Wrocław - italienistyka ???

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 35
poprzednia |
Witam wszystkich,

mam prosbe, jesli ktos jest zorientowany, niech mi napisze: czy jest we Wrocławiu na Uniwersytecie Italienistyka?.
Probowalam sie orientowac, ale w informatorze na przyszly rok jest tylko romanistyka - profil francuski i hiszpanski.
Aha, a w ogloszeniach na korepetycje oglaszaja sie studentki italienistyki we Wroclawiu??

O co chodzi? Moze ktos tam studiuje?
Dziekuje za wszystkie odpowiedzi

Sabina
italiAnistyka jak już :P
ZAKŁAD ITALIANISTYKI
INSTYTUT FILOLOGII ROMAŃSKIEJ
WYDZIAŁ FILOLOGICZNY
UNIWERSYTET WROCŁAWSKI
pl. biskupa Nankiera 4, 50-140 Wrocław
tel. +48 71 3752704 (faks + 48 71 34198 09)

Wszystkie inf:

www.ifr.uni.wroc.pl
(kliknij na: profil wloski)

Na marginesie: w tamtym roku wroclawska italianistyka miala klopoty, bodajze nie dostali akredytacji, "Wyborcza" rozpisywala sie na ten temat, ale w rezultacie, nie wiem, jak to sie skonczylo (?). Jestem bardzo ciekawa, moze ktos cos wie?!? Pozdr.
wiem, przepraszam, oczywiscie, ze chodzi o italiAnistyke

dziekuje za odpowiedz

przeszukalam strone dokladnie i nic nie ma na temat degorocznej rekrutacji :(
W informatorze ogolnym na wszystkie kierunki UWr. na rok 2005/2006 nie ma nawet wzmianki o italianistyce

Coz, zadzwonie i sie zapytam w poniedzialek

Ale jakby ktos cos wiedzial z plotek mniej lub bardziej pewnych na ten temat, to niech pisze

Z gory dzieki
Tak, najlepiej bedzie jak tam zadzwonisz i sie zapytasz, ale moze o rekrutacji na studia dowiesz sie czegos na ogolnej stronie Uni Wroc
www.uni.wroc.pl Zwiazku z nowa matura jest sporo zamieszania...
Jak sie czegos ciekawego dowiesz, napisz, o'k? Jak sie nieczego przez tel., nie dowiesz, tez napisz - najwyzej podejde tam i zapytam, moj instytut jest obok... Ale, moze wlasnie ze wzgledu na afere z akredytacja, nie bedzie naboru w tym roku?... Poza tym, tam chyba sie placi za semestr, ale glowy za to nie dalabym sobie uciac...
Dzieki , dzieki za zaqinteresowanie

moj instytut tez jest zaraz obok, tylko,ze teraz jestem na stypendium zagranica. Zainteresowal mnie ten kierunek, juz patrzylam na informator 2005/2006 i tam nie ma takiego kierunku, sa wszystkie "stare filologie" a w inst. romanskim: profil franc. i hiszp. , niestety:(
Napisalam maila do sekretariatu ifr , moze zechca mi odpisac, no i zadzwonie i zdam relacje
No i odpowiedziala mi pani z sekretetariatu na szereg pytan, w sposob nastepujacy:

"Rekrutacja jest wstrzymana, dlatego nie ma wzmianki. Nie wiem, kiedy
rekrutacja będzie wznowiona.

----- Original Message -----
[email]

Nic dodac, nic ujac
Ten kierunek się nazywa ITALIANISTYKA. Na uniwersytecie wrocławskim jest taki kierunek (w każdym bądź razie jeszcze na rok 2004/2005 był nabór lecz tylko w systemie wieczorowym.
a co bedzie np. za rok?
jestem studentka italian.wroc.akredytacji nie otrzymalismy i na 99%wroclaw juz jej nie otrzyma.zawieszone sa magisterskie a na licencjackie ostatni nabor byl na ten rok, ktory wlasnie trwa.a pozniej?pozostaly inne miasta....maja nas w... (nosie)
nie wiem czy ktos to przeczyta ale chcialbym przedstawic jak spr wyglada, bowiem zaklad italianistyki nie posiadal odpowiedniej liczby wykladowcow, a ponadto potrzebuje dr hab. a to troche trwa, wiem ze spr ta jest w toku, ktorys z italianistow jest na jej drodze, lecz jak wiadomo nasz instytut jesttroche dyskryminowany i nie moze w pelni prowadzic studia fil romanskich
hmm, mam sprawdzone info- niestety, akredytacji brak, wiec naboru nie bylo na rok 2005/06, nie bedzie na 100% rowniez w pazdzierniku, ale sa spore, ze w najblizszym czasie przybedzie samodzielny pracownik naukowy i italianistyka powstanie z gruzow. Byc moze rozpocznie rektrutacje na rok 2007/08. Wczesniej marne szanse!!! Szkoda mi nie tylko studentow, ale widocznie byly podstawy aby dac czerwona kartke. peccato, bo Wroclaw ma tyle fajnych kierunkow, a tego akurat zabraknie...
Pozdrawiam wszystkich i buona notte
Niestety macie racje.... ja tez bardzo bardzo zaluje ze nie bedzie naboru Bardzo chcialabym zdawac na italianistyke ale dzienna ale wychodzi na to ze bede musiala na to jeszcze troche poczekac. Póki co studiuje dziennie niemiecki ale to nie to samo.... jak bedziecie co wiecej wiedziec dajcie znac!!!SALUTI ciao
Witam wszystkich. tak własnie się przyglądam co tu napisaliście. Jestem absolwentką studiów licencjackich na UW.Po ukonczeniu licencjatu nie miało być zadnej przerwy by isc na mgr.niestety powiedziano nam to w ostatniej chwili. Czekałam rok na to by otworzono mgr.Niestety tak sie nie stało.CZekałam drugi rok. Też nic.Międzyczasie starałam się dostac do Poznania. Warszawy,Krakowa i gdzie tylko. Wszedzie maja to w nosie i przyjmują tylko z licencjatem ze swojej uczelni. Więc poytam sama siebie: CO JA MAM ZROBIć?GDZIE KONCZYć STUDIA?po to studiowałam italianistyke bo tylko to mnie interesowało.Nie mam szans na skonczenie. Gdzie udac się na skargę! Tyle kosztowały mnie te studia, bo były tylko wieczorowe. Co teraz? nie mam czasu i pieniedzy zaczynać od nowa tych studiów na innym uniwerku. To niesprawiedliwe. [email]
pozdraiwam wszystkich pokrzywdzonych...
ja to przeszłam na UŚ, bo obiecali uzupełniające zaoczne ale od 5 lat kicha
tez chcialam zdawac na italianistyke ale niestety z tego co wiem to nie ma naboru w tym roku i w zeszlym juz tez nie bylo, ja slyszalam cos o braku kadry profesorskiej , w kazdym razie ci co juz studiuja to dokoncza a nowego naboru narazie nie bedzie
jestem w II klasie liceum i też bardzo chciałabym studować jezyk włoski...a Wrocław zawsze mi się marzył, ale chyba nici z tego...:( bede musiała zmienić olany i chyba się przerzuce na dziennikarstwo a później jak przywrócą kierunek to bede dwa studiować najwyżej, bo z wloskiego nie zrezygnuje....nigdy :)
jak bedziecie coś wiedzieć to piszcie, bo z tego co ktos tak napisał to dzwonić chyba nie ma sensu, jak tak tam ludzi traktują...
pozdrawiam założyciela tego tematu :)
Witam ,
czy ktoś wie ile kosztuje semestr italianistyki na uwr?
ok 2 tys.
sprawa jest prosta, nasz instytut (IFR) nie posiada zadnego dr hab. i to jest powod glowny dlaczego kierunek prowadzony przez zaklad italianistyki zostal zawieszony, habilitacja trwa dlugo i zwiazane z nia spore koszty, wiec rok czy dwa to za malo
ostatnio slyszalem ze jeden z wlochow mial habilitowac sie ale chyba nic tego - trzeba apelowac do Pani DR LUKASZEWICZ aby podala wam jasna odpowiedz.
Wlasnie! ciekawe jak duzo zostalo jeszcze Pani Lukaszewicz do skonczenia habilitacji, bo tez jestem zainteresowana mgr we Wroclawiu
Na razie od pazdziernika ruszaja na UWr studia tlumaczeniowe (podyplomowe) dla absolwentow italianistyki (rowniez tych po licencjacie). Byl juz jeden nabor w lutym ale nie zglosila sie wymagana ilosc kandydatow :-( Ludzie, ruszcie! Studia sa bardzo fajne, mam program - jest ciekawy! Dla tych, ktorzy nie maja mgr z filologii to szansa na tlumacza przysieglego (wymagaja albo magistra albo tytul licencjata ale wlasnie plus takie studia). Ten apel rowniez do absolwentow profilu francuskiego i hiszpanskiego, musi byc z kazdej grupy 12 osob, zeby otworzyli te studia!
To moze napisz cos wiecej na ten temat...
nic nie slyszalam o czyms takim, bardzo poprosilabym o przeslanie mi tego programu. ile kosztowalyby ta podyplomowka. moj mail [email]
Przepraszam bardzo, nie bylo mnie kilka tygodni, wlasnie wrocilam. Juz przesylam informacje o studiach, jesli jeszcze ktos zainteresowany to podajcie maile. Papiery przyjmuja do 6 lipca chyba.
Witaj! Wyslij prosze tez na maila [email] a ty sie tam wybierasz?
Juz wszystko wiem:) czy ktos sie wybiera na te studia?? Ja wysle papiery chociaz watpie czy to otworza:(
Otworza, otworza! Tym razem podobno lepiej z iloscia kandydatow :-)
Pisałaś, że do 7, więc już troche późno. Ale czy mogłabym na maila info o tym kierunnku? Byłabym wdzięczna. Pozdrawiam i mój mail [email]
wlasnie sie dowiedzialam ze rusza kierunek:))) zapisujcie sie!!!!
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 35
poprzednia |

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa