jak przejść ciąże w Italii

Temat przeniesiony do archwium.
Ciao! zwracam się z pytaniem, a właściwie z wielką prośbą. Za m-c mam wyjechać do włoch do pracy poźniej dojedzie mój mąż jadę do teściowej. Dwa dni temu dowiedziałam się że jestem w ciąży, nie chcę rezygnować z wyjazdu i pracy, ale nie wiem jak teraz mam postępować będąc na miejscu a dokladniej jak zabezpiedzyć się aby poźniej otrzymać jakieś wsparcie finansowe, jakąś pomoc socjalną co mi przysługuje jakie mam prawa, bardzo proszę o pomoc
Bylo o tym tutaj wiele razy, wejdz na watek "Mlode mamy jednoczcie sie" (dzial "Inne")...
Teoretycznie dla dzieci urodzonych w latach 2[tel]przysluguje 1000 euro jednorazowo, wyplaca je, zdaje sie urzad miasta (Comune); poza tym czasem regiony a czesciej - urzedy miast maja czasem inne fundusze, sprawdz na stronach swojego docelowego (www.comune.tu wstaw nazwe miasta np. milano.it).
Przede wszystkim poszukaj na stronach wloskiego odpowiednika ZUS-u czyli www.inps.it.

Bedziecie m.in. mogli, jeszcze przed urodzeniem dziecka, dostac Assegni per il Nucleo Familiare (tzw. ANF, wszystko, lacznie z formularzem do wypelnienia - jest na stronach INPS-u), przyslugujace rodzinom o niskim dochodzie (takze bezdzietnym malzenstwom, ale wtedy sumka jest b. niska, mniej niz 100 euro/miesiecznie.
Oczywiscie, zaraz po przyjezdzie, idzcie na Questure po "carta di soggiorno", bo bez niej nie mozecie ubiegac sie o to, co przysluguje rezydentom. No i oczywiscie do ASL-u po ksiazeczke zdrowia ("tessera sanitaria")...
dziękuję bardzo za szybką odpowiedź, zaglądałam na inps ale jeszcze nie znam tak dobrze wloskiego, czy jest coś co powinnam zrobić zaraz poprzyjeździe wiem że na przyklad w angli takim malżeństwom przysluguje mieszkanie socjalne po urodzeniu dziecka czy we włoszech jest coś podobnego? jak jest z leczeniem i porodem za co trzeba placić
nie wiem, czy bede miala czas tak wszystko opisywac, to naprawde jest do znalezienia... a ja jestem teoretycznie w pracy, ale sprobuje (a moze tesciowa moglaby sluzyc tez pomoca?).
Zadne mieszkanie socjalne nie przysluguje z racji ciazy/dziecka.
zaraz po przyjezdzie trzeba uregulowac pobyt (w Questura - carta di soggiorno) oraz isc do rejonowego oddzialu Azienda Sanitaria Locale (ASL) po "tessera sanitaria", jednoczesnie wybierajac sobie lekarza dowego, panstwowego (ASL ma liste). Lekarz bedzie przepisywal badania zwl. te bezplatne i leki. W czasie ciazy ma sie prawo do serii bezplatnych badan (wykaz musisz znalezc sama w necie, albo dostaniesz od tutejszego ginekologa) oraz do trzech bezplatnych usg - jedno na kazdy trymestr ciazy.
Na wizyty ginekologiczne mozesz chodzic albo bezplatnie (skierowanie musi wypisac lekarz domowy) - rezerwujesz w jakimkolwiek szpitalu i za kazdym razem idziesz do tego, ktory akurat przyjmuje; albo prywatnie - wybierasz sobie, do kogo idziesz i placisz (w Rzymie srednio 90 euro/wizyta).
W dwoch ostatnich miesiacach mozesz chodzic na bezplatny kurs - "corso preparto" - cos jak szkola rodzenia, organizowany przez Consultorio Familiare (w kazdym miescie i dzielnicy jest Consultorio, panstwowe, warto w ogole miec z nimi kontakt zwlaszcza jesli nie jestescie zamozni).
Porod - szpital panstwowy, za darmo. Poza tym szpitale panstwowe sa tu lepsze od prywatnych klinik...
tymbardziej Ci dziękuję za odpowiedź jeśli jeszcze znajdziesż czas ... jak jest z wynagrodzeniem jak pójdę na zwolnienie w czasie pracy i kto je wyplaca i czy nadal jest placone po porodzie w tej samej wysokości, pozdrawiam
Rozumiem, ze chodzi Ci o wynagrodzenie, gdy jestes zatrudniona we Wloszech na kontrakcie na czas nieokreslony/a tempo indeterminato, albo na czas okreslony/a tempo determinato (wydluzany automatycznie do nie pamietam ilu miesiecy po porodzie), a nie na "contratto a progetto".
Nalezy wypelnic wczesniej formularze INPS dotyczace "astensione obbligatoria dal lavoro" i podstemplowac u panstwowego ginekologa. Macierzynski obowiazkowy trwa tu od 2 miesiecy przed planowana data porodu (data presunta del parto, okreslona na zaswiadczeniu ginekologa) do 3 miesiecy po porodzie (jesli porod nastapi pozniej, to 3 miesiace od faktycznej daty porodu); jesli ciaza przebiega spokojnie, ginekolog moze dac zaswiadczenie, ze mozesz pracowac do konca 8. miesiaca, wowczas po porodzie masz 4 miesiace macierzynskiego. Jest platny w wysokosci 80% pensji.
Potem ewentualnie mozna wziac "congedo parentale" - urlop dla rodzica (matce przysluguje max 5 miesiecy, ojcu - max 6 miesiecy, nie moga ich wziac jednoczesnie). Platne w wysokosci 30% pensji.

Kobiety zatrudnione na kontrakt na czas nieokreslony nie moga byc zwolnione do ukonczenia przez dziecko 1. roku zycia; przez ten okres maja prawo pracowac o 2 godziny mniej (jesli pracowaly na caly etat) - jest to tzw. "riposo giornaliero", kiedys nazywane "allattamento"-godziny na karmienie. Obecnie moze je wziac albo matka, albo ojciec. Wszystkie prawa i obowiazki pracownikow i pracodawcow podczas ciazy i pierwszych lat zycia dziecka sa w ustawie, ktora znajdziesz w internecie, pod nazwa "Testo unico sulla maternità e paternità" - jesli wklei sie link, to zobaczysz go tu:
http://www.edscuola.it/archivio/norme/decreti/dlvotucp.html

Informacje sa tez, jak zwykle, na stronach INPS oraz na stronach Ministerstwa Pracy i Polityki Spolecznej (Minstero del Lavoro e delle Politiche Sociali) - www.welfare.gov.it.
bardzo Ci dziękuję za pomoc, pozdrawiam i życzę spokojnych miłych Świąt Wielkanocnych
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa - tłumaczenia