jak wy mozecie studiowac we wloszech

Temat przeniesiony do archwium.
nie znajac jezyka wloskiego?zawsze mnie to zastanawialo.ok sa tu na forum osoby zdajace mature z wloskiego i wyjezdajace na studia do wloch.jakim cudem?czy wy sie nie obawiacie ze nie dacie sobie rady?same za granica bez znajomosci jezyka i w dodatku studiujac tam?szczerze podziwiam was za odwage ja nie odwazylabym sie nigdy za wysokie progi.pozdrawiam
Są też studia międzynarodowe we Włoszech prowadzone w języku angielskim, dlatego znajomośc włoskiego nie jest konieczna.
a orientuje sie ktos czy takiego typu studia w jezyku wloskim sa prowadzone na uniwersytecie w neapolu Federico II?
w jezyku angielskim*
a w googlach sprawdzalas... samodzielnie ...choc troche?
Ale co "jakim cudem"? Jakim cudem zdaliśmy mautrę czy jakim cudem wyjechaliśmy do włoch studiowac?
Jeżeli chodzi o pierwszy cud(maturalny) - też się zastanawiam :P
Jeżeli chodzi o drugi cud - jesteśmy w UE. To naprawdę nie jest wyczyn na skalę światową.
Ludzie wszędzie są tacy sami. Przyjeżdżają zewsząd, nierzadko właśnie sami.
Ale czemu akcentujesz "same"? Wyjeżdżają i chłopacy i dziewczyny. Nie ma jakiejś wielkiej przewagi. Trochę pomyślunku. To nie jest coś niewyobrażalnego. Kraj jak kraj. "Bez znajomości języka i w dodatku studiując tam" - no wybacz, ale jeżeli ktoś już się decyduje na wyjazd to język musi znac na jako takim poziomie. A i tak najwięcej uczysz się będąc już na miejscu.
Trochę szerszego spojrzenia na świat i od razu wiele rzeczy stanie się łatwiejszych.
gaio ty to jak zawsze jestes ukasliwa :) a jezeli chodzi o 2 post to wlasnie jada tam osoby bez znajomosci jezyka i to mnie bardzo zszokowalo! bo ja taka odwazna bym nie byla.jestem osoba ktora napewno mialaby wiele watpliwosci ktore jednak chyba zatrzymalyby mnie w polsce.ale jak juz pisalam wczesniej podziwiam ludzi tyak odwaznych
kąśliwa, słowo "ukąśliwa" nie istnieje.
Z tego co widze to sporo osob wyjezdzajacych na studia zanim efektywnie podejma nauke na wloskich uniwersytetach najpierw ida na kursy jezykowe. Poza tym ci ktorzy jada z Erasmusa po dogadaniu sie z profesorami maja mozliwosc zdawania tez po angielsku. Na niektorych uniwersytetach jest tez mozliwosc wykladow po angielsku. Mysle, ze jak sie dobrze poszuka i podowiaduje to na pewno zdobedzie sie wlasciwe informacje co i jak.
ja bym bardzo chciala studiowac we wloszech i ucze sie wloskiego dosc solidnie tylko nie mam pojecia jaki uniwerstyet wybrac gdyz chce cos powiazane z turystyka...
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia