Jezyk sie bardzo szybko rozwija, jesli mozesz, kup nowszy. Mysle, ze rok roznicy nie ma duzego znaczenia, ale dwadziescia lat to cala epoka. Ja mam dobre, ale stare slowniki, (Meisels, PWN, 1989... :( i wciaz zbieram na nowe. Chcialabym kupic to nowe wydanie PWN chyba 4 tomowe (narazie sa chyba 3 tomy) w jedna strone. Ale jest to slownik przydatny jedynie dla kogos kto bardzo dobrze zna jezyk, do tego cena...
Pokazaly sie ostatnio jakies nowe slowniki wloskie, chyba wydane we Wloszech, teraz nie pamietam autora, ale zaciekawily mnie. To jest jeden tom w jedna, i jeden w druga strone, ciekawa jestem opinii.
Co do slownikow, osobom ktore sa na poczatkowym etapie nauki absolutnie nie polecam, szczegolnie polsko wloskiego, duzego slownika, bo mozna straszliwie sie zakalapuckac! Wogole nie radze korzystac ze slownika (w strone polski -> wloski), ale ze slow poznanych na kursie. A jesli juz, to powinien byc jak najmniejszy slowniczek. Niestety, slownikow, szczegolnie tych malych jest na rynku zatrzesienie, pojecia nie mam ktory mozna polecic. Mysle, ze dobrze byloby, gdybysmy tutaj stworzyli jakis ranking slownikow, zeby doradzic komus poczatkujacemu, zeby nie tracic pieniedzy na byle co, a kupic cos co jest warte kupienia.