Studiowanie w konserwatorium muzycznym w Genui

Temat przeniesiony do archwium.
Witam, zacznę może od opisania w kilku zdaniach mojej sytuacji:
Za półtora roku (2012) skończę równocześnie liceum i szkołę muzyczną II stopnia (fortepian).
Bardzo chciałbym studiować dalej w Konserwatorium muz. we Włoszech (kierunek - kompozycja). Szczególnie spodobała mi się uczelnia im. N. Paganniniego (Genova).
Jeśli chodzi o znajomość języka, to moja nauczycielka mówi, że jestem około B2. Ale mam jeszcze półtora roku na doszlifowanie :)

No to teraz kilka pytań:
1) Czy ktokolwiek studiował w Konserwatorium muz. we Włoszech (albo choćby w jakiejś szkole artystycznej), bo widzę, że większość pytań tutaj dotyczy raczej studiów lingwistycznych, albo w akademiach dla obcokrajowców, a pewnie trochę różnic jest...
Jeśli ktoś by się znalazł, to proszę o jakiekolwiek informacje, jaki jest poziom, jak trudno się dostać, może jakieś szczegóły (czy na wstępnych trzeba pisać np dyktando wielogłosowe?)

2) A tak do wszystkich - interesują mnie stypendia (borsa di studio), przejrzałem inne wątki, widzę że wiele osób otrzymało takowe, ale byli to głównie studenci uniwersytetów per gli Stranieri.
Wiecie jak to będzie wyglądało w przypadku studiów artystycznych - czy mam jakieś szanse na dostanie stypendium?

3) Na stronie akademii jest mowa o opłacie wstępnej za egzaminy, czy może to być jakaś poważna suma? (nie doczytałem się aby podawali dokładnie)

4) Może ktoś wie jak bardzo są oblegane tego typu szkoły = jak trudno się dostać?

Będę wdzięczny za wszelkie informacje i wskazówki, które mogłyby mi się przydać (nawet niekoniecznie odpowiedzi na konkretnie te pytania :)

« 

Brak wkładu własnego

»

Pomoc językowa