carta di soggiorno

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 52
poprzednia |
jakie dokumenty beda mi potrzebne zeby dostac ta carte czy musze pisac jakies podanie i ile musze na nia czekac?
najlepiej to jedz do itali zglos sie do tzw. questura w jakimkolwiek miescie i tam sie wszystkiego dowiesz
sorki, nazywa sie to permesso di soggiorno
Andrea, a wcale nie.;-P Permesso di soggiorno a carta di soggiorno to dwie rozne sprawy. Carta di soggiorno (comunitaria) jest wydawana na min. 5 lat, po uplywie ktorych zostaje ona wydana na czas nieokreslony. A permesso di soggiorno jest na rozne okresy, krotsze lub dluzsze.:) Czy nadal jest ono wydawane Polakom?... Boh...

Pozdrawiam,
Dee
Jesli chodzi o Polakow to odkad weszlismy do Uni dostajemy tzw.Carte di soggiorno to jakie sa warunki przyznawania jej obecnie musisz sie spytac na tzw.Questura (jak wspomniala kolezanka) nie wiem czy nie musisz miec (chyba napewno trzeba) konrakt pracy przepisy sie zmieniaja caly czas trudno mi powiedziec jak jest dokladnie teraz wiem ze bylo tak iz raz na jakis czas powiadamiali iz bedzie mozna wyrobic papiery to bylo ogolne ogloszenie,nie wiem czy dotyczy ono rowniez nas:( pozdrawiam

Czesc Dee:) jak dzis sie miewa twoja ptasia grypka;)musze zmykac saaaluti a tutti da Iwon:)
Mala uwaga... Na kwesturze tak naprawde nic nie wiedza albo udaja, ze wiedza i wtedy b. czesto podaja bledne informacje. Radze Ci sciagnac wszystkie informacje ze strony Polizia di Stato, przynajmniej bedziesz miala dowod w lapce, w koncu sami tak napisali...;)

Iwonka, powoli piora mi wyrastaja.;)
w genui questura jest w okolicach stazione brignole, saluti
a skad wiesz ze akurat mi o Genove chodzi?intuicja?Czy moje inne wpisy?Mam zamiar isc jutro do tej questury ale chcialam wiedziec czy musze wziasc cos ze soba.A sama nie wiem o co chodzi bo jak ktos tu wyzej powiedzial najpierw musze miec prace a tutaj znowu mi powiedziano ze najpioerw musze wyrobic ta carte a dopiero poniej starac sie o prace
Gingerka, najpierw musisz miec prace i idziesz wtedy z umowa na kwesture. Wtedy dadza Ci karte, oczywiscie w zaleznosci od umowy, bo jezeli bedziesz miala kontrakt di lavoro subordinato, to moze byc problem (limity sa juz chyba wyczerpane).
no dobrze a co to jest to subordinato .Dee widze ze gdzie mam problem zawsze mi pomoagasz dzieki
Gingerka lavoro subordinato w dokladnym tłumaczeniu znaczy praca podporzadkowana a chodzi tu dokladniej o prace jakby na półetatu (moze byc to tez praca sezonowa) z reguly Wlosi jesli ci robia kontrakt robia go tylko na prace 25godzin tygodniowo(albo 25 do 30 nie pamietam dokladnie w tej chwili) gdyz podatki sa wysokie i w ten sposob ulza sobie na kieszeni a nikt nie bedzie sprawdzal ile dokladnie u nich pracujesz.Jesli chodzi o papiery z jakimi musisz sie zglosic to musisz miec

>zdjecia (nie pamietam czy sa to dwa czy trzy)
>kopie paszportu (pamietaj zawsze rob wiecej kopii a orginal miej zawsze przy sobie)
>kopie jesli juz kiedys mialas pozwolenia na prace(na pobyt)
>kopie tzw.atto di cessione to jest tam gdzie mieszkasz (wynajmujesz mieszkanie) wlasciciel powinien zglosic ze u niego mieszkasz
>kopie jesli masz jesli juz dostalas numer codice fiscale
>konrakt pracy kopie dowodu osobistego pracodawcy i pokwitowanie ze jestes zgłoszona do INPS(tym sie zajmuje pracodawca nie musi isc z toba na kwesture mozesz isc sama)

Pamietaj idz zawsze z orginalami i tuzinem kopii wszystkich dokumentow bo jak nie to bedziesz sie wracac a kolejki sa potworne w takich miejscach nie licz na to ze cie przyjma z otwartymi rekami prawdopodobnie dadza ci swistek jakie dokumenty potrzebujesz i oczywiscie jest cos takiego jak mowila Dee i jak wspominalam wyzej sa pewne okresy gdy robia te papiery nie robia ich zawsze ale dobrze by bylo gdybys sie popytala na ten temat bo byc moze cos zmienili w stosunku do Polakow. Jak masz pytania to wal smialo jesli bede mogla to ci odpowiem.Pozdrawiam:)

P.S. Pamietaj!!jest takie powiedzenie co kraj to obyczaj niestety we Włoszech jest inaczej...co miasto to obyczaj...wiec informuj sie na kwesturze w miescie w ktorym mieszkasz lub chcesz zamieszkac.buziaczki
Acha jeszcze jedno subordinario moze byc tez na jakis czas typu na dwa trzy miesiace wazne jest bys miala konrakt pracy na czas nieokreslony wtedy nie masz problemu z dostaniem pozwolenia.Jeszcze ci moge doradzic jedno jesli masz jakiegos bliskiego znajomego Wlocha to moze on ci zrobic konrakt(nie musisz u niego pracowac) a sama placic sobie podatek umowa miedzy wami ja tak zrobilam wychodzisz na tym jak przyslowiowy Zabłocki na mydle;)ale przynajmniej nie masz problemu ze zmiana pracy itp.

pozdrawiam Iwon
Iwon strasznie Ci dziekuje za wszystkie informacje.Jutro moze cos sie dowiem na miejscu jeszcze jedno pisalas o poszporcie ale czy teraz nie wystrczy kopia dowodu??
witajcie,
wlasnie zagladnelam na strone rzymskiej questury,ale moja znajomosc wloskiego nie jest wystarczajaca na tyle by moc sie dowiedziec kto moze sie starac o carta di soggiorno. Czy chodzi o to by spelniac wszystkie podane warunki, czy wystarczy tylko jeden?
Czy ktos bedzie tak mily tam zajrzec?
http://www.poliziadistato.it/pds/cittadino/stranieri/carta.htm
Prosze! :-)
A co znaczy : i cittadini comunitari ?
Cittadini comunitari to cos w rodzju wspolnoty miejskiej tu moze chodzic rowniez o wspolnote europejska czyli tych ktorzy naleza do Unii oni maja inne prawa

Gingerka mysle ze dowod powinien wystarczyc ja musialam jeszcze okazac paszport bylo to w tamtym roku jak znajde czas to wejde na strone i zobacze co tam pisza

pozdrawiam Iwon
To znaczy obywatele państw członkowskich Unii Europejskiej
Iwon, dziekuje :) w takim razie nas obowiazuja inne prawa, niz w linku, ktory puscilam-bo zajrzalam do "stranieri", a my juz jestesmy obywatelami Unii.
Dawniej o zwykle permesso di soggiorno bylo trudno, ale zdaje sie ze to wszystko sie zmieniło na lepsze?
Antylopka nas juz nie obowiazuja prawa dla tzw.stranierow i my sie juz nie staramy o tzw.permesso di soggiorno ale juz o carte di soggiorno jak mi powiedzieli na kwesturze duzych zmian nie ma (procz nazwy) nas nadal obejmuje posiadanie pozwolenia na pobyt czy tez prace bez tego ani rusz:)

buziaczki jak macie jeszcze pytania pytajcie:)
widzę Iwon, ze poruszyl nas tez temat italiano boya:-)hihihi.
A tak apropos pobytu we Wloszech- co łatwiejsze do zdobycia:pozwolenie na prace, czy pobyt?
Mieszkalam troche we wloszech,"starymi czasy",ale wtedy nie do konca legalnie sie to odbywalo.
Zgadza sie Antylopka ten boy troche przesadzil on chyba nie zna Włoszek skoro tak mysli,ale to juz jego problem:)jesli chodzi o te pozwolenia to my praktycznie mozemy przebywac na terenie włoch teraz ile nam sie podoba oczywiscie z tego co wiem musi to byc zgloszone na kwesturze a jesli chodzi o ta carte di soggiorno to mysle ze nie jest trudno ja zdobyc masz konrakt na prace to powinnas ja dostac ale moze byc jakis limit wydawania takich kart o to najlepiej sie spytac w kwesturze.Zagladnelam na ta strone co pisalas my raczej sie zaliczamy do cittadini comunitarii do konca tego nie wiem napewno bo to zalezy od umow miedzynarodowych jakie polska podpisala z Włochami zawsze trzeba pytac w kwesturze miasta gdzie masz zamiar zamieszkac i jeszcze jedno oni sami do konca czasami nie wiedza jakie nam prawa przysluguja;)jedno jest pewne jak cie wyrzuca drzwiami to trzeba sprobowac wejsc oknem:)poprostu byc upierdliwym:)

Gingerka z tego co wiem(moj przyklad podaje) na kwesture idz jak najwczesniej rano bo maja limit osob ktore przyjmuja(np.ja bylam na malej i przyjmowali tylko 20osob pozniej juz nikogo nie wpuszczali)badz pewna siebie i nie daj sie zbyc jakims swistkiem papieru ktory ci wrecza pytaj jak najwiecej:) to moja rada sama przez to przechodzilam tyle ze ja jestem wyszczekana z natury (ale nie klotliwa tym nic u nich nie zdzialasz;)

pozdrowionka i buziaczki
zazdroszcze wygadania i to jeszcze po włosku :-) Asertywnosc w zalatwianiu wszelkich urzedowych formalnosci to wielka zaleta. Ja pracuje nad wypracowaniem zlotego srodka.
Mowisz, ze mozemy przebywac ile chcemy?no to byłoby swietnie.Na razie jestem w Polsce, ale zamierzam znowu jechac, troche sie podgrzac i popracowac:)
http://praca.interia.pl/wiadomosci/news?inf=669486
No to ja jeszcze slowko.:) Iwonka troche namieszala, bo "lavoro subordinato" obejmuje wszystkie umowy o prace, gdzie pracownik "zalezy" od pracodawcy. I tak np. umowa na czas nieokreslony jest wlasnie taka umowa di lavoro subordinato, i tu mamy limity... Dlatego tu sa problemy z uzyskaniem carta di soggiorno, bo Wlosi dla "lavoro subordinato" wprowadzili ograniczenia". Tylko w ramach samozatrudnienia nie ma dla nas ograniczen, np. w przypadku umowy "a progetto" (gdzie niekoniecznie jest potrzebna dzialalnosc gospodarcza), kiedy to pracodawca placi stosunkowo niskie podatki, e pracownik teoretycznie (!) w zaden sposob mu nie podlega (a wiekszosci przypadkow wyglada tak, ze w praktyce wykonuje sie prace "subordinato" :)).
Aha, link strony Polizia di Stato jak najbardziej nas dotyczy (w przypadku samozatrudnienia, w tym umòw "a progetto", nie w przypadku lavoro subordinato), nadal jestesmy "stranieri", bo to termin odnoszacy sie do wszystkich obcokrajowcow, comunitari e non.:)
Buoooon giorno Dee:) co ja tutaj znow namieszalam:( ja mam wiadomosci sprzed roku od tego czasu napewno jakies przepisy sie zmienily a jesli chodzi o ten konrakt pracy to nie wszyscy go robia na czas nieokreslony doswiadczylam to na mojej skorze;( i jakos nie sprawiali wiekszych problemow z wydaniem carty di soggiorno jesli sie mialo ten zasmarkany konrakt (na czas nieokreslony-czytajcie dobrze konrakt!!) Dee to cittadini comunitari co dokladnie znaczy w takim razie bo ja juz nic nie rozumiem:(

Ti auguro magnifica giornata Dee come va "ptasia grypa", piorka juz urosly?? un bacione
Iwonka, "comunitario" to odpowiednik naszgo "unijny", tak wiec "cittadini comunitari" to obywatele Unii Europejskiej. Jesli chodzi o rynek pracy we Wloszech, to jestesmy traktowani na tych samych zasadach co starzy czlonkowie tylko w zakresie "lavoro autonomo" (samozatrudnienia), natomiast w przypadku "normalnych" kontraktow (na czas okreslony czy nie, tu chodzi o TYP pracy i zatrudnienia) w zasadzie niewiele sie zmienilo, oprocz tego, ze zwiekszyli limity.

Grypa postepuje, dziob mi urosl.;)
właśnie czytam informacje zamieszczone na stronie polizia di stato, o której mowa powyżej i za żadne skarby nie umiem rozszyfrować jednego zdania, czy ktoś pomoże?
"Lo Sportello Unico per l`Immigrazione rilascia l`autorizzazione al lavoro previa verifica della disponibilita di una quota nell`ambito del decreto flussi e della proposta di contratto di soggiorno, stipulato successivamente all`atto dell`ingresso in Italia del cittadino straniero.."
jakos nie umiem załapać o co w tym tak na prawdę chodzi.
z góry dziękuję za pomoc
Paiza, czy Ty przypadkiem nie wlazlas w "permesso di soggiorno"? Bo to mi wyglada na przepisy dotyczace obcokrajowcow spoza Unii... Ponizej wklejam wszystko, co tyczy sie "carta di soggiorno". W kazdym razie "flussi" to wlasnie te limity dotyczace "lavoro subordinato", jesli sie wyczerpaly, to nici z pracy...

Carta di soggiorno per cittadini comunitari
Il rilascio della carta di soggiorno per cittadini comunitari è regolamentato dagli articoli 2, 3 e 5 D.P.R. del 18 gennaio 2002 n. 54 pubblicato sulla G.U. del 9.4.02 n. 83.

Hanno diritto a richiedere la carta di soggiorno i cittadini comunitari che intendono stabilirsi in Italia per svolgere un'attività lavorativa, seguire un corso di studi o risiedere sul territorio nazionale per un periodo superiore a tre mesi.

La richiesta di rilascio della carta di soggiorno per cittadini comunitari è presentata presso la Questura del luogo dove l'interessato si trova.

L'istanza deve riportare:
Le generalità complete dell'interessato
Gli estremi del passaporto o documento equipollente in corso di validità
La data di ingresso in Italia, i motivi, la durata del soggiorno e il domicilio dichiarato
L'eventuale indicazione dei familiari o altre persone a carico per le quali l'interessato ha diritto di richiedere un documento di soggiorno

Qualora l'istanza fosse presentata per svolgere un'attività lavorativa deve essere corredata da:

Copia del passaporto o documento d'identità valido
Per i lavoratori:
subordinati: attestato di lavoro o dichiarazione di assunzione del datore
stagionali: copia del contratto di lavoro
in forma autonoma: Autorizzazione prescritta per lo svolgimento dell'attività lavorativa in forma autonoma
4 fotografie

Possono richiedere la carta di soggiorno anche:
il coniuge non legalmente separato, i figli minori, gli ascendenti e discendenti di tali cittadini e del proprio coniuge, che siano a loro carico, nonché ogni altro membro della famiglia che nel Paese di provenienza sia convivente o a carico del coniuge, degli ascendenti del lavoratore e degli ascendenti del suo coniuge titolare di carta di soggiorno per lavoro.
In tutti questi casi, occorre la documentazione attestante il rapporto di parentela.

Qualora l'istanza fosse presentata per seguire un corso di studi deve essere corredata da:
Copia del passaporto o documento d'identità valido
Certificato di iscrizione al corso di formazione professionale o corso di studi universitari e il certificato di durata del corso
Attestazione dell'avvenuta iscrizione al Servizio sanitario nazionale o possesso di una polizza assicurativa sanitaria per malattia, infortunio o per maternità
Prova di possedere sufficienti mezzi di sostentamento
4 fotografie

Qualora fosse presentata per risiedere sul territorio nazionale deve essere corredata da:
Copia del passaporto o documento d'identità valido, attestazione dell'avvenuta iscrizione al Servizio sanitario nazionale o possesso di una polizza assicurativa sanitaria per malattia, infortunio o per maternità
Documentazione attestante la disponibilità di un reddito non inferiore all'assegno sociale
4 fotografie

Possono richiedere la carta di soggiorno anche: il coniuge non legalmente separato, i figli minori a carico, anche del coniuge o nati fuori dal matrimonio, non coniugati oppure legalmente separati; i figli maggiorenni a carico, qualora non possano per ragioni oggettive provvedere al loro sostentamento per ragioni di salute che comporti l'invalidità totale; ai genitori a carico qualora non abbiano altri figli nel paese di origine o di provenienza oppure per i genitori con più di sessantacinque anni, quando non ci siano altri figli in condizioni di provvedere al loro sostentamento.
In tal caso occorre anche:
la documentazione attestante il rapporto di parentela
l' iscrizione al servizio sanitario nazionale o possesso di una polizza assicurativa per malattia, infortuni o per maternità
che il nucleo familiare di cui fanno parte abbia risorse economiche non inferiori all'assegno sociale
La carta di soggiorno ha una durata di 5 anni o la durata occorrente in relazione ai motivi di soggiorno.Il rinnovo della carta di soggiorno dovrà essere richiesto dall'interessato e sarà a tempo indeterminato qualora la stessa sia stata rilasciata per cinque anni, oppure di un anno fino alle esigenze legate alla conclusione del corso di studi.

La richiesta di rinnovo riporterà l'indicazione aggiornata del luogo di residenza e dovrà essere corredata di nuove fotografie.
La carta di soggiorno costituisce documento di identificazione personale per non oltre cinque anni dalla data del rilascio o del rinnovo.

Pozdrawiam, ide do domu.:)

Dee
A czy ktos bedzie uprzejmy to przetlumaczyc?
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 52
poprzednia |

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa