Studia - Genova.

Temat przeniesiony do archwium.
Hej!

Czy ktoś wybiera się w październiku na Università Degli Studi di Genova?
Fajnie by było znaleźć kogoś, kto ma takie same plany. :) Chcę studiować Scienze Internazionali e Diplomatiche. Mój nr [gg] .

Pozdrawiam :)
Michele
Siemka, ja niestety nie wybieram sie w tym roku, ale bardzo chcialabym studiowac we Włoszech. Jeszcze trochę czasu przede mną, ale może ty moglabys mi pomoc. Chodzi mi o to czy wybierasz się z Erasmusa czy tak na własną rękę? I jak z twoim włoskim? Bo ja boje się, że bylby to najwiekszy problem. I wogole moze moglabys mi opowiedziec o tych wszystkich formalnosciach i ogolnie studiach tam.
Hejka Michele.

Ja mam zamiar jechać do Genovy na erasmusa w październiku. Jeszcze nie wiem jak to wszystko wyjdzie, ale papiery skaładać będę. Ze mną jeszcze jadą - najprawdopodobniej 2 dziewczyny, ale każda nowa osoba = raźniejszy i weselszy wyjazd ;)) Włoskiego jeszcze za bardzo nie umiem....jestem w trakcie nauki, ale zapał i chęci mam, więc jakoś powoli brnę do przodu. Poza tym to będzie świetna przygoda.
Całuje i pozdrawiam.
Paula
salve!wyjezdzam do florencji(bardziej powody osobiste)ale chcialabym tam z czasem tez studiowac !czy moge prosic o informacje od czego powinnam zaczac w polsce??czy musze zdawac tutaj jakies egzaminy?jakie dokumenty są potrzebne??itd z gory dziekuje za pomoc
Hoalo ;o))

Wiesz Francesca, to zależy jak chcesz jechać tam studiować, bo są różne możliwości, różne programy stypendialne. Wiesz możesz jechac na własną rękę, a możesz skorzystać z jakiegoś programu, np. rocznego, semestralnego czy wakacyjnego. Ja osobiście mam zamiar skorzystać z oferty stypendialnej Sokrates - Erazmus. Polega to (mniej więcej) na tym, że uczelnia macierzysta, z każdego kierunku, oferuje studentowi jakiś kraj, do którego może jechać na wymianę studencką. W zależności od uczelni i kierunku który studiujesz, tych krajów jest mniej lub więcej. Nastepnie musisz mieć średnią z toków studiów minimum 4,0 (rzecz jasna na pierwszym roku nie pojedziesz), no i najlepiej żebyś umiała język obowiązujący na uczelni do której jedziesz. Zazwyczaj jest to angielski, jednakże w wielu krajach m.in. we włoszech jest potrzebny język narodowy. Po tym, jesli spełniasz te warunki, to wypełniasz formularz, który otrzymasz na uczelni i czekasz aż cię zakwalifikują. Biorą tu pod uwagę również Twoją aktywność w życiu studenckim, ale tak naprawdę, wszystko zależy od tego, ile będzie chętnych osób. Do formularza możesz dołączyć np. jakieś zaświadczenia o kursach językowych, albo certyfikaty itp. Jest z tym trochę załatwiania, ale to naprawdę niewiele z tym co cię czeka przed samym wyjazdem... no ale to już inna bajka.
Dużym plusem jest to, że dostajesz tu granty, czyli pieniądzę na zycie "tam", NIESTETY są to niewielkie kwoty i nie wystarczają na wiele, także należy zainwestować w ten wyjazd swoje własne środki.
Egzaminów na ten program sie nie zdaje, więc tym się nie przejmuj.
Mamnakmentem wyjazdu do Włoch, czy Hiszpanii na Sokratesa, jest to ze nie dostajesz miejsca w akademiku, tylko na własną rękę musisz szukać mieszkania. Tzn. słyszałam o nielicznych przypadkach osób, które go otrzymały, więc sądzę że to jest możliwe, aczkolwiek trudne do osiągnięcia.
Najwiecej napewno dowiesz się na stronie swojej uczelni, bądź na tronie internetowej http://europa.eu.int/comm/education/programmes/socrates/erasmus/students_en.html
wprawdzie jest to po angielsku, ale wszystko świetnie opisane. Pozdrawiam ciepło i powodzenia
a ja chcialabym sie dowiedziec cos na temat studiowania w Genovie lub ewentualnie o jakis kursach dla stranierow.W Polsce skonczylam studia rok temu.W genovie jestem od 4 miesiecy niestety nadal nie znam jezyka wiec na pewno przydalby mi sie kurs napiszci jak sie zapisac gdzie sie to znajduje i co mi bedzie porzebne
czy są jakies kursy na wakacje?
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa - tłumaczenia

Zostaw uwagę