POZWOLENIA NA PRACE 2006

Temat przeniesiony do archwium.
Może ktoś z Was orientuje się jak to będzie z pozwoleniami na pracę we Włoszech dla Polaków w 2006r? i kiedy te cholerne ograniczenia przestaną nas obowiązywać?
Dzięki
Jak na razie nic sie na ten temat we Wloszech nie mowi, a zreszta zblizaja sie wybory, wiec okres przejsciowy dla Polakow to w tej chwili dla walczacych o stolki wloskich politykow najmniej wazna rzecz.;) Wg mnie, jesli sie tym do maja nie zajma, to okres przejsciowy dla pracownikow najemnych zostanie zniesiony, bo musieliby go oficjalnie przedluzyc.

Pozdrawiam,
Dee
Oki, dzięki za wypowiedź. Nie znam się na prawie, a skoro tak jest, że jeśli oficjalnie nie przedłużą to koniec, to super!!
pozdro
Danzig, ja tez prawniczka nie jestem, ale skoro Unia zezwolila starym czlonkom na wprowadzenie okresow przejsciowych "z opcja przedluzenia max. do 7 lat", to chyba zeby przedluzyc wczesniej zadeklarowany okres (w przypadku Wloch 2-letni) jakas ustawe lub min. deklaracje Wlochy musialyby zlozyc, prawda? Nie moze byc tak, ze wczesniej ustalony okres przejsciowy zostaje automatycznie przedluzony z powodu nie poruszenia jego kwestii na obradach parlamentu wloskiego...

Dee
Przed wyjazdem pisalam do informacji europejskiej w Polsce i kobieta odpisala mi ze z dniem 1 stycznia okres przejsciowy dla Polski we Wloszech zostaje zakonczony, czyli koniec z potrzeba pozwolenia na staly pobyt i na prace
mamy podobno miec 2 letni okres przejsciowy jakby nie bylo od maja 2004 do 1 stycznia to nie 2 lata...hmmmm dwa lata mina w maju 2006...

ale ja sie nie znam...ale nie chce mi sie wierzyc w ten 21 styczen 2006....jak tak to super...odpada stanie po permesso w kolejjce heheh
Zalesia, troche to mi dziwnie wyglada. Skoro Wlosi wszedzie trabia (ustnie i pisemnie) o 2 latach poczawszy od maja 2004. Owszem, prawdopodobnie okres ten nie zostanie przedluzony (takze dlatego, ze w tym roku obywatele nowych krajow Unii nie wykazali takiego zainteresowania, jakiego Wlosi sie spodziewali, bo zostalo ponad 40 tys. miejsc), ale nie rozumiem, dlaczego ta pani utrzymuje, ze juz w styczniu...

Dee
jaki 21 styczen hehe co ja pisze mialao byc w ten styczen 2006 w gole heheh a ja jakies datywstawiam hehe juz
Wydaje mi sie ze w takich przepisach nie chodzi o dokladne dwa lata od dnia do dnia, lecz o lata urzedowe, pamietaj ze takie przejscia w polowie roku dla urzedow sa duzym utrudnieniem !!!
Ale specialnie sie jej dwa razy pytalam czy chodzi o styczen czy maj, lecz kobieta utrzymywala ze w styczniu
A jednak na 99% chodzi wlasnie o MAJ 2006, bo okres ten nazywa sie "moratoria biennale", czyli 2-letni, ni mniej ni wiecej. Ponadto dopiero w 2006 roku Komisja Europejska ma opublikowac raport dotyczacy przebiegu okreu przejsciowego, wiec to nie jest tak, ze z koncem br. okres sie skonczy. I jeszcze jedno (tu potwierdzaja sie moje wczesniejsze slowa do Danzig): jesli np. Wlochy nie zasygnalizuja woli przedluzenia okresu przejsciowego, zostanie on automatycznie zniesiony (po 2 latach). To tyle.:)

Dee
Byłoby super, ale wydaje mi się to zbyt piękne by było prawdziwe. Ja właśnie przygotowuję się do URZĘDOWEJ WALKI o kartę i chyba upiłabym się ze szczęścia gdyby było prawdziwe to co napisałaś. Do stoczenia bitwy z włoskimi urzędasami kupiłam już wprawdzie zbroję, ale nie pogniwałabym się, gdybym nie musiała jej użyć.
a to źródło informacji wg ciebie jest wirygodne?
no więc dee sprowadzilas mnie znowu na ziemie! zbroja zostaje. a przez chwilę było tak pięknie.........:)
Paiza, zbroja zawsze sie moze przydac rowniez na inne okazje.;) Byloby naprawde milo, gdyby juz za poltora miesiaca zaczeto nas tu traktowac na rowni ze starymi czlonkami UE, ale chyba wiedzialoby o tym wiecej osob, nie tylko "pani", o ktorej mowi Zalesia, prawda? Dwa lata to dwa lata, a nie poltora z hakiem.:)

Dee
Nie wiem ... ja Ci pisze co mi mowili w Warszawce, a tu policjanci mowia ze spox ... nie ma problemu.
Zalesia, co mowia policjanci? Ze spoko w jakiej kwestii?...
Pewnie zbroja to podstawa...ja tu walcze codziennie ...gdyby nie zbroja juz bym byla w domciu back heheh...a tak to zbroja i cierpliwosc do walki z enelem, zbroja i cierpliwosc do walki z enelgas, zbroja i cierpliwosc do walki z najbardziej opieszalym przeciwnikiem telecom italia...czy ktos ma na nich sposob...ja chce miec telefioon ...a to trwa juz prawie miesiac....wiem ze to poczatek problemow...bo jak juz bedzie tele to sie dopiero zacznie heheh
Prosze popatrzcie na te linki. Jest tam wiele przydatnych informacji.

http://europa.eu.int/comm/employment_social/free_movement/docs/pr_pl.pdf

http://europa.eu.int/youreurope/nav/pl/citizens/home.html

http://europa.eu.int/comm/employment_social/free_movement/treatment_en.htm
hello ja slyszalam ze wychodzi limit permes w styczniu
Czy ktos z was wie jak napisac poprawnie referencje po wlosku.Tzn,czy jest moze jakis gotowy szablon,w ktorym mozna dokonac małych zmian.Prosze o pomoc.Dziekuje;-))
Witam.
Odnośnie okresu przejściowego, to podawali na 1 TVP w wiadomościach, że teraz wprowadzają nowy przepis, a mianowicie, wymagana jest bardzo dobra znajomość języka włoskiego i na podstawie tej znajomości będzie można podjąć pracę we Włoszech lub nie.

Sama sie zastanawiam, jak to będzie wyglądało w praktyce i czy sobie z tym Włosi poradzą.
a gdzie można po prostu zadzwonić i zapytać jak to jest z tym styczniem/majem czy "bdb znajomością języka" ?? muszą być jakieś urzędasy co mają konkretne i wiarygodne info, a nie same dedukcje na podstawie kilku poszlak... wkurza mnie to! pewnie makarony same jeszcze nie wiedzą, co zrobić, hehe, jak moja kumpela mówi, od rana myślą tylko o sosie do spaghetti :)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Do autora strony - uwagi, propozycje