Perugia czy Veglie

Temat przeniesiony do archwium.
Mam mały problem i muszę się szybko zdecydować..

Cały lipiec spędzę w Italii i mam dwie alternatywy:
kurs językowy w Perugi
lub kurs językowy w Veglie /Apulia/

może Wy jesteście w stanie mi doradzić...
ja bym pojechała do Veglie
a dlaczego ?
:)
Veglie nie znam za to bardzo dobrze znam perugie bowiem odbylam w niej erasmusa a teraz studiuje jako studentka tzw normalna (chwilowo nie uczeszczam na zajecia bo odbywam szkolenie)
Miasto niezbyt duze ale urocze i o miedzynarodowym klimacie szczegolnie w okresie letnim kiedy to cudzoziemcy przeybywaja licznie na kursy na universita per stranieri. jest duzo pubow, w lecie jest umbria jazz.
mozna tez spotkac duzo studentow erasmusa. profesorowie stosuja wobec nich ulgi choc nie oznacza to ze mozna przyjsc na egzamin nieprzygotowanym.
pozdrawiam
zaciekawil mnie ten festiwal jazzowy :)

zapowiada sie ciekawie :)
Ja studiuję na Universita' per Stranieri. W lecie jest mnóstwo ludzi z całego świata, a Uniwersytet jest, obok Sieny, najstarszym ośrodkiem specjalizującym się w nauczaniu obcokrajowców. Poziom jest wysoki bo to kurs uniwesrytecki, a nie prywatny, z którymi róznie bywa (tzn. niektóre szkoły prywatne mają wysoki poziom, ale nie zawsze tak jest- tu przynajmniej masz pewność). Będziesz miała ok. 20 godzin zajęć w tygodniu (chyba, że to kurs intensywny, wtedy ok.28), oprócz tego jakieś wycieczki pewnie. W lipcu powinna pracować w Ufficio Accoglienza, więc chętnie pomogę. Pozdrawiam
dziekuje serdecznie:)

problem bedzie z noclegiem, tzn. obserwuje kilka stron z ogloszeniami/choc jeszcze troche za wczesnie/..
jakbys wiedziala cos na temat zwalniajacego sie miejsca w pokoju w lipcu bylabym wdzieczna

i mam jeszcze pytanie: w lipcu akademik jest zamkniety tak?
kolo universita per stranieri jest agencja atena service ktora posredniczy w wynajmie pokoi. mozna zarezerwowac pokoj zarowno z polski jeszcze jak i na miejscu. http://www.atenaservice.com/ o to link.

druga moziwosc to czytanie ogloszen z popularnej gazety wychodzcej w perugii cerco&trovo
pozdrawiam
Problem polega na tym, że jak się ostatnio dowiedzieliśmy atena Service zawiesza swoją działalność z powodu jakichś tam problemów. Teraz nasz uniwersytet ma jakąś umowę ze Student Living - Umbria Accomodation, ale zupełnie nie wiem co to jest :) Ogólnie najłatwiej szukać na miejscu- jest mnóstwo ogłoszeń na uniwersytecie, albo- jak napisała umbryjka- w Cerco&Trovo. Jesli chodzi o akademik to w lipcu jest raczej ciężko- studenci na ogół muszą zwolnić miejsca w sierpniu, i tak np. w zeszłym roku wystarczyło napisać mejla do biuro, a my potem sporzadzaliśmy listę chętnych- kto pierwszy ten lepszy ;)- i można było mieszkać przez miesiąc za 180 euro w pokoju 2-osobowym. ALe to sierpień.. Są jeszcze różne strony np www.studenti.it albo www.easyroom.com czy coś takiego. pozdrawiam :)
zapomniałam napisać, że najlepiej jakbyś się sama skontaktowała z atena service :) może to plotki, że ma problemy ;)
generalnie mam kilka stronek na ktorych praktycznie codziennie pojawiaja sie nowe ogloszenia :)
ale sprobuje popytac dalej...

moze jest ktos chetny na wspolne wynajecie pokoju na lipiec 2007 ????:):):)

wielka szkoda z tym akademikiem :(
znalazlam:)
http://www.umbriaincoming.com/studentliving/umbriaaccommodation_eng.html

moze jednak ktos z Was wybiera sie w lipcu do Perugi?:)
Mam pytanie do Paulusika;) Zamierzam studiowa w Sienie na Universita per Stranieri, chodzi o to, że nie bardzo wiem, na czym to wszystko polega. Niby czytam ze stronek o kierunkach itp, chodzi mi raczej o praktyczne rzeczy, np. ile był płaciła za wynajem, czy obowiązują mnie opłaty związane ze studiowaniem tam, czy może mam jakieś ulgi w zwiazku z należnością do UE, jak wygląda rok akademicki, czy są egzaminy wstępne? Czy biorą pod uwagę polską maturę, czy chcą tylko zaświadczenia o ukończeniu liceum, jak to wszystko wyglądą? Aha, i czy jest ograniaczona ilość miejsc na dany kierunek i czy trzeba posiadać certyfikat ze znajomości jezyka włoskiego. Wiem, że mam mnóstwo pytań, ale w tej kwestii jestem totalnie zielona, a chcę usłyszeć subiektywną ocenę kogoś kto tam jest bądź był, a nie suchą reklamę uczelni.
Z góry dziekuję za wszelką pomoc i odpowiedzi, pozdrawiam :o)
hej, chciałabym wyjechać na kurs włoskiego do Perugii, ale nie jestem w stanie ogarnąć jak mam to sobie zorganizować. Czy ktoś mógł by mi wyjaśnić jak sie za to zabrać?
z góry dzięki za pomoc :)
ja prawdopodobnie bede w Perugii wlipcu Na 100% bede wiedziala za okol miesiac! Saluti!
pozdrawiam z perugii:))
no to pewnie sie spotkamy... ;)

(w razie pytan o Perugie to [email] a postaram sie wyjasnic co trzeba zrobic i co zalatwic)
Cześć trochę późno pisze ale również jadę na Kurs do Perugii i szukam mieszkania jak nadal jesteś chętna to podaje mój mail [email]
Witaj,
jestem zainteresowana tym kursem w Perugi. Jade we wrześniu do Catanii z Sokratesa. Jeżeli mogłabyś mi napisać co mam zrobić?
pozdr
Anka
hej! bylam w perugii na erazmusie, miasto cudowne a co do zalatwienia mieszkania to z doswiadczenia moich znajomych wiem ze z atena servis lepiej nie korzystac! nie dosc ze ceny wygorowane to jeszcze nigdy nie wiesz gdzie akurat cie rzuca. jedni moi znajomi mieszkali w czyms co mozna piwnica nazwac, z jednym okienkiem na cale mieszkanie! czesc znajomych problem rozwiazywala w ten sposob ze rezerwowali sobie pokoj w ostello na pare pierwszych dni i potem, przy pomocy ogloszen z gazety i tych porozwieszanych na uniwersytecie szukali mieszkania.
hej. Ja studiuje w Perugii (ex- erasmuska a teraz w trybie normalnym).

Jezeli chodzio kurs wloskiego na universita per stranieri tojezeli jest on w zakresie erasmusa (EILC) to powinien byc zalatwiony przez twoja polska uczelnie ktora cie wysyla na erasmusa. trzeba wtedy wyslac zgloszenie podpisane i z pieczatka przez twojego koordynatora ktory zajmuje sie twoim wyjazdem na erasmusa.
Wtedy taki kurs powinien byc za darmo (tzn finansowany przez UE)- przynajmniej tak bylo w moim prypadku x lat temu.
jezeli chcesz jechac na wlasna reke musisz sama wysac zgloszenie dostepne na stronie www.unistrapg.it (strona universita per stranieri) i niestety wtedy taki kurs jest platny.
pozdrawiam
Dziekuję za odpowiedz.
pozdr
Witam wszystkich!! Mam pytanie, gdzie nalezy sie zglosic zeby miec mozliwosc dostania sie do akademika w Perugii w sierpniu?? Jezeli ktos ma na ten temat jakiekolwiek informacje to serdecznie prosze o pomoc. moj mail to : [email]
organizacja odpowiedzialna za akademiki i mense w perugi nazywa sie ADiSU ( agenzia per diritto allo studio universitario. ich telefon:[tel], a mail [email] radze pisac maila szybko, moze cos przypadkiem sie znajdzie... akademik kosztowal w zeszlym roku 160 euro za miesiac
hej. Jestem tegoroczna maturzystka w "Topolowce" czyli gdanskiej 3, i bardzo chcialabym zwiazac swoja przyszłość z Wlochami. niestety w liceum mialam do wyboru francuski i szwedzki wiec wybralam francuski. jednak po zakonczeniu liceum mam zamiar zaczac uczyc sie wloskiego. chcialam sie dowiedziec (poniewaz nie mam zielonego pojecia o tym jezyku) czy jest on bardzo trudny do nauczenia, wiesz chodzi o to zebym mogla sie nim jakso poslugiwac gdy wyjade tam np na studia czy pozniej do pracy. bylabym wdzieczna gdybys napisala mi wiecej o tym programie na ktory tam wyjechalas. no i oczywiscie czy polecasz Perugie i w ogole wyjazd do wloch , czy mzoe inne panstwo. bylam we wloszech rok temu w Nettuno, oraz objechalam cale panstwo, bardzo mi sie podobalo a szczegolnie styl ich zycia - nie jest taki jak u nas gdzie wszyscy sie zamartwiaja byle czym, oni podchodza do zycia z wiekszym dystansem i usmiechem... wiec dlatego chce zobaczyc jak tam bedzie. prosze Cie o odpowiedz,pomoc i wskazowki. pozdrawiam Amy Winch z gdańska. [email]
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Studia językowe