permesso dopo il matrimonio?

Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 87
no faktycznie. to bardzo dobra wiadomosc ;)
no faktycznie. to bardzo dobra wiadomosc ;)
Ojciec dziecka musi tylko zlozyc deklaracje, ze uznaje dziecko za swoje - ta sama ustawa, art. 2: "1. il riconoscimento o la dichiarazione giudiziale della filiazione durante la minore eta' del figlio ne determina la cittadinanza secondo le norme della presente legge."
a tak, oczywiscie :) to zamierzamy zalatwic w Polsce od razu po porodzie.
Aaaa, czyli dzidzi jeszcze nie ma na swiecie?:)
a no nie, zapomnialam dodac :) jeszcze 4 miesiace, ale musze sie teraz dowiedziec wszystkiego, zeby nie zalatwiac na lapu-capu, a chce wyjechac od razu, jak tylko sie dzidzia pojawi (bo przy dziecku to bedzie trudno). Tzn. lekarz mowi ze 3-tygodniowe baby mozna wsadzic do samolotu, jezeli tylko bedzie zdrowe :) czy ma ktos moze praktyczne doswiadczenia w tym wzgledzie?
No, jesli o to chodzi, to nie mge ci pomoc, jakos nie zdarzylo mi sie dzieci samolotami przewozic, jako ze wlasnych nie posiadam, a nikt o zdrowych zmyslach nie powierzylby mi 3-tygodniowego niemowlecia...;-)
mam podobny problem jak Maddy, a mianowicie chodzi o slub z wlochem i cala z tym zwiazana biurokracje: rozumiem ze po slubie otrzymam bezterminowa karte pobytu(jakie potrzebuje dokumenty by ja otrzymac i gdzie zlozyc wniosek)ale pytanie: czy przy checi podjecia pracy wystarczy mi ta karta czy tez musze sie mimo wszystko starac o autorizazzione al lavoro? czy ma jakies znaczenie ze moj przyszly maz nie ma jeszcze stalych dochodow(bo jeszcze studiuje-dlugo, jak to wlosi)?rnpozdrawiam cieplo wszystkich forumowiczow:)
patatinka a mozesz mi powiedziec w ktorym roku wzielas slub? dawno temu? bo cos mnie tu amore cisnie, ze ciekawy czy niedawno moze.... Ja wiem ze mi tez przysluguje, tyle, ze mam nadzieje, ze odbedzie sie to szybko.
Z tego, co wiem, otrzymujesz bezterminowa karte pobytu "ze wzgledow rodzinnych" i nic nie stoi na przeszkodzie, abys mogla podjac prace we Wloszech (w koncu co, maz ma cie koniecznie utrzymywac?;)). Ponizej wklejam tekst odnoszacy sie do extracomunitari - skoro oni moga, no to chyba obywatele UE tym bardziej, prawda?

"Con il permesso di soggiorno per motivi familiari (rilasciato a seguito del ricongiungimento familiare o del matrimonio con un cittadino italiano/a) è possibile svolgere immediatamente attività lavorativa ed anche lavoro autonomo. Una conferma in tal senso la troviamo all’art. 6 comma 1 del T.U. laddove si specifica che “Il permesso di soggiorno rilasciato per motivi di lavoro subordinato, lavoro autonomo e familiari può essere utilizzato anche per le altre attività consentite. Quello rilasciato per motivi di studio e formazione può essere convertito, comunque prima della sua scadenza e previa stipula del contratto di soggiorno per lavoro ovvero previo rilascio della certificazione attestante la sussistenza dei requisiti previsti dall'articolo 26, in permesso di soggiorno per motivi di lavoro nell'ambito delle quote stabilite a norma dell'articolo 3, comma 4, secondo le modalità previste dal regolamento di attuazione”.

Ad ulteriore conferma, l’art. 14 del Regolamento di Attuazione (D.P.R. n. 394 del 31/08/89) prevede che “il permesso di soggiorno rilasciato per motivi di lavoro subordinato o di lavoro autonomo e per motivi familiari può essere utilizzato anche per le altre attività consentite allo straniero anche senza conversione o rettifica del documento, per il periodo di validità dello stesso”. In altre parole, è chiaro che una persona in possesso di un permesso di soggiorno per motivi familiari può immediatamente svolgere attività lavorativa e non deve, fino a quando il permesso di soggiorno è in corso di validità, recarsi in Questura per modificare il permesso da motivi familiari a motivi di lavoro subordinato. Non essendoci tempi di attesa collegati alla necessità di modificare il permesso di soggiorno, è chiaro che può andare a lavorare immediatamente."
dzieki deeleylah(a' propos, skad taki nick?;) ) Czyli jednym slowem przy rozmowie z potencjalnym pracodawca i podpisywaniu kontraktu wystarczy mi carta di soggiorno? nie powinni pytac o autorizazzione al lavoro? i jeszcze jedno gnebiace mnie pytanie:
czy po slubie musze zmienic residenza? jak na razie mam residenza w polsce a tu zamierzalam zrobic domicilio ale teraz juz sama nie wiem...mozna miec 2residenze? bo bede miec tylko w polsce to moge miec pewnie problemy z tego tytulu, zwazywszy ze mieszkamy razem z przyszlym mezem ale beda widniec inne adresy w dokumentach naszych?

ps. mowie Wam, mam troche dosc tej cholernej biurokracji, jak tylko skonczy studia to go zabieram do Polski. Mysle ze u nas jest wszystko latwiejsze!
dokladnie 17 grudnia 20005
2005
Wyglada na to, ze karta pobytu, ktora dostaniesz po slubie, wystarczy.

Jesli chodzi o residenze, to nie sadze, zeby ktos zmuszal cie do jej zmiany, ja mam karte pobytu na 5 lat, a zameldowanie nadal w Polsce i na razie nie mam zamiaru zmieniac. We Wloszech mam wlasnie domicilio i to mi wystarcza.:) Nie mozesz miec 2 residenze, to chyba oczywiscte - albo jestes zameldowana tu, albo tam.:)

A nicka ukradlam najlepszej przyjaciolce, juz mi sie za to dostalo.;)

Pozdrawiam wszystkich i do jutra, lece do domciu!
Dee
Dzien dobry wszystkim!rnZa kilka miesiecy wyjezdzam na polnoc Wloch *chyba na stale*. Bede mieszkac ze swoim chlopakiem-Wlochem. Tak sobie mysle, piszecie o dokumentach, permesso, itd.....i wszystko mi sie pomieszalo. Ja chce tam znalezc jakas prace. Powiedzcie mi jakie dokumenty bede potrzebowala zeby w miare swobodnie tam zyc i miec do czegokolwiek prawo. Chodzi mi o zdrowie, prace, itd. rnBede niezmiernie wdzieczna. rnPozdrawiam Was
a wiec mam meldunek w Polsce i jednoczesnie w Rzymie i nikt mi problemow nigdy z tego powodow nie robil.
Dzieki patatinka, a cos blizej na temat gaszczu procedur i dokumentow do zalatwienia? czy przed residenza we wloszech musze miec tu domicilio? jak to wszystko zalatwic? widze ze jestes po slubie, jak jest z carta di soggiorno? czy wystarczy carta do podjecia pracy czy musze sie starac takze o autorizazzione?

dzieki z gory, kochani jestescie:)
zacznijmy od tego czy ty jestes przed slubem czy po?
przed i jak na razie wiem ze do slubu potrzeba mi nulla osta. i to okej. ale w zwiazku z tym ze jeszcze przez najblizsze kilka miesiecy bedziemy mieszkac we wloszech, zastanawiam sie tez czy z carta di soggiorno wystarczy przy podjeciu pracy i co mam zrobic z tym nieszczesnym domicilio/residenza :(
troche sie zagubilam w tym wszystkim
Ciao! Ja z moim italiano chcemy się pobrać w październiku (we Włoszech) boję się trochę tego chodzenia po urzędach itp. W sumie napisałam maila do konsulatu i przysłali mi takie informacje. Może komuś się przydadzą:

----------------
informacje na temat zawierania związków małżenskich z obywatelami
Włoch we Włoszech.

Przypomina się, że zgodnie z włoskim prawem, obywatele włoscy pragnący
wstąpić w związek małżeński muszą wystąpić o publikację ślubu w Urzędzie
Miasta/Gminy we Włoszech lub w Konsulacie w kraju, w którym są zameldowani
na stałe. Prawo polskie nie przewiduje publikacji ślubu.

ŚLUB ODBYWA SIĘ WE WŁOSZECH
Publikacje ślubu-
Obywatele włoscy zameldowani we Włoszech składają wniosek o publikację
osobiście lub przez swoich pełnomocników w Urzędzie Miasta/Gminy właściwym
dla miejsca zameldowania;
Dokumenty wymagane od obywatela polskiego:Z Urzędu Stanu Cywilnego/Gminy
musi pobrać:
- Zupełny odpis aktu urodzenia (na formularzu międzynarodowym, jeżeli odpis
aktu urodzenia zostanie wydany w języku polskim, to musi on zostać
przetłumaczony przysięgle na język włoski, a następnie musi zostać do niego
dołączone Apostille przez Ministerstwo Spraw Zagranicznych, Al. Szucha 21,
Warszawa)-
Zaświadczenie o zdolności do zawarcia związku małżeńskiego (w języku
polskim, bez tłumaczenia)
.Z powyższymi dokumentami obywatel polski udaje się do Konsulatu Polskiego
właściwego dla miejsca zameldowania przyszłego męża/żony. Konsulat wystawi
zaświadczenie, które należy przedstawić w Urzędzie Miasta/Gminy lub w
Konsulacie, w którym składa się wniosek o publikację ślubu.
Uwaga: Należy zapytać we właściwym Urzędzie Miasta/Gminy we Włoszech czy
potrzebne są jeszcze inne dokumenty poza powyższym zezwoleniem.
Gdy jedno z przyszłych małżonków jest wdową/wdowcem lub po rozwodzie, należy
dodatkowo przedstawić akt zgonu współmałżonka, orzeczenie o rozwodzie.

-----------------------

Nie wiem tylko co to jest to Apostille, czy ktoś z was wie? I czy muszę jechać po to do Warszawy, czy można to załatwić w konsulacie?
Pozdrawiam
Apostille to rodzaj pieczeci-potwierdzenia na przetlumaczonym dokumencie o zdolnosci zawarcia malzenstawa. To jest do zalatwienia w Polsce, bodajze przez Ministerstwo Spraw Wew. Mozesz jednak dosc prosto ominac koniecznosc apostille tlumaczac dokument u przysieglego tlumacza a nastepnie zanoszi go do konsulatu Polskiego we Wloszech i oni powterdzaja waznosc Twojego dokumentu. Wtedy nie musisz miec apostille a oplata w kosnulacie za to ich potwierdzenie wynosi 30euro.

Dziwi mnie tylko fakt dokumentow: mi powiedziano ze aby dostac od kosnulatu nulla osta al matrimonio, ktore przedstawiasz w urzedzie w ktorym bedziesz brac slub i gdzie ejst zameldowany Twoj narzeczony, wystarczy miec zaswiadczenie o zdolnosci do zawarcia zwiazku przetlumaczone przez tlumacza przysieglego albo centralnie zanosisz zaswiadczenie z USC Polskiego do Konsulatu i tam robia i tlumaczenie i wydaja poswiadczenie rownowazne apostille(wtedy oplata jest oczywiscie wyzsza niz 30 euro)

Gdzie bierzecie slub misiu pysiu?
Masz jakies pojecie o karcie pobytu? czy jest ona dokumentem ktory po slubie upowaznia do podjecia pracy czy moze trzeba miec autorizazzione al lavoro?
(mojej poprzednie posty)
Dzięki za wytłumaczenie co to jest Apostille :) Pobieramy się w Pizie. Czytałam Twoje poprzednie posty, ale nie mam pojęcia o karcie pobytu. Mój narzeczony mi mówił, że po ślubie to dostaje się automatycznie i nie powinno byc żadnych problemów z podjęciem pracy, ale jeszcze musimy się upewnić. Pozdrawiam.
Nie ma za co , Misio Pysio, ja nadal probuje sie dowiedziec jak po slubie zalatwic carta di soggiorno i czy wystarczy mi wlasnie karta pobytu zeby moc pracowac czy tez musze mimo wszystko starac sie(a wlasciwie oracodawca) o Autorizazzione al lavoro. Jak sie czegos dowiem, dam znac.
Pozdrawiam.
Jesli moge pomoc... to opowiem jak bylo u mnie. Apropo slubu (Comune di Ostia/RM) Poszlam po akt urodzenia i po zaswiadczenie o tym ze nie bralam slubu (nulla osta) u siebie w urzedzie w polsce. Potem poszlam do tlumacza przysieglego w konsulacie honorowym w Gdyni (wiec nie ambasada w wa-wie) i pani mi przetlumaczyla, dala kilka znaczkow urzedowych i po sprawie. A tu (IT) w urzedzie pani mi powiedziala, ze nie potrzebnie sie narobilam, akt urodzenia jest niepotrzeby jej i tylko wziela nulla osta i koniec. Pamietajcie tylko ze co urzednik to inny punkt widzenia.... A apropo pozwolenia na pobyt, to po kilku probach akcjach i szturmowaniu questury w koncu mi go nie dali, bo ewentualnie moim pracodawca moglby byc moj amore, tylko, ze wtedy placilby za mnie podatki itp... wiec pomysl poroniony, a druga opcja to wlasnie ten slub. Pan policjant stwierdzil, ze wypisze permesso od razu i pracowac tez bede mogla...... ale czy mu wierzyc to juz inna sprawa, w kazdym razie okaze sie jak po slubie tam pojde. A powiedzial, ze wystarczy mu tylko ten swistek, ze wzielismy slub, do wypisania pozwolenia. W kazdym razie zycze wam powodzenia!
(ex Patatinka)karta pobytu daje ci mozliwosc podjecia pracy w 100%.w momencie zawarcia zwiasku malzenskie przysluguja Ci te same prawa jakie posaiadaja wloskie panny mlode. Glowa do gory.
czy ktoras z was korzysta z Skypa????????????????????????????????
I to tez powiedzialam wczoraj, ale nikt mi nie uwierzyl.;-)
A kiedy moge sie starac o wloski paszport oczywiscie juz po slubie ,moja znajoma mieszka juz tutaj 25 lat i posiada taki ....
Wloski paszport = obywatelstwo, wiec po 6 miesiacach od daty slubu.
ahoo' Dee... wiem, ze to samo napisalas wczoraj, ale wlasnie o to mi chodzilo, zeby miec podkladke prawna jak pojde po raz kolejny na te kwesture. To ze ja wiem, ze powinnam miec takie prawa jak oni po slubie, nie oznacza, ze policjant sie ze mna zgodzi.. heh... Ale skoro napisane jest ze tak, to tak musi byc.
Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 87

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia