakieś 3 książeczki dla dzieci po włosku :) fajne nawet ciekawe :)
dużo słówek (najważniejsze)!!!!!
im więcej słówek tym łatwiej jest się porozumieć :)

no i powtarzam gramatykę (całą!!!!) masakra, tortura i katorga ale coraz płynniej mówię :) widzę efekty i to mnie cieszy :)
POWTARZAM NAWET PODSTAWY!!!

jak odmieniać czasowniki zwrotne i po kolejnym powtórzeniu tego materiału (w przeszłości już to powtarzałem) mam to bardziej wyćwiczone i nie muszę się długo zastanawiać. Od razu zaskakuję i mówię. Warto powtórzyć wszystko, przećwiczę wszystko w Italii i będę mówić jak Włoch :) (jak sobie to wmówię to może mi będzie lepiej szło) :) a za Katerinova wezmę się w przyszłym tygodniu :)
fanie, ze masz takie zaciecie, a i umysl jeszcze chlonny. Mnie juz tak latwo nie wchodzi. Czasem czytalam jakis tekst i 10 razy to samo slowo sprawdzalam, bo wciaz zapominalam znaczenia. Co prawda to byly dosc trudne teksty dotyczace norm prawnych, ale mnie cholera brala, ze wciaz zapominam jakies slowko. Chyba niezla metoda na nauczenie sie potocznego slownictwa jest sluchanie piosenek wloskich. Przyjemne z pozytecznym:)
dokładnie ja słucham cały czas muzyki włoskiej :) mam cały czas włączone radio ITALIA i naprawde nieświadomie zapamiętuję jakieś wyrażenia :).
Temat przeniesiony do archwium.