zycie i praca w Italii

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 39
poprzednia |
Czesc!
Mam pytanie - czy ktos z mieszkajacych i pracujacych we wloszech (raczej po studiach) moglby w obszerny sposob opisac jak wyglada rynek pracy dla obcokrajowcow we Wloszech i kwestia zdobycia permesso? Jakie dokumenty nalezy ze soba zabrac? Czy fakt posiadania polskiego tytulu mgr moze wogole byc uznany przez wlochow?
Potrzebuje wszelkich informacji.
Z gory dziekuje za pomoc.
mogłabym coś o tym napisać... ale wybacz , nie mam odwagi bo nie mam "magistra" i chyba nie byłabym w stanie odpowiedzieć na tak skomplikowane pytanie..... hi hi hi
A czym ty się szczycisz magistrem......chyba mylisz wyobrazenia. Jasne masz magistra zalatwioną legalną robote znasz perfekt język włoski owszem mozesz czegos szukać ale .....Jesli masz prace typu opiekunka do dziecka czy ,asystentka do osoby starszej ,czy nawet za barem stoisz w barze ich to gów...o obchodzi czy ty jesteś mgr. czy kto masz swoje obowiazki i własciwie jesteś dla nich nikim...no moze slużąca do uslug.
Najbardziej przykre jest to ,ze wiem to z własnego doświadczenia...................,ale zawsze mowie sobie jesdzcze się zmienią role kiedyś.
Takze szlifuj włoski na perfect z papierami to już nie jest teraz wielki problem i próbuj......życze powodzenia.
Zatrudnię polkę do jeżdzenia na szmacie .....wymagania-dyplom mgr....

Nie sądzisz ,ze to zbyt głupie i prostackie.
Odpusc sobie!!!! Naprawde!!! rynek pracy w e Wloszech jest ale placa kiepsko i do tego moga wogole nie placic. jestes traktowana jak 2 kategoria, a dotego jesli jestes kobieta , inne kobiety -te wloskie dadza ci w kosc...nie pytaj dlaczego i za co.... Mieszkalam i pracowalam w e Wloszech , moj maz jest Wlochem, i uwielbiam go! Ale zeby nadal kochac Wlochy musielismy wyjechac, i tak jest lepiej!
Ojej, nie tragizujcie!:-) Zeby dostac permesso, musisz znalezc wloskiego pracodawce, ktory zechce Cie zatrudnic, Kamelie - i to on wystepuje o pozwolenie na prace dla Ciebie (we Włoszech, w regionalnym urzedzie zatrudnienia - tam maja wykazy potrzebnych sztampowych dokumentow). Liczba pozwolen na stala prace jest limitowana - kontyngent na rok 2004 sie wyczerpal, ale ma byc odnowiony z Nowym Rokiem:-) Teraz mozesz zostac zatrudniona jako pracownik sezonowy - na gora trzy miesiace. A co do mgr - z (przetlumaczonym) dyplomem zawsze latwiej o sensowna robote, O ILE znasz wloski.... Ciao;)
a ja chcialabym sie zapytac czy jak pojade do wloch to znajde prace jako opiekunka do starszych lub inna bez problemu? na jakich zasadach wlosi przyjmuja polki do pracy ?
Ludzie co wy opowiadacie!!skonczylam prawo w Polsce tu pracuje w duzej firmie choc nie moge byc adwokatem tu ale nie ma teraz takich klopotow jak wczesniej idziesz do agencji pracy ktorych jest w trzy nosy i na 3,6, rok znajda ci cos..no chyba ze nie znasz angola i wloskiego to nie polecam nawet tu startowac.A kontyngent pozwolen to bzdura ja od czerwca pracuje i wcale nie permesso bo permesso jest przezytkiem umowa na czas okreslony jest czesto na krotki okres nawet nie ma co z tym isc po pozwolenie ich interesuje ze placisz podatki a nie pozwolenia,bo teraz mozesz tu byc nawet 10 lat i nikt ci nie kaze co 3 miesiace wracac jak wczesniej do Polski,praca opiekunek jest ,ale ukrainki maja to opanowane.Moj dyplom jest tu wazny wystarczy zlozyc roczny egzamin z jezyka tu i mozesz`nawet aplikacje robic .
Mieszkam w Milano od dluzszego czasu nie jest latwo o prace ale nie tagedia.Byle prace to masz na :www.soffiata.it..daj tam ogloszenie to telefony sie beda urywac bo tu opiekunki sa zawsze potrzebne.
papatki
haha:-) A ja wlasnie na tym przezytku zwanym permesso jade. W Trento. I to calkiem skutecznie... Pozdrawiam anna&anna;-)
Ale nie dostanie permesso bez legalnej pracy! prawo BOSSI-FINI ograniczylo prace czasowa i przez to nie ma jak dawniej,ze pracujesz jako opiekunka i ona wystepuje o permesso, teraz musisz miec kontrakt z firmy .Owszem te co sa to sa wydane.Mnie nikt jak zaczelam nie pytal o permesso a zaczelam jak Polska weszla do Unii.Wiele rzeczy sie zmienilo i trza z 10 razy pytac a na pewno nie w konsulatach zeby miec jasne wiesci ,tak na prawde to oni maja w dupie nasza sytuacje dla nich pracuj i plac podatki to jest wazne a to permesso to do czego uzywasz??ja jestem zona wlocha i nawet pozwolenie rodzinne tzw.permesso famigliare jest na innych zasadach wiec prawo troszke sie zmienia zalecam czytac gazety i zmiany prawne.
ale Ty jestes zona Wlocha i to troche zmienia... no chyba ze wyszlas za niego mniej niz pol roku temu.. czy nie?
a poza tym Wlosi nic nie wiedza o dwuletnim okresie przejsciowym i nie mowie o tych z konsulatu.. spytaj Wlocha na ulicy czy wie ze Wlochy daly nowym krajom unijnym ten okres przejsciowy, a zobaczysz ile oni na ten temat wiedza..
nie,wyszlam w 2002 r.Wczesniej musialam skonczyc prawo w Polsce od kwietnia jestem tu na stale ale to nic nie zmienia bo na pozwoleniu rodzinnym nie wolno pracowac.Nawet sie o nie ,nie staralam bo to strata czasu .
Nic nie wiedza przez to kazdy pracodawca robi wielkie oczy ,ze jestesmy w Unii bo im to nie zmienia nic,nie maja pojecia o okresie przejsciowym,oni znaja tylko przepisy ktore ich dotycza cala reszte musisz se sama wykopac .Starczy ze placisz podatki!!
Anno proszę , napisz (jeśli możesz) ile lat jesteś we Włoszech i czy musoałaś nostryfikować dyplom z prawa (jeśli tak czy było to trudne). Jestem zainteresowana bardzo praca we Włoszech, ja tez skończyłam prawo , angielski - płynnie i zastanawiam sie nad szansami we Włoszech.
Będę niezmiernie wdzięczna za kazdą informacje.
jak to nic nie zmienia???
mozesz juz wystapic o obywatelstwo wloskie.
Mozemy sie starac po 4 latach siedzenia we Wloszech,
W Twoim przypadku pol roku od wyjscia za maz jesli mieszkacie we Wloszech!! A pol roku juz minelo..
Jesli wyszlas zas za Wlocha ale mieszkasz z nim za granica musza minac trzy lata! Nie wiem o jakim pozwoleniu rodzinnym mowisz, ale jak masz obywatelstwo mozesz starac sie o kazda prace i jestes na takich samych prawach jak wloch.
wlasnie jesli ktos wie, to niech napisze jak to wyglada po wejsciu do Unii..
Moj kolega w tym roku staral dostac sie na doktoranckie we Wloszech i zalegalizowal tylko dyplom... nikt mu nie kazal go nostryfikowac we wloszech... to jak jest w koncu??
hej a gdzie pracujesz w Trento?
ja ciebie moge zatrudnic na szmayte szmato
Mam pewien problem.Otóż razem z mężem(Polakiem)pracujemy we Włoszech.Ja sprzątam trochę,on dorabia na murarce.Mój problem to mieszkanie i to zakichane permesso.Niby tu nie jest potrzebne, ale bez niego nikt mi chaty nie chce wynająć.Oni chyba sami nie wiedzą jak to jest, bo gdziekolwiek byś się nie udał,to każdy ci inną bajkę opowiada.Normalnie zgłupiałam już i nie wiem kogo pytać.A ja czasu mam niewiele.Proszę o jakieś rady
Zastanawiam sie na nostryfikacja swojego dyplomu z psychologii, lecz nie wiem czy jest to niezbedne i9 czy wogole mie sie przyda?? Obecnie uzyskalem informacje, ze nostryfikacja dyplomu zajmnie mi ok. roku, lecz nie chcialbym marnowac czasu jesli wysstarczyl by mi zalegalizowanie go. Jaka jest obecnie rzeczywistosc? Jak wyglada to w realiach pracowniczych?? Co jest lepsze nostryfikacja, czy legalizacja dyplomu?
Jak wyglada proces legalizacji???
Bede wdzieczny za odpowiedz , co tez nie pozwoli mi zmarnowac jakze cennego dla nas wszystkich czasu.
Nie wiem jak jest obecnie z nostryfikacja, ale aby zalegalizowac dyplom musisz najpierw udac sie do MSZ aby Ci uwierzytelnili dyplom, potem do tlumacza przysieglego uznawanego przez ambasade wloska, a potem do ambasady po legalizacje. Jesli w ambasadzie powiesz ze potrzebne Ci to do kontynuowania nauki (doktorat, master, itp.) na 90% nie bedziesz musial placic za legalizacje..

Jesli chodzi o nostryfikacje, to tez chetnie bym sie dowiedziala czegos na ten temat, wiec jak ktos wie niech pisze:)
http://www.iic.pl/menu.php

tam jest wszystko o nostryfikacji i legalizowaniu innych dokumentow :)
A z permessem to nie mozesz sie starac o kazda prace i nie jestes na takich samych prawach???
Zauwaz ze od zlozenia podania o przyznanie obywatelstwa (a moze im sie zachciec Bòg wie jakich dokumentòw!!) czeka sie na nie nie mniej niz 2 lata.
Pozatym od kiedy jestesmy w Uni to wlasciwie po co? Tylko po to zeby mòc glosowac wlasciwie.
Bardzo dziekuje za informacje wszystkim. Interesuje mnie jednak bardziej przydatnosc nostryfikacji lub legalizacji dyplomu i tutaj kieruje prosbe glownie do osob mieszkajacych w Italii lub majacych rzetelna wiedze na ten temat. Czy nostryfikacja mi sie bardziej przyda niz gdybym tylko zalegalizowal dyplom?? I jak na "rodzaj" dyplomu patrza pracodawcy?? Oraz takze inne aspekty sprawy j.w. jesli mozecie wyjasnic -bede wdzieczny.
Pozdrawiam
Piotr
Chcialabym zapytac jak to wszystko wyglada realnie. Ciezko jest tak pisac pewnie do osoby ktorej sie nie zna ale prosze cie o przysluge. Moj narzyczony jest wlochem. Niestety perspektywy w Polsce sa koszmarne i to ja musze sie przeniesc do Wloch. Ukonczylam juz studia na Uniwersytecie z nauk politycznych. Mam praktyke i doswiadczenie dziennikarskie. Nie mam pojecia gdzie zalatwiac i co? chciaLABYM ZACZAC STUDIA albo podjac kurs wloskiego mimo ze teraz w Polsce sie ucze tego jezyka. Jakie dokumenty oni respektuja i co jest wymagane do podjecia legalnej pracy. Pozdrawiam :)
Witaj! Obecnie jesli chodzi o relia, ogolnie, mieszkania w Italii jest tak, jak w kazdym innym demokratycznym kraju. To znaczy pierwsza i podstawowa sprawa- jezyk wloski. Bez niego ani rusz!!! Angielski i niemiecki lub jakis inny to dodatki, ktore rowniez sa przydatne. Nastepnie jesli chodzi o wyksztalcenie masz dwie mozliwosci: zalegalizowanie swojego dyplomu tutaj lub nostryfikacje do ktorej obecnie sie przymierzam. Ale tak naprawde tylko od pracodawcy, zreszta jak na calym swiecie, zalezy czy Cie zatrudni , czy tez nie. My Polacy jeszcze do 1 maja przyszlego roku mamy ograniczony dostep do pracy w italii, a dekret z iloscia miejsc na ten rok juz zostal ogloszony i zapewne wyczerpany (odby sie to jak co roku zaledwie w ciagu kilku dni). No ale od przyszlego roku mam nadzieje, ze nie beedzie najmniejszych problemow z podjeciem pracy, a slycszy (politycy, rozne organizacje zawodowe itd) sie ze byc moze ten proces sie przyspieszy.
Tlumaczac najprosciej jewsli znasz jezyk (wg. mni trzeba jednak tutaj pobyc rok, dwa aby go db. opanowac), masz minimum zalegalizowany dyplom, masz doswiadczenie i troche niezmiernie przydatnego szczescia droga otwarta! a poza tym masz narzeczonego wlocha, byc moze on ma jakies kontakty- to zawsze inaczej. Pozdrawiam
witaj, mieszkasz w trento?
Chciałabym się tam przeprowadzić ,, jak tam jest po tym trzęsieniu ziemi?
Bardzo było odczuwalne? Mieszkam w Toskanii a tu oczywiście zero możliwości rozwoju. POzdrawiam.
wiecie co???czytam wlasnie gazete z ogloszeniami o prace w jednym z polnocnych regionow Wloch...i...dokladnie 5 stron z ogloszeniami to obcokrajowcy szukajacy pracy we Wloszech...przewaznie jest napisane ragazza straniera, albo signora straniera cerca lavoro....a w rubryce pracodawcow sa takie wymagania ze szok..wloski juz nie wystarcza moi drodzy...na czasie teraz tedesco....Ps..dodam ze ja jeszcze pracy nie znalazlam:)Apropo magistra...moj dyplom lezy w szufladzie i prawda jest taka ze tu nikogo nie obchodzi czys ty magister,czy doktor...Liczy sie doswiadczenie a i niestety pochodzenie:(
Z tym doswiadczeniem to niestety prawda. Odczulam to na wlasnej skorze.Do byle jakiego sklepu (z butami,ciuchami etc) trzeba miec doswiadczenie, a najlepoiej jeszcze jak sie ma nie wiecej niz 24 lata ( ale zdarza sie tez, ze i osoby dwudziestoletnie sa "za stare"...),
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 39
poprzednia |

« 

Studia językowe

»

Studia językowe