dialekt

Temat przeniesiony do archwium.
byłam ostatnio na nartach w dolomitach(konkretnie val di sole) i zauważyłam, że część włochów mówi tam strasznie dziwnie. z tego co rozszyfrowałam (marna jestem z włoskiego:) to częst zmieniają 's' na 'sz' i ogólnie używają jakiś dziwnych słów. to miejscowy dialekt? nie wiecie czasem?
ja pracowałam w półn. Włoszech i oni maja inny dialekt niż pozostałe regiony.Istotnie- zmianiają ''s'' na ''sz'' np. sette(siedem)-mówią szete, albo conosco(znam) mówią- conoszco.
Najlepiej to odrazu uczyć się poprawnego italiano;)
cordiali saluti
o przynajmniej wiem, że nie mam omamów:)) a z nauką "czystego" włoskiego to się zgadzam:) baci
Sluchaj, nie mozna powiedziec "oni maja inny dialekt niz pozostale regiony", przeciez kazdy dialekt jest inny. To co powiedzialas sugerowaloby, ze we Wloszech wystepuje jeden dialekt, lub iles ale bardzo podobnych a ten jeden jest inny.
Dialektow jest mnostwo i roznia sie od siebie ogromnie, gdzie by sie nie obrocic, czasami w sasiednich wioskach sa rozne dialekty.

Oczywiscie, uczyc sie nalezy wloskiego standardowego, choc mozna tez interesowac sie dialektami. Ale warto wiedziec o dialektach, bo bez tego nauka wloskiego niewiele bedzie warta (w zetknieciu z dialektem staniemy oslupiali i nie bedziemy wiedzieli, co to takiego...)
uwazam ze sama sobie zaprzeczasz,dialekt trentino o ktorym mowilam rozni sie od innych dialektów (w innych regionach)przecież-sami wlosi mówia,ze jadąc z polnocy na poludnie wloch czy nawet do centum nie sa w stanie sie porozumieć.to tak jak górala nie rozumie czlowiek znad morza.a ja radze najpierw nauczyc sie włoskiego a dopiero póznie dialektu a nie na odwrót....
Przeczytaj z uwaga tekst poprzedniczki i zastanow sie jeszcze raz. Pewnie, ze "dialekt trentino rozni sie od innych dialektow" - Twoje slowa. Tak samo mozemy powiedziec, ze dialekt neapolitanski rozni sie od innych, dialekt sycylijski rozni sie od innych....... rozni sie, bo jest dialektem, to ich cecha.
Temat przeniesiony do archwium.