Chrzestna - potrzebne zaswiadczenie?

Temat przeniesiony do archwium.
Witajcie.
Mieszkam w Rzymie, chrzest ma odbyc sie w PL, mam zostac chrzestna i tu mam
pytanie: podobno musze miec jakies zaswiadczenie z polskiego kosciola w Italii ze jestem katolikiem czy cos podobnego.
Czy tak ma byc? Czy to jest tylko wymysl ksiedza?

Dla informacji: jestem zameldowana w PL, bylam chrzczona w PL - stad papier z bierzmowania jest tez w PL. Nie chodze do kosciola w IT. Nie rozumiem na jakiej podstawie mialby jakis polski ksiadz mi wypisywac zaswiadczenie o mojej wierze..

Bardzo prosze o odpowiedz.. moze ktos spotkal sie z podobna sytuacja..
pozdrawiam
Jesli jestes zamelodowana w PL i tam ochrzczona to takie zaswiadczenie powinien wydac ci Ksiadz parafi gdzie jestes zameldowana...po dokonaniu odpowiedniej oplaty...co laska. Nie powinno byc problemu we wloszech jestes "tymczasowo" skoro jestes zameldowana w polsce :)
Dzieki wielkie za odpowiedz...
Powiem.. ulzylo mi troche.. ale szczerze mowiac to i tak mam obawy.. Ja nie wiem co oni chca. Kase? Prosze tylko dajcie mi swiety spokoj. Przeciez uroczystosc chrztu ma sie MILO wspominac a narazie widze same przeszkody.
PS. Moj brat niechcacy powiedzial ksiedzu ze tu mieszkam.. ale chyba nie powiedzial nic o moim niezameldowaniu..
Rece opadaja...
A mogl trzymac jezyk za zebami..
wrrr

pozdrawiam goraco (doslownie :)
Nie martw sie na zapas...byc moze jesli to zaswiadczenie jst pilne to moze je pobrac dla ciebie ktos z rodziny mowiac , ze w tej chwili jeste za granica....tylko u nas w polsce robia tyle trudnosci ,niestety. Powodzenia na pewno wszystko uda sie zalatwic.
Dzieki wielkie... :-)
Aaa... wlasnie sie dowiedzialam, ze chrzest jest w drugim kosciele, wiec papierek z mojego kosciola raczej bez problemu odbiore :)))

Bardzo dziekuje za chwile otuchy
Juz mi ulzylo..

Pozdrawiam :))

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia