permesso dopo il matrimonio?

Temat przeniesiony do archwium.
61-87 z 87
| następna
do deelaylah ; tylko z tym obywatelstwem to tez nie tak "hop-siup",poniewaz po 6 miesiacach po slubie mozna skladac domande o obywatelstwo. I to moze przedluzyc sie nawet do 3 lat! Sama szukam sposobu na przyspieszenie tego.
najczesciej jest to 2,5 roku, wiec dodajac te 6 miesiecy po slubie , bedzie 3 lata:) ale to juz chyba nie problem, bo jak masz ju pozwolenie itp., to powinno na jakis czas wystarczyc, no nie?
No wiem, wcale nie twierdze, ze obywatelstwo dostaje sie od razu, pytanie bylo, od kiedy mozna sie starac.:)
Tak na marginesie, osobiscie nawet nie mysle o obywatelstwie, bo i po co mi ono? Glosowac nie musze na wloskich politykow, nie lubie ich.;) A na wyjezdzie do USA bez wizy tez mi nie zalezy.;)
tak, to nie ma to wiekszego znaczenia jesli chodzi o prace itp. ale wiesz jaka jest mentalnosc, wiesz co chce przez to powiedziec?!
dla mnie tez nie ma znaczenia pytam z ciekawosci ja jestem dumna z mojego pochodzenia ....ale jak sa jakies pozytywne strony posiadania dwoch paszportow to chetnie ..
Szczerze? Mam w d.... ich mentalnosc.:) Jesli moja narodowosc sie komus nie podoba, to jego problem, nie moj. Jestem Polka i dobrze mi z tym, a jezeli obywatelstwo wloskie tak naprawde nie jest mi do niczego potrzebne, to nie widze powodu, dla ktorego mialabym o nie wystepowac. :)
Birichina, jedyna korzyscia dla Polakow, ktorych niestety obowiazuje wizy do USA, moze byc ruch bezwizowy za ocean. No i prawo do glosowania, jesli komus zalezy. Innych nie widze.:)
posiadanie wloskiego obywatestwa nie oznacza utraty polskiego!!!
...a kto powiedzial, ze oznacza?...
wydaje mi sie ze jezeli decydujesz sie mieszkac w tym kraju to prawo do glosowania jest bardzo wazne!!!!!!
Glosowac nie bede a co do Ameryki to jest jednym z miejsc w ktore chcialabym pojechac w podroz poslubna,zaraz po Japoni i Australi ....ale bedac Polka spokojnie dadza mi wize ...
Kwestia pogladow na sprawy polityki, moja droga.:)
w Polsce tez nie glosowalam nie obchodzi mnie polityka zostawie to innym osoba ....wiem ze to mala ignorancja z mojej strony ale jest wiele wazniejszych spraw na ktore mam bezposredni wplyw...pozdrawiam wlasnie zmykam przygotowywac walizki lece w niedziele do mojej Warszawki..
polityka nie ma tu nic wspolnego.
A to ciekawe... Wiec wybory nie maja nic wspolnego z polityka?:) To nie politycy w nich startuja?:)
prawo ( i obowiazek jako obywatela) do gosowania a polityka !
KONSTYTUCJA. i nie chodzi tu o kwestie pogladow do polityki, przeciez mozliwos wyboru kto bedzie decydowal o Tobie i twojej rodzine jest bardzo istotne. NIEWAZNE chyba sie nie dogadmy w tej kwesti.
Nie dogadamy sie, bo chodzi wlasnie o to, ze bez wzgledu na to, na kogo zaglosuje, to ten ktos i tak bedzie mial mnie gdzies i bedzie dbal tylko o wlasne interesy. Zwlaszcza we Wloszech.:) Wystarczy mi prawo do glosowania w Polsce.
Polityka jest nieodlaczna czescia prawa wyborczego, w koncu glosujesz na politykow i to wsrod nich masz kogos wybrac. A jak dla mnie, to nie ma wsrod kogo.:)
sory ,ze sie wtracam:)
od tygodnia jestem obywatlka Wloch, bedac przy tym caly czas obywatelka Polski.
Czekalam 2,5 roku.....
Po co mi to obywatelstwo?
Wyszlam tu za maz, mamy dziecko...nie wiem jak mi sie potoczy zycie ,ale zawsze wszelkie zalatwianie spraw w urzedach jest prostsze z tym obywatelstwem, a nie z innym.
Nie moglam np. na siebie kupic samochodu...mamy z mezem firme...gdyby jemu sie nie daj Boze cos stalo, byloby mi latwiej pozalatwiac wszelkie sprawy...to jest hipotetyka....
Co do glosowania...to ja akurat jestem z tych, ktòrzy chca miec wplyw na zycie w karju, w ktòrym mieszkam....zawsze wychodzilam z zalozenia...ze ktos kto nie glosuje nie ma prawa do narzekania, a ja chce miec to prawo.
Poza tym wychowana w duchu prawicy...ciesze sie ,ze bede mogla sprzeciwic sie tutejszej lewicy:)
Franci, gratuluje obywatelstwa.:)
...BIRI ja bym powiedziala ze to nie mala ale wielka ignorancja z twojej strony

poza tym pzdr wlasnie z Warszawki w ktorej dzisiaj w sensie politycznym dzieja sie sceny dantejskie ;-OOOOOoooo
A slyszalam, slyszalam... Mamy dwoch wymarzonych wicepremierow... a Giertych w roli ministra edukacji i sportu.... cudo.. ;)
agatkaf co sie dzieje w Warszawie, opròcz tego ,ze Giertycha zrobili juz ministrem?
Jestem b.- ciekawa....sledze na biezaco info...i jestem przerazona tym jak trudno jest sie Polakom porozumiec....
Widzisz Franci ty sie tym interesujesz a ja tylko czasami na onecie czytam co oni tam wyprawiaja w naszym kraju i coz mysle ze ten moj pojedynczy glos niczego nie zmieni ....wiec smialo nazywajacie mnie polityczna ignorantka ....
nic dodac nic ujac!
dla mnie to juz koniec swiata...choc juz od jakiegos czasu bylam na to przygotowana i nic mnie w tym kraju nie dziwi
Lepper jako Min. Rolnictwa i Giertych jako Min.Edukacji i Sportu...oprocz tego obaj panowie zostali zadowolonymi z siebie wiceministrami
...no coz Roman z pewnoscia pieknie nam mlodziez wyedukuje na modle Mlodziezy Wszechpolskiej - miodzio ;)

no i mamy "tanie panstwo" o jakim nam pokrzykuja Ci Co Ukradli Ksiezyc (glownie z anteny Radia Maryja)....20 ministrow i 4 wiceministrow - najwiecej od xx lat!
tylko nam pogratulowac cheese :-))))D
Franci, zainteresowala mnie Twoja wypowiedz o niemoznosci zakupu samochodu na Twoje nazwisko bez obywatelstwa wloskiego... Wydalo mi sie to co najmniej dziwne, wiec pogrzebalam troche w necie i jak byk stoi, ze nawet extracomunitari (a wiec comunitari tym bardziej) moga samochod we Wloszech kupic, pod pewnymi warunkami:

"Acquisto di auto, moto, ciclomotori ecc., circolazione in Italia
Il cittadino non comunitario può circolare liberamente sul territorio italiano con un veicolo con targa straniera di sua proprietà. Dopo un anno però è necessario rivolgersi agli uffici della Motorizzazione civile per eseguire il cambio della targa.
Per l'acquisto di auto, nuove o usate occorre:
1. il codice fiscale;
2. il certificato di residenza anagrafica"

tak z ciekawosci sprawdzilam...:)
Tak jak jest napisane....po roku trzebaby bylo zmieniac rejestracje, a po nastepnym kto wie co jeszcze:)
4 lata temu kiedy kupowalismy samochòd dla mnie , pan w salonie powiedzial ,ze musi byc na meza...a ja uwierzylam mu na slowo.
ale co tam...jakby co to maz bedzie odpowiadal a nie ja:)
pozdrawiam dee...Kopalnio Wiedzy:)
No tak, ale rejestracje trzeba zmienic, jezeli przywieziesz do Wloch samochod np. z Polski na naszych rejestracjach, wtedy po roku musisz zmienic na wloskie. A jesli chodzi o zakup samochodu, to wg mnie pan w salonie zrobil was w jajo.;)
Temat przeniesiony do archwium.
61-87 z 87
| następna

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia