jak jest z tym dostaniem sie na studia we włoszech

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 55
poprzednia |
oprócz tego egzaminu dla obcokrajowców sa jescze jakies egzaminy z przedmiotów??czy jak bo nie czaje za bardzo....no bo chyba jest jakas rekrutacja...na wybrane kierunki
Witam sam studiuje na uniwersytecie we wloszech wiec napisze cie jak to przynajmniej tutaj wyglada. Studiuje jezykoznastwo "Lingue e Letterature Straniere"(tak sie dokladnie nazywa ten kierunek), i zadnego egzaminu nie zdawalem (przyjechalem juz po ) ale z mojej rozmowy z kolega ktory jest tu najdluzej wynika ze "egzamin ze znajomosci jezyka" jest po prostu latwy. Wyobraz sobie ze on nie byl pytany a zadna rzecz zwiazana z gramatyka, padaly tylko tendencyjne pytania typu: "skad jestes???", "dlaczego wybrales tes studia??", "uczyles sie wczesniej wloskiego...?" itp.... . Niewiem jaki rodzaj studiow by cie ew interesowal jesli chcesz przyjechac tu na erasmusa to z tego co wiem egzaminy nie sa trudne, jesli natomiast chcialbys studiowac na "rownych " prawach z wlochami to musisz zaczac "polowanie" na swiadectwa zarobkow z urzedu skarbowego w kraju tlumaczyc je i z gotowymi dokumentami przyjechac do wloch, na koniec napisze tylko jedna rzecz: we wloskim systemie edukacyjnym nie istnieje pojecie: szkola lub uniwersytet panstwowy.., wiec za twoja edukacje placisz ty sam, dlatego przed wybraniem sie gdziekowliek upewnij sie najpierw jakie masz szanse na dostanie stypendium tutaj we wloszech, przelicz zarobki swoich rodzicow na glowe na euro, znajdz instytucje ktora zajmuje sie wydawaniem stypendiow i zapoznaj sie z warunkami. Jak juz wszytsko ci sie ulozy to zobaczysz ze studiuje sie naprawde ciekawie. Pozdrawiam serdecznie i zycze wszystkiego dobrego
dzięki za wyczerpującą odpowiedz,a gdzie studiujesz??
dzięki za wyczerpującą odpowiedz a gdzie studiujesz i ile płacisz za studia
czyli nie jestes z wymiany Erasmus ani Sokrates?Ja rowniez chcialabym od wrzesnia sprobowac sil na wloskim uniwersytecie.Myslalam o tym samym kierunku,o ktorym piszesz,albo zastanawialam sie nad historia sztuki.
pozdrawiam
Studiuje na uniwersytecie w genui (okreg Liguria)
a co do odplatnosci za studia jest mi ciezko powiedziec poniewaz nie placilem tych pieniedzy postepujac wlasnie wtaki sposb jak opisalem powyzej:), ale cos mi sie wydaje ze lacznie wyszloby tego ok 1300 eur za rok

jesli ci na tym bardzo zalezy moge sie zorientowac, a tymczasem podaje ponizej:

1. Stronka mojego uniwersytetu(wszytsko po wlosku)- www.unige.it
2. Stronka "Instytucji" zajmujacej sie przydzialem stypendiow-http://www.ersu.genova.it/

Rzuc tam dobrze okiem, to na pewno zrozumiesz jak to wszystko funkcjonuje

Pozdrawiam i pedze do domu:)
Czesc, ja wlasnie od pazdziernika mam zamiar ropocząć studia w Rzymie (psychologie), wszyscy piszecie tylko o egzaminie ze znajomosci jezyka wloskiego, a jak jest z egzaminami wstepnymi? Istnieja czy nie? Jesli tak to ciezko jest je zdac?
Catterina sluchaj jest bardzo ciezko powiedziec jednoznacznie jakie sa egzaminy,niemniej jedna rzecz jest pewna na niektorych kierunkach w ogole nie ma. Co do twojej wzmianki o psychologi w Rzymie to polecam zorientowac sie na stronie uniwersytetu jaki wybralas jak wygladaja egz wstepne na ten akurat kierunek. Pozwolilem sobie wkleic informacje o egz wstepnym na psych na moim uniwersytecie

"Il corso è a numero programmato. Per accedere al corso è necessario affrontare una prova di ingresso volta a valutare la competenza linguistica; le competenze logico-matematiche; le conoscenze filosofico-storiche; di biologia della cellula; e di lingua inglese. Il numero di ammissioni è, di norma, fissato in 150."

Pozdrawiam
a powiedz prosze, johnny jakie masz mniej wiecej przedmioty i dlaczego wybrales akurat ten uniwersytet (ja szukam czegos zwiazanego z jezykoznawstwem - najchetniej filologia klasyczna w polnocno-zachodnich wloszech)
Ponieważ też się tym interesujesz wiesz może co trzeba z robić żeby wyjechać jakieś dokumenty. Może masz konkretną stronę na jakiś uniwerek?
żeby znaleźć "konkretny uniwerek" wystarczy wpisać słowo universita' i nazwę miejscowości, w której miałby sie ten "uniwerek" znajdować w http://www.google.it Uniwerków tam pod dostatkiem
bardzo dziękuję mam nadzieję że się uda
Czesc kathleen

oto przedmioty o jakie pytalas:
Lingua e traduzione A (caratterizzanti) 10 crediti
Letteratura/cultura A (base) 5 crediti
Lingua e traduzione B (caratterizzanti) 10 crediti
Letteratura/cultura B (base) 5 crediti
Letteratura italiana contemporanea (base) (1) 10 crediti
Storia contemporanea (affini o integrative) (2) 5 crediti
Geografia politica ed economica (affini o integrative) (3) 5 crediti
Etnologia (affini o integrative) (4) 10 crediti
tot. 60 crediti

Ta tajemnicza "Lingua a traduzione" to po prostu twoj wybrany jezyk z ktorego egzamin zdajesz jakby w dwoch czesciach tj; teoretycznej,i praktycznej. To wszystko w sumie wplywa na twoja koncowa ocene z jezykow no i w efekcie na ukonczenie 1 roku.
Dla porownania wklejam ci rownierz przedmioty z 2 roku:

II anno
Lingua e traduzione A (caratterizzanti) 5 crediti
Letteratura/cultura A (base) 10 crediti
Lingua e traduzione B (caratterizzanti) 5 crediti
Letteratura/cultura B (base) 10 crediti
Storia contemporanea (Storie locali)
(affini o integrative) (1) 5 crediti
Pedagogia interculturale (Sede) 5 crediti
Economia e politica dello sviluppo (affini o integrative) (2) 10 crediti
Sociologia dei processi culturali e comunicativi 10 crediti
oppure Discipline linguistiche (base) (3)
tot. 60 crediti

No i analogicznie 3 (uff miejsmy nadzieje ze dotrwam;)

Lingua e traduzione A (caratterizzanti) 5 crediti
Lingua e traduzione B (caratterizzanti) 5 crediti
Letteratura/cultura A e B (base) (1) 15 crediti
Discipline giuridiche (affini o integrative) (2) 6 crediti
A scelta dello studente (3) 10 crediti
Attività formative "altre" (4) 10 crediti
Elaborato finale 9 crediti
tot. 60 crediti

Na pytanie o wybor uniwersytetu moge odpowiedziec tylko wjeden sposob:
To nie byla do konca przemyslana decyzja stalo sie tak poniewaz jedna z bliskoch mi osob musiala sie tu we wloszech przeprowadzic i padlo wlasnie na Ligurie

Pozdrawiam
pytanie do johny454.Czy jestes z wymiany Erasmus albo Sokrates??
Witam z zadnej z powyzszych, studiuje tutaj na takich samych warunkach jak wlosi.

Pozdrowienia
ja tez studiuje we wloszech
JA tez zamierzam od wrzesnia rozpoczac studia we włoszech.Za jakies 2 tyg.zamierzam juz wyjechac do włoch,by podszkolic wloski.Obawiam sie jednak,czy dam rade i czy wogole sie dostane:(
Martula13 a co studiujesz jesli moge wiedziec??
pozdrawiam i dziekuje za wszelkie wskazowki i odpowiedzi.
Blum a na jaki kierunek sie wybierasz?? , bo na niektore nie ma w ogole egzaminow.. i w jakim miescie bo to w sumie zalezy rownierz od uniwersytetu.

Pozdrawiam
Słuchajcie to może wy mi powiecie.... nie wiecie może jak wyglądają egzaminy na akademię sztuk pięknych w mediolanie i bolonii??, jaki jest egzamin z historii sztuki?, i wogóle wszystko inne...Pozdr
najbardziej mnie interesowalaby historia sztuki albo lingua italiana.Nie jestem jeszcze pewna w jakim miescie.Mysle o Sycylii,bo tam sa moi znajomi i bedzie mi łatwiej finansowo.Naprawde nie jestem jeszcze zdecydowana.Czy mozecie mi jakos pomoc,doradzic??
jaki poziom jezyka wloskiego jst wymagany??
Ciao Johny 454...mam do Ciebie prosbe...widze,ze jestes bardzo zorientowany na temat studiowania we włoszech i ja mam problem, ja po prostu nie wiem co moge wybrac!...czy jezeli wchodze na stronke włoska jakiegos uniwerku to ot tak po prostu sprawdzam jakie sa zasady rekrutacji??wiesz moze do kiedy składa sie dokumenty?prosze Cie bardzo odpowiedz...czasu coraz mniej a ja zaczynam sie bac ze ten termin juz minal...w tym roku zdaje mature i zaraz po wyjeżdzam do włoch, czyli pod koniec maja...jestem przygnebionta tym ze nikt nie chce mi normalnie powiedzic jakie sa uniwersytety w mediolanie na ktorym mogłabym studiowac :( dodam,ze interesuja mnie takie odpowiedniki polskich kierunkow:politologia,historia,prawo,administracja...jezeli mogłbys to odpisz.dzieki z gory...mozesz odpowiedziec na [email] lub na [gg] ...pozdrawiam
WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE... MAM PYTANKO DO KOLEGI KTÓRY STUDIUJE W GENUI PONIEWAZ W TYM ROKU MAM SIE TAM ZAMIAR WYBRAĆ.. BARDZO BYM CIE PROSIŁA ZEBYS NAPISŁ COS O PANUJACEJ TAM ATMOSFERZE.. OGÓLNIE JAK SIE CZUJESZ W GENOVIE....POZDRAWIAM.. SERDECZNIE WSZYSTKIM MIŁOSNIKÓW KULTURY WŁOSKIEJ
JESLI KTOS CHCE STUDIOWAC WE WŁOSZECH -MOGE TROCHE PODPOWIEDZIEC ,BO SAMA SIE TAM WYBIERAM -PISZCIE 5204307
giustina podaj mi sój mail bo chciałabym z tobą pogadac.
mój mail [email]
bardzo cie prosze...
wlasnie ja tez bym chciala cos wiecej wiedziec na temat studiow we wloszecyh...oto moj e maikl: [email] mozesz mi co nie co napisac..na stosunki miedzynarodowe..bede wdzieczna jak odpiszesz
ja wybieram się na prawo chyba na la sapienza!
sa tam egzaminy wstępne???
własnie są tam egzaminy czy nie ?? bo ja tez chce na prawo na la sapienza.
adam podaj mi swój mail moze wymienimy sie informacjami co???
ale ja właśnie nic nie wiem :(
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 55
poprzednia |