dokumenty na studia, pomocy

Temat przeniesiony do archwium.
31-52 z 52
| następna
Ale czy to wystarczy? Potrzeuję jeszcze jakiś dokument? A zakładałaś może konto we woskim banku???
swiadectwo legalizujesz w kuratorium w sowim miescie, w MEN te drugie z wynikiami, potem tłumacz, potem MSZ po apostille, i wtedy w amabasadzie sie sklada od pon. do czwar. od 10-12 , musisz skserowac swoj dowod osobisty i napisac podanie dlaczego sie ubiegasz o dichiarazione, jakie studia, ilu letnie itp. , i to chyba wszystko , ja w ogole na tym forum sie dowiedzialam ze trzeba miec przetłumaczone o dochodach rodzicow , jak sie dowiadywalam w Padwie , bo tam ide na studia, to nikt mi nie wspomnial o takim czyms, albo o przetłumaczaniu miejsca zameldowania, nie wiem... ale na wszelki wypadek to zrobie, jeszcze nie zakładałam konta , ale tutaj załoze konto walutowe zeby moi rodzce mogli bezposrednio wplacac euro, a takie sprawy jak konto, codice fiscale to zaloze bedac juz na miejscu we Włoszech bo inaczej sie nie da tutaj:) a gdzie Ty sie wybierasz? do jakiego miasta?
Mogłabyś mi podać Twojego maila, bo teraz nie mam czasu odpisać. Później bardzo chętnie wymienię się z Tobą wiadomościami:)

Mój e-mail: [email]

Pozdrawiam
Ja załozyłam w zeszłym tygoidzniu konto w unicredit . Potrzebujesz tylko paszport i legitymacje z włoskiej uczelni. I adres do korespondencji.
Hej. Ale założyłaś je będąc we Włoszech, czy w Polsce?
może mi ktoś powidziec dokladnie jakie dokumenty musze mieć ze sobą idąc do konsulatu włoskiego? swiadectwo ukonczenia szkoly ?( ORYGINAL??) + swiadectwo maturalne? + tlumaczenia?
potrzebne sa tez dochody czy nie?
Do Konsulatu idziesz z wszystkim co masz, to ostatni krok całej tej wycieczki.
do kogo sie pisze podanie? do kancelarii konsularnej na ul.jasnej 19 czy do ambasady włoskiej?bo nie wiem czyj adres wpisac na podaniu
podanie/wniosek piszesz na każdym kroku, w każdym okienku. w kuratorium ci dyktują treść, podobnie w MENie a w MSZ i Konsulacie ambasady są wydruki do uzupełnienia.

KUratorium i MEN wymaga zapłaty 26zł
MSZ w wypadku podejmowania za granicą pierwszych studiów zwalnia z opłat.[o inne opcję pytać pani, choć przy mnie była dziewczyna co chciała na magisterkę czy podyplomowe i musiała płacić.]
Ambasada także zwalnia z opłat, ale musisz mieć zaświadczenie z uczelni, że będziesz u nich się uczyć.[można dosłać później]
do MARLUNIA22 - zarobki, zameldowanie itd są potrzebne organizacjom stypendialnym. zwykle wymagają:
*zaśw o zameldowaniu - ile osób i stopień pokrewieństwa
*zaśw o zarobkach wszystkich ludzi, z którymi mieszkasz, jeśli nie prowadzicie wspólnego gospodarstwa, czyli każdy płaci za siebie, to masz problem i dzwoń do organizacji stypendialnej.
*jeśli posiadasz ty lub twoi współzameldowani własność: mieszkanie/działkę potrzebujesz zaśw że posiadasz i jakie to ma wymiary.
*wyciągi z kont osób współzameldowanych ze stanem oszczędności na 31 grudnia poprzedniego roku.

te dokumenty przedstawiasz w organizacji.zwykle to CAAF i ICEF które jeszcze nie rozumiem czym się różnią... oprócz nich bywają Opery Universitarie, jak np w Trento - mnie powiedziano, że CAAf się mną nie zajmię tylko mam iść prosto do opery czyli instytucji właściwej do wydawania tych stypendiów, ustalania wysokości czesnego.

informacje o takiej organizacji powinny być przy stronie z czesnym wraz z info o możliwości obniżenia czesnego. te dokumenty do tego są potrzebne. szukaj! Powodzenia
dzięki za informacje:) znaczy juz sie wlasnie dowiedzialam z tym stypendium wcześniej , i przetłumaczylam potrzebne dokumenty ,pozostalo mi tylko MSZ i ambasada wloska, ale wlasnie nie wiedzialam jak z tym podaniem ,czy maja gotowe wnioski czy trzeba samemu pisac, mam nadzieje ze juz w poniedzialek zalatwie te dwie instytucje bo troche mi sie przedłuzylo z tłumaczem....niestety.....ale ponić długo sie nie czeka na wydanie tego dichiarazione di valore:)
Dziewczyny tłumaczycie i poświadczanie tylko świadectwo maturalne czy też ukończenia liceum?
zarówno świadectwa maturalne jak i te świadectwo z wynikami:)
Dzięki!
zastanawiam się.. jak oni weryfikują te stany kont bankowych (moge miec np. 7 kont przeciez i podac tylko 2..) albo nieruchomości.. moge miec 2 mieszkania a podac do wiadomości tylko 1..? troche bez sensu
Z kontami to nie wiem, bo ja nie podawalam ani moich, ani moich rodzicow, ale masz pokazac adres zameldowania i to na tej podstawie oni Ci obliczaja ISEEU, tylko na podstawie miejsca, gdzie mieszkasz, tzn. ilosc metrow kwadratowych, ilosc czlonkow rodziny, czy Twoja matka samotnie wychowuje dzieci, itd.
edytowany przez gosiaBG: 22 mar 2011
dzieki :) chociaż w trento piszą, że mają to być wszystkie posiadane nieruchomości.. wszystko jedno, my mmay tylko mieszkanie, tak się hipotetycznie zastanawiałam :) a jeszcze takie pytanko.. ta ilość członków rodziny i zameldowanie.. to wystarczy dokument zameldowania w mieszkaniu tak? nie wiem jeszcze jak z moją starsza siostrą i jej zarobkami bo mieszka w szwecji od paru lat i tam pracuje, ale jest też u nas zameldowana i z naszego Urzedu Skarbowego nie ma dochodów
tak, po dokument zameldowania siebie (wystarczy jeden, popros tez zeby na tym papierze sie znalazly wszystkie osoby, ktore z toba sa zameldowane, daty urodzenia i popros o to, zeby dopisali pokrewienstwo, bo Wlosi na to patrza) bierzesz to z Urzedu Miasta, a pozniej z Urzedu Skarbowego-

a) zaswiadczenie o braku dochodow/lub o dochodach Twoich (tam bedzie napisany dochod, skladki na ubez. zdrowotne i cos jeszcze, nie pamietam)
b) zaswiadczenie o dochodach wszystkich, ktorzy pracuja
c) zaswiadczenie o braku dochodow tych, ktorzy maja wiecej niz 18 lat (u mnie tego nie wymagali tylko dlatego, ze mam siostre, ktora ma mniej niz 18 lat)

Te dokumenty wydaja w ok. tydzien, jesli powiesz, ze to na studia, to masz za darmo.
Jesli chodzi o siostre... to chyba zalezy od tego, czy placi podatki w polskim urzedzie skarbowym, jesli nie, to nie ma dochodow
ogromne dzięki :) teraz walczę w szkole, żebym ten trzeci rok jak najszybciej skończyła, żeby jak najszybciej pisać o riconoscimento... mam nadzieję, że przebrnę jakoś przez tą biurokrację, jak coś będę się jeszcze odzywać
proszzz :)
proszę o pomoc znowuuu:)
musze dostarczyć następujące dokumenty:
Certificato degli esami sostenuti (transcript_ of records) con data e voto, ore di insegnamento previste per ogni insegnamento, rilasciato dall’università. Se la Sua università non lo rilascia ufficialmente in lingua inglese, allora questo certificato dovrà essere tradotto ufficialmente in italiano.
- programma dei corsi/esami, tradotti ufficialmente in italiano o in lingua inglese, se rilasciati ufficialmente dall’università.

certyfikacik pierwszy dostane po angielsku z uczelni mojej.. ale ten program studiów.. co to ma być? ścieżka studiów taka ogólna - jaki przedmiot kiedy itd czy zagadnienia poszczególnych przedmiotów?
Temat przeniesiony do archwium.
31-52 z 52
| następna

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Życie, praca, nauka