nauka wloskiego:)

Temat przeniesiony do archwium.
Witam! jestem studentka 3.roku anglistyki Uj i chcialam sie zapytac co jako italianisci byscie mi polecili -

chcialabym sie nauczycwloskiego poniewaz bardzo podoba mi sie ten jezyk i nie wiem czy lepsze byloby cos w rodzaju angielski za wloski na uczelni czy moze jakies fajne kursy z kasetami do nauki w domu?

jesli znacie jakies fajne kursy to prosze napiszcie!

pozdrawiam z krakowa:)
Myślę że lepsze byłyby korepetycje język za język, książka nawet najlepsza nie odpowie na twoje pytania ;) A oprócz tego możesz się uczyć sama, wtedy efekt będzie podwójny. życzę powodzenia i wytrwałości w nauce.
Prosze o pomoc,sa do kupienia slowniki polsko wloskie i cena jest dosc atrakcyjna,jednak jest maly problem oferowany slownik jest z2004 r w sklepie jest juz wznowienie 2005 roznica ok 30 zl.Nastepny to wlosko polski i jest jeszcze starszy poniewaz rok wyd.1986 w sklepie jest juz wydanie z 2003 ale tu roznica w cenie jest znaczna70 zl.Moje pytanie czy oplaca mi sie inwestowac w te ksiazki,czy lepiej poczekac i kupic nowe ze wzgledu na zmiany.
tez tak mysle! a do tego wszystko wspomoc solidna nauka i bedzie dobrze! pozdrowienia! dzieki
Moim zdaniem różnica pomiedzy 2004 a 2005 nie jest warta 30 złotych, wiec wzięłabym ten tańszy z 2004, natomiast jeśli chodzi o ten drugi, włoski-polski to z kolei zainwestuj w ten droższy bo 1986 to jednak dawno temu było.... :)))
Nie no, w sumie nic by sie i w tym przypadku nie stało...ale warto, myśle, kupić ten nowszy...

ps: a nie lepiej kupić słownik pol-włoski i włosko-pol w jednym? :)
No ale jeśli mówisz, że te są atrakcyjne...może to jest powodem...OK :)
Dziekuje wam za szybka odpowiedz,slownik polsko-wloski i wlosko -polski w jednym juz mam,wiec chcialabym miec cos lepszego,mowimy tu o seri slownikow PWN po dwa tomy z karzdego jezyka.
Jeszcze raz dziekuje,Pozdrawiam
Jezyk sie bardzo szybko rozwija, jesli mozesz, kup nowszy. Mysle, ze rok roznicy nie ma duzego znaczenia, ale dwadziescia lat to cala epoka. Ja mam dobre, ale stare slowniki, (Meisels, PWN, 1989... :( i wciaz zbieram na nowe. Chcialabym kupic to nowe wydanie PWN chyba 4 tomowe (narazie sa chyba 3 tomy) w jedna strone. Ale jest to slownik przydatny jedynie dla kogos kto bardzo dobrze zna jezyk, do tego cena...

Pokazaly sie ostatnio jakies nowe slowniki wloskie, chyba wydane we Wloszech, teraz nie pamietam autora, ale zaciekawily mnie. To jest jeden tom w jedna, i jeden w druga strone, ciekawa jestem opinii.

Co do slownikow, osobom ktore sa na poczatkowym etapie nauki absolutnie nie polecam, szczegolnie polsko wloskiego, duzego slownika, bo mozna straszliwie sie zakalapuckac! Wogole nie radze korzystac ze slownika (w strone polski -> wloski), ale ze slow poznanych na kursie. A jesli juz, to powinien byc jak najmniejszy slowniczek. Niestety, slownikow, szczegolnie tych malych jest na rynku zatrzesienie, pojecia nie mam ktory mozna polecic. Mysle, ze dobrze byloby, gdybysmy tutaj stworzyli jakis ranking slownikow, zeby doradzic komus poczatkujacemu, zeby nie tracic pieniedzy na byle co, a kupic cos co jest warte kupienia.
RANKING SLOWNIKOW to naprawde dobry pomysl,jako pierwszy polecam
Dizionario Polacco italiano-polacco
polacco-italiano
autor Andrzej Zielinski
Avallardi ja mam z 1999r 9 euro - (36 ZL)
JEST PO PROSTU SUPER,MALY FORMAT,NIE ZAJMUJE DUZO MIEJSCA W TORBIE.W skali 1-10 mialby u mnie 10,(moze ze wzgledu na dwa minusy,ktore podaje nalezy sie tylko 8)sa tylko dwa minusy:
1/ nie wiem czy mozna go dostac w Polsce,
2/i moze jest troszke drogi,ale wart tych pieniedzy

Pozdrawiam
Temat przeniesiony do archwium.