Uniwersytet w Bari

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 38
poprzednia |
Poszukuje kogoś, kto studiuje w Bari lub ma orientacje w tamtejszym uniwerku i mógłby mi służyć kilkoma informacjami. Bardzo prosze o kontakt.
Cerco una persona che studia al'universita di Bari. Ho bisogno di qualche informazioni.
Wiesz, moja kuzynka była tam wysłana z naszego uniwerku szczecińskiego. Pogadam z nią, może będzie chętna podzielić się z Tobą informacjami.
Dzięki wielkie! Będę wdzięczna za każde informacje.
Cześć mam na imię Ania za rok będę studiowała pedagogikę n a uniwersytecie w Bari w ramach Erasmusa dlatego zwracam się z wielką prośbą do wszystkich, którzy wiedzą coś na temat studiowania i zycia we Włoszech. Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc Bużka. Oto mój mail [email]
tez tam bede studiowac za rok:) moze sie razem wybierzemy? [email]
Nie chcę nic sugerować, ale to juz nasze 3 Uniwerki mają wyszy poziom niz Bari. lepiej juz wybrać Rzym , Wenecje lub Florencję> Strata czasu na studiowanie w Bari
Ma poważne problemy z European Association for Quality Assurance in Higher Education a to juz duzo mowi
Jakby w Polsce uniwerki nie miały.. A nie tylko nauką człowiek żyje.. Jakiś pesymista z ciebie.rnMoim zdaniem aspekt kulturowy jest zaskakujący i wciągający. Nikt tu nie przyjeżdża żeby badania na skalę światową robić. To ma być życiowa przygoda, a jeśli o to chodzi to Bari sprawdza się w 100%. A co ty o tym wiesz... Pewnie o tych swoich "associazzione" w internecie wyczytałeś:) Siadam na tarasie do swojej pysznej kawusi po boskiej sałatce z rukolą... Muszę tylko uważać żeby nóg nie spalić bo we wrześniu słońce jeszcze silne. Tego się we Włoszech nauczyłam - nienerwowo!
Oj, tak się zaaferowałam wypowiedzią tego aferzysty że zapomniałam o głównym wątku, hehe!
Studiuję w Bari więc pytaj śmiało!
[email]
Paola3 jestem chłodnym reformatorem Szkolnictwa Wyższego UE który doprowadzi do zamknięcia polowy uniwerków we Włoszech i Polsce.
czesc do paoli 3, jestes na wymianie czy poprostu sama sobie zalatwilas studia.
ja zrobilam licencjat z ekonomii a dokladnie z polityki spole w katowicach na panstwowej uczelni. teraz zastanawiam sie co robic czy nostrofikowac by dalej studiowac czyli magisyterskie czy podjac jakies inne studia ;lub jakis kurs na poziomie uniwersyteckim mam na mysli tez masters - choc drogi, czy moze jakies inne podyplomowe ktore da sie zrobic po licencjacie. juz przejrzalam strone uniwerk ale zbyt wielu rzeczy nie wiem.

teraz jestem w polsce do bari jeszcze nbie wiem kiedy sie przeprowadze bo to sie wiaze z tym kiedy moj maz musi przyjechac do nr - zmienia prace.

co bys mi poradzila?
czy bylabys gotowa mi pomoc?
a i moze to waznea: mam28 lat i na pewno nie bede mogla sobie pozwolic na codzienne studiowanie- mama dziecko byc moze podejme prace itd.

pozdr
gdyby co to to jest moj email [email]
napisz tu lub tam bo nie siedze non stop na komp, ok

pa
To dobrze że o Polsce też myślisz, hehe. Tylko mnie przy okazji pracy nie pozbaw!
Hej Aniu! Gdybys w nast. roku szukala wspollokatorki, to ja juz chyba od I-II 2007 planuje zamieszkac w Bari. Bede szukac lokum. I bede pracowac w szkole. Jestem wesola, czysta i niepalaca i dosc czesto bede udawac sie do Polski. [email]
Paola3 to nie ja mogę pozbawić cie pracy tylko Bułgarzy i Rumunii. Wielka Brytania zrobi im limit podobnie Irlandia to wybiorą Włochy i Hiszpanie.
Bulgarzy i Rumuni na uczelniach beda pracowac?! To mnie przestraszyles! Swoja droga polecam wam stronke http://republika.pl/studencibari/.
Ja bym tak nie lekceważył Rumunów .Po łacinie pies cainele= cane ille to rum. a po włosku il cane.
Paola3 ale chętnie popatrzę jak przytrzesz nosa zarozumialcowi
bari is nice city...not so beautiful like rome,venice,florence...but small and nice and especially cheaper...but the university is good,especialy the science university(chemie,informatic,biology,agronomy)...i'm from bari...but in summer there is nice see,nice beach,good climat,good fish to eat,maybe the people have not so big cultura like people from north and not so much work like north...if you want information ask me...bye
Ciao l'ospito di bari :) Sono molto grato di poter conoscere qualcuno proveniente di bari perche' ci vado fra una settimana per fare erasmus .Sarebbe bello se potessi raccontarmi qc della citta' .Se hai voglia srivi pure [email]
Na szczęście po polsku pies to pies, uff:)
this boy was very strange...in first moment when he was coming here...ring me and send sms...i reply to hym ring and sms....and all the help that he want i was ready to give....but when he find friend in bari....he close contact and not ring anymore and send sms,,,,is not good comportament...i would want be hospital and friendly with this boy...i don't understand why he did in this wat...
Droga Paola3 zacznijcie sie chociaż troche uczyc w tym przeczkolu Bari.
Budżetowa bomba tyka ośmiu krajom

Polska jest jednym z ośmiu państw Unii, w których starzenie się społeczeństwa nie doprowadzi do kryzysu budżetowego. Według oceny Komisji Europejskiej zawdzięczamy to reformie emerytalnej.

Siedmiu krajom UE grozi katastrofa finansów publicznych związana ze starzeniem się społeczeństwa. Komisja Europejska wymieniła wczoraj: Hiszpanię, Irlandię, Luksemburg, Portugalię, Cypr, Czechy ,Węgry i Włochy. Joaquin Almunia, komisarz ds. gospodarki i polityki pieniężnej, zaapelował wczoraj do państw członkowskich o reformy emerytalne, ale także o ograniczanie deficytów budżetowych. Dziś w Unii Europejskiej na jednego emeryta pracują cztery osoby. Komisja Europejska przewiduje, że w 2050 r. będą pracować tylko dwie. To stwarza istotne zagrożenie dla finansów publicznych. Wzrosną wydatki na emerytury, a także - w mniejszym stopniu - na służbę zdrowia i opiekę paliatywną. Nie skompensują ich natomiast potencjalne oszczędności w wydatkach na edukację czy na zasiłki dla bezrobotnych. W sumie w całej UE koszty starzenia się społeczeństwa wzrosną do 2050 roku o 4 procent produktu krajowego brutto, a w niektórych krajach, jak wspomniana zagrożona siódemka, nawet ponad 7 proc. PKB. Komisja proponuje kilka sposobów na rozbrojenie groźnej dla finansów publicznych bomby demograficznej. Najbardziej oczywisty to zachęcenie kobiet do rodzenia dzieci. To trudne zadanie, gdy coraz więcej Europejek ma ambicje zawodowe i nie chce spędzać wielu lat na wychowywaniu dzieci. Kolejny pomysł to przesuwanie granicy wieku emerytalnego albo ograniczanie możliwości przechodzenia na wcześniejszą emeryturę.

Państwa UE mogą też ratować się imigrantami. W Hiszpanii imigracja pozwoliła systemowi emerytalnemu uniknąć deficytu, a w Wielkiej Brytanii i Irlandii przyjezdni z nowych państw członkowskich przyczynili się do szybszego wzrostu gospodarczego. Wreszcie metodą na uniknięcie kryzysu finansów publicznych jest reformowanie systemów emerytalnych i oszczędności budżetowe. Polska co prawda na razie nie doprowadziła do obniżenia deficytu, ale dzięki reformie emerytalnej wydatki na starszych ludzi zmniejszą się w Polsce do 2050 roku nawet o 6,6 punktu procentowego PKB. Z kolei w Danii, Finlandii czy Holandii rachunek na starsze społeczeństwo będzie się zwiększał, ale dzięki oszczędnościom budżetowym proces ten nie będzie groźny. -
Dla mnie temat poziomu w Barii jest zamkniety)))
Miałeś na myśli "przedszkole" mniemam?
Wiec moja ulubiona wychowanko przedzkola Barii Paola3, przekonałaś mnie do tego przedzkola. Wiec czego moge sie w tym przedzkolu nauczyć co by dało mi gwarancje że za 5 lat nie będe musiał zawodu zmieniać?
Np. optymizmu troche :)
Cczuję sie dowartościowana. Ależ to gratyfikacja być twoją ulubioną!
Paola3 widzisz co udało się Polka. to co innym sie nie udawało. Ani amerykanka, ani włoska , czy hiszpanka a nawet i francuską. A Polka udało sie zmienic charakterek inf. P. Zyczę owocnaj pracy na studiach Bari)))
if need more info...ask me...bye...
Radziu.. mieszkassz we włoszech.. studiujesz?? Widze ze operujesz włoskim..Chce tam studiowac.. pracowac.. mieszkac.. powiedz cos..
Hey.. super ze Cie znalazłam.. Powiedz mi.. radzisz sobie we włoszech na studiach? Jak z jezykiem? Umiałas perfect jadąc tam? To dla mnie wazne.. Myslałam zeby rzucic tu szkoła.. ale jestem w 2 klasie w licceum.. i zal mi troche.. moja mama pracje we włoszech i chce zebym tam ukonczyła szkole .. lecz to proste nie jest.. tu mam wszystkich.. ajj.. pliss prosze o jakies info.. dzieki z góry.. ciao bella..
tanya1 wybcz cos pzreoczyłem o Twoim Włochu:
http://www.xs4all.nl/~kvenjb/madmon.htm
a tu taka historia dal ciebie:
cztery ściany i moje dziecko. Nie spie od paru dni, nie daje mi, chodzi i wyzywa , nie daje mi sie położyc spac, szarpie i się drze... oczywiscie jest pod wpływem alkoholu. Dzisiaj w nocy chciałam wezwac Policję po tym jak dostał szału, jak zaczął mi grozic, ze teraz on idzie w kryminał, ze mnie uszkodzi, to co wykrzykiwał nie nadaje sie na forum, złapałam za telefon a on mi wyrwał z kablem.... niedługo wyląduję w Tworkach bo juz nie mam siły, jestem wykończona psychicznie i fizycznie, spię w opakowaniu w fotelu bo nie wiem co sie bedzie działo i musze chronic moje dziecko. W czym tkwi problem? pomóżcie mi w tej kwestii, mam rozwód bez orzekania i wspolna opieke nad dzieckiem ale co bedzie jak sie wyprowadze, zapowiedział wymiane zamków w naszym wspólnym mieszkaniu !po moim wyjsciu a co nie zabiore laduje przez balkon.Boje sie jego najśc w nocy jak bedzie pijany, boje sie jego agresji...bedzie mnie nachodzil dzień i noc, bedzie zabierał mi dziecko z przedszkola i zabieral do siebie przeciez nie ma ograniczonych praw....jak ja bym chciała zeby miał wyznaczone wizyty ale on dostałby wtedy białej gorączki...Powiedzcie mi jak mam sie uwolnic, co zrobic żeby dał mi życ, dał mi spokój, przeciez od pół roku "jestem wolna" ale zaszczuta...czy jest sposób na takiego tyrana, który znęca sie nade mna psychicznie i fizycznie? napiszcze ....mikawi licze na Ciebie
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 38
poprzednia |

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa