aplikacja

Temat przeniesiony do archwium.
witam.moja kumpelka pyta jak to jest z aplikacja adwokacka we wloszech,ukonczyla studia w polsce i chcialaby zrobic aplikacje we wloszech.czy dyplom z polski jej wystarczy czy musi dodatkowo studiowac?? prosze osoby w temacie o podanie jak to wyglada.dziekuje
Od nowa studia musi zaczac.
Kolezanka musi jeszcze raz zaczac studia we Wloszech na wydziale prawa (Giudisprudenza). Po studiach musi znalesc studio legale (kancelarie adwokacka) by odbyc praktyke (tirocinio). Praktyka trwa dwa lata i niestety najczesciej jest gratis lub otrzymuje sie tzw rimborso spese (zwrot kosztow np za transport jak trzeba zalatwic cos w sadzie czy w innym miejscu). Po dwoch latach jest egzamin: esame di abilitazione uprawniajacy do uprawiania zawodu adwokata.
na jednego adwokat w Polsce przypada/ a jest 38 tys. prawników - adwokatów i radców prawnych/przypada 1116 osób czyli 2 x więcej, niż wynosi europejska średnia, i cztery razy więcej niż we Włoszech.Wkrótce prawników może być nawet 240 tys. W Sejmie trwają prace nad ustawą, która otworzy drzwi do zawodu wszystkim absolwentom prawa. Magistrzy mogliby, co prawda, występować przed sądem tylko w prostych sprawach cywilnych i administracyjnych, jak spadki czy konflikty sąsiedzkie, ale i tak oznacza to prawdziwą rewolucję.
Witam! Nie zgadzam sie z powyzszymi wypowiedziami. Kolezanka nie musi rozpoczynac studiow od nowa. Otoz, nalezy zglosic sie do sekretariatu uczelni z podaniem o uznanie studiow. Uczelnia rozpatruje wniosek i decyduje, ktore przedmioty zostana uznane. Bylam dokladnie w takiej samej sytuacji. Ukonczylam m.in studia prawnicze na UMK w Toruniu. Zlozylam podanie na uniwersytet we Florencji. Musialam zdac ponownie 6 egzaminow i obronic prace magisterska. Obecnie jestem w trakcie wykonywania praktyki adwokackiej...pozdrawiam i zycze powodzenia..karina
oczywiscie znasz perfect jezyk wloski....
oczywiscie znasz perfect jezyk wloski Karina
gratuluje, w rok udalo ci sie zdac 6 egzaminow? moj kolega nazywal mnie megamozgiem, ty jestes chyba giga.
aaaaaaaaaa i obronic prace do tego!
ja tez jestem prawnikiem i myslalam o aplikacji tutaj
problemem dla mnie jest tylko jezyk popelniam mase bledow
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa - tłumaczenia