studiaaa we włoszech :)

Temat przeniesiony do archwium.
Cześć :) wiem, że ten wątek był poruszany z milion razy na forum, dlatego też trudno znaleźć jakieś konkrety za pomocą wyszukiwarki. z tego co się dowiedziałam, uczelnie dla obcokrajowców znajdują się w Sienie i Perugii. aby tam się dostać trzeba zdać CLIS. i tu rodzi się moje pierwsze pytanie :) na czym polega rekrutacja? wybierają kto jest najsprawniejszy językowo? bo domyslam się, że matura z kraju ojczystego nie jest brana pod uwagę?
a jeśli chodzi o normalne uczelnie (tj. nie dla obcokrajowców), co jest brane pod uwagę podczas rekrutacji? matura włoska? w jaki sposób obcokrajowiec może dostać się na takie studia?
Będę bardzo wdzięczna za pomoc :) Pozdrawiam :)
może jednak znajdzie się ktoś kto ma więcej informacji ode mnie i chce się nimi podzielić ? :)
www.unive.it > Offerta Formativa > Immatricolazioni, iscrizioni, tasse > Immatricolazioni degli studenti internazionali > Cittadini comunitari e non comunitari equiparati

To jest na Universytet w Wenecji, tzn nie dla obcokrajowcow tylko normalny. Tam sa wszystkie info, sa takie same dla wszystkich uczelni. Pozdrawiam :)
Ja rowniez wybieram sie na studia na universita per gli stranieri w Sienie, nie trzeba zdawac CILSa, poniewaz Polska nalezy do UE. Jedyne czego potrzebujesz to zalegalizowane, przetlumaczone i zatrwierdzone swiadectwo maturalne oraz ukonczenia szkoly sredniej.
ja również wybieram się na studia do Italii, proszę żeby któraś z Was skontaktowała się ze mną na gg. 6913567
chciałabym porozmawiać z kimś na ten temat i mam do Was kilka pytań :)
Hej :)
ja w tym roku zdawalam mature w Polsce a teraz jestem juz pelnoprawna studentka z "libretto" czyli naszym indeksem. Tak na prawde nie musialam nic robic zeby dostac sie na universytet zwykly, nie dla obcokrajowcow. Ja zapisalam sie na Universita di Pisa na kierunek "ad acesso libero" czyli ze nie sa przewidziane zadne testy jak np. na medycyne. Pierwsze co zrobilam to zlozylam podanie o stypendium i pokoj w akademiku i gdy to juz zrobilam poszlam do centrum gdzie zapisuje sie na studia, przedstawilam potwierdzenie zlozenia tamtego podania, bo gdybym go nie miala musialabym placic, z tego wzgledu ze studia we Wloszech sa platne, i tam po sprawdzeniu wszystkich dokumentow, zalogowaniu sie na stronke uniwersytetu pan wyrobil mi libretto i kazal mi jako nowej studentce jechac nad morze i wypoczywac :)
cześć :) a możesz dokladnie opisać jakie dokumenty musiałaś mieć, czy jest potrzeba posiadania dokumentow potwierdzajacych znajomosc wloskiego? musialas zdawac CLIS lub CELI? jesli masz troszke czasu, moze odezwalabys sie na gadu, mam kilka pytan jeszcze, to moj numer 5859701 :)
pozdrawiam :)
Żeby studiować we Włoszech nie trzeba mieć certyfikatów, ani nawet zdawać testów znajomości języka włoskiego już na uczelniach. Wystarczy mieć świadectwo ukończenia szkoły, przetlumaczone na j. włoski i potwierdzone przez ambasadę włoch w warszawie. potem wszystko zależy od kierunku, któy sie wybierze. Są trzy rodzaje: acesso libero, acesso progammato i prova d'ammisione obbligatoria. w pierwszym przypadku po prostu zapisujesz się na kierunek i jesteś studentką, w drugim zapisujesz się i musisz przystąpić do testu od wyniku którego zalezy, czy sie dostaniesz, ponieważ jest ograniczona liczba miejsc, i ostatnia opcja, czyli zapisujesz się, piszesz test, ale nawet jeśli napiszesz go beznadziejnie, mozesz studiować, masz tylko stawiane warunki, które musisz spełnić do końca roku, żeby zostać na studiach.
I to chyba tyle. I tak jak powiedziała koleżanka wcześniej, studia są płatne, ale jeśli ma się niski dochód koszty są obniżane. Można także ubiegać się o stypendia... :)
Pozdrawiam, ciao !
dzieki :)
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa - tłumaczenia